Tüm dünyanın evlere kapandığı şu günlerde gözden kaçırdığımız önemli bir husus var: İç hava kalitesi. Solunan havanın kalitesi, ruh ve beden sağlığının yanı sıra çalışma performansını dahi etkilemekte. Nitekim Amerika Çevre Koruma Ajansı raporuna göre iç hava kalitesi zaman zaman dış havadan 5-10 kat daha kirli! Normal yaşam günlerinde dahi insanlar zamanlarının yüzde 90’ını kapalı alanlarda geçiriyor. Corona virüsü nedeniyle evlerin, hem yaşam alanı hem ofis olduğu şu günlerde iç hava kalitesine daha önem vermeliyiz. ST İnşaat ve Malzeme dergimizin yeni sayısında dosya konusu olarak iklimlendirme sistemlerini ele aldık ve sektör uzmanlarına iç hava kalitesi için iklimlendirme sistemlerinde hangi kriterlere dikkat edilmesi gerektiğini, ürünlerinin bu konudaki performansını konuştuk. Malum yaz kapıya dayandı, ve bir süre daha evlerimize sığınacağız. 

Uzmanların üzerinde durduğu en önemli hususlardan biri klima bakımı ve düzenli filtre temizliği. Hem insan sağlığı hem de klimanın efektif ve verimli kullanımı açısından filtre temizliğinin çok önemli olduğu ortak görüş. Bir diğer önemli çözüm ise hava temizleme ürünleri, UV lambaları gibi sistemler. Tüm bu teknolojileri sektörün uzmanlarından sizler için öğrendik, sayfalarımızdan okuyabilirsiniz.

Tabii yalnızca iklimlendirme sistemlerinin değil aslında bir yapıyı oluşturan tüm yapı malzemelerin niteliğinin insan sağlığı için ne kadar önemli olduğunu Corona virüsü bizlere hatırlattı. Bizlere dört duvar olan yapıyı çevreleyen malzemenin niteliği kadar sağlıklı bir ortam içerisindeyiz. Sürdürülebilir olan ise nefes alabilen, doğal yapı malzemeler. 

Doğa, bize üretmeden bu kadar çok tüketiyor olmamızın yanı sıra üzerine de ağacı, hayvanı hatta insanı yok ediyor olmamızın ağır bir bedeli olduğunu hatırlattı. Dilerim yalıtımdan çimentosuna, duvar elamanından cephe kaplamasına kadar inşaata dair her olguya daha bilinçle yaklaşır, tüketim alışkanlıklarımızı sürdürülebilir olan ile değiştiririz. Sağlıcakla kalın…