Yukarıdaki soru sanırım sıcakların kendini göstermesiyle bu yılın en çok konuşulan konularından biri oldu. Pandemi ve kontrollü sosyal hayat dönemiyle birlikte kapalı ve toplu alanlardaki iç hava kalitesinin önemi konuşulur, hatta klima kullanımının güvenli olup olmadığı sorgulanır olmuştu. Biz de yeni sayımızda bu soruyu iklimlendirme sektörünün önde gelen markalarına sorduk. Özellikle hastane, AVM gibi insan sirkülasyonun yoğun olduğu alanlarda iklimlendirmenin doğru yapılması insan sağlığı için önem arz ediyor. Uzmanlar evlerde kullanılan klimalardaki özel filtrelerin havanın temizlenmesine de katkıda bulunduğuna dikkat çekmekle birlikte bu filtrelerin temizliğinin ve değişiminin yapılmasına vurgu yapıyor. Öte yandan AVM gibi büyük mekanlarda merkezi sistem denilen VRV, klima santrali, fancoil gibi iklimlendirme ve havalandırma cihazlarının tavsiye edildiği şekilde kullanılmasının daha sağlıklı bir ortam sağlayabilmesine işaret ediyor. Yeni sayımızda iklimlendirme sektörünü mercek altına aldık ve markaların çözüm sunduğu projeleri, yeni ürünlerini ve daha birçok konuyu konuştuk. 

Dünyanın İlk LEED GOLD ve EDGE Sertifikalı Hastanesi olan Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi projesini ise bu sayı kapak konusu olarak işledik. 303 bin metrekare kapalı alana sahip 5 bloktan oluşan yapısıyla İstanbul’un en önemli hastaneleri arasında yer alan projenin çalışmaları İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi tarafından sürdürüldü. Hastaneyi özel kılan niteliklerinden biri ise LEED Gold sertifikası ve Dünya Bankası IFC tarafından EDGE sertifikası almaya hak kazanan dünyanın ilk kamu hastanesi olması. Yalnızca Türkiye’ye değil tüm dünyaya örnek bir proje olan hastanenin tüm özelliklerini, İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi Direktörü Kazım Gökhan Elgin ile konuştuk. 

Elips Tasarım Mimarlık’tan Y. Mimar Feza Ökten Koca ise bir diğer önemli konuğumuz oldu. Covid-19 ile birlikte daha bireysel bir hayata geçmek zorunda kalındığını belirten Elips Tasarım Mimarlık’tan Y. Mimar Feza Ökten Koca, bu sebeple mekan tasarımlarının da değiştiğini vurguluyor. Koca ile tasarım anlayışlarını, Covid-19 pandemisi sonrası turizm sektöründe otellerde ve tatil köylerinde mimari açıdan ne tür değişiklikler yapılması gerektiği gibi aha birçok konuyu konuştuk.