Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) rüzgar sektörüne ait güncel verilerin hızlı ve eş zamanlı olarak dijital ortama aktarılmasına yönelik olarak GTech ile bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışma kapsamında hazırlanan veri tabanında Türkiye’nin kurulu gücünün resmi dijital ortama taşındı. 

“RÜZGARIN GÜCÜ 8 BİN MW OLDU” 

TÜREB, rüzgar enerjisi sektörüne ait tüm güncel verilerin eş zamanlı olarak dijital ortama taşınması amacıyla bir veri tabancı oluşturdu. Bu proje kapsamında sektörün dijitalleşmesine yönelik önemli bir adım atıldı. Projeyle ilgili bilgi veren TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, rüzgar enerjisinin memleket meselesi olduğu söylerken dijitalleşmenin önemli bir bileşen olduğunu hatırlattı. Yıldırım konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Enerji, dijitalleşme uygulamalarından yararlanmaya en elverişli sektörlerden biri olarak öne çıkıyor. Ülkeler ve insanlar stratejilerini belirlerken mega trendler etrafında şekillendiriyor. Elektrifikasyon ise şu anda günümüzün en önemli mega trendi arasında yer alıyor. Biz de hem ülke hem de kurumlar olarak stratejilerimizi bu trendlere göre belirlemeliyiz. Dünyada rüzgar enerjisi 700 bin MW’a ulaştı. Türkiye ise 2019 yılında yüzde 10 oranında büyüme gerçekleştirerek 700 MW kurulu güce sahip projeyi hayata geçirdi. Toplam kurulu güç ise 8 bin MW oldu. Türkiye, geçtiğimiz 10 sene içerisinde dünya ile birlikte senkronize hareket ederek gücünü artırdı. Bunu yaparken türbin üretimindeki yerlileştirme oranının da artmasını sağladı. Türkiye’de sadece kurulu gücünü değil aynı zamanda sanayisini geliştiren bir ülke olma noktasında da ciddi bir avantaja sahibiz.” dedi.  

“SADECE KURULU GÜCÜ DEĞİL, SANAYİYİ DE GELİŞTİRİYORUZ”

Türkiye’nin sadece kurulu gücünü değil aynı zamanda rüzgar sanayisini de geliştirmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirdiğine dikkat çeken Yıldırım, bu yatırımların istihdama olan katkısını da değerlendirdi. Yıldırım, “Biz rüzgar sektörü olarak 150 bin kişiye istihdam sağlanıyoruz. Üretim, imalat kabiliyetinin yüzde 75’ini ihraç ediyoruz. Bu kadar etkili bir alanının devam edebilmesi için neler yapmamız gerektiğini düşünüyor, paydaşlarımızla tartışıyoruz. Bu yolculukta yeni paydaşlarla ilerliyoruz. GTech ile yaptığımız çalışma da yeni paydaşlarımızın aramıza katıldığını gösteriyor. GTech ile iş ortaklığımızın dijital dönüşüm süreçlerinde TÜREB paydaşlarına ve sektöre önemli değerler kazandırdı. Bu projeyi GTech’le birlikte gerçekleştirmekten dolayı memnuniyet duyuyoruz.” dedi. 

“TÜM İSTATİKİ VERİLERE ULAŞILACAK”

Koronavirüs salgını nedeniyle rüzgardan elektrik üretimi sekteye uğramadı, bilakis arttı. Bu projeyle verimliliği artırma ve sektör üyelerine uluslararası alanda rekabet avantajı sağlama açısından bir adım daha atmayı hedefledik. Veri tabanımız sayesinde rüzgar istatistikleri anlık olarak izlenebilecek; yatırımcılara, türbin üreticilerine, bölgelere, şehirlere ve yıllara göre filtrelenebilme özelliğiyle istenen her türlü istatistiki veriye ulaşılabilecek. Daha önce 6 ayda bir yayınladığımız istatistik raporlarına da bu şekilde istenen her an erişim sağlanmış olacak. Bir rüzgar santrali devreye alındığı anda bu, eş zamanlı olarak santral haritamızda görünür olacak. TÜREB olarak dijitalleşmede örnek teşkil etmeyi sürdüreceğiz” dedi. 

“TÜRKİYE’NİN RÜZGAR RESMİ DİJİTAL ORTAMDA TAŞINIYOR”

TÜREB, proje kapsamında “ileri analitik, büyük veri, iş zekası ve veri tabanı” konularında uzmanlığı ve derin saha tecrübesiyle bilinen, aynı zamanda TÜREB kurumsal üyesi de olan GTech ile iş birliği yaptı. GTech, Türkiye’nin en büyük kurumlarıyla birlikte imza attığı pek çok projeyle 20 yıldır veriden değer yaratıyor. TÜREB iş birliği hakkında bilgi veren GTech Kurucu Ortağı ve CEO’su Mine Taşkaya şunları kaydetti: “GTech olarak veri yönetimi ve ileri analitik konularındaki uzmanlığımızla, her sektör ve ihtiyaç için değer yaratmak üzere çalışıyoruz. Türkiye’nin en önemli kurumlarından biri olan TÜREB ile birlikte imza attığımız bu proje sayesinde rüzgar enerjisi sektörü için de verinin değere dönüşmesine vesile olduk. Projede veri tabanının oluşturulması, dashboard’ların hazırlanması gibi teknik altyapı çalışmalarının yanı sıra elde edilen verilerin içgörüye dönüştürülmesini ve geleceğe yönelik kararların bu veriler ışığında alınmasını sağlayacak bir yapı kuruldu. Günümüzde pek çok şirket daha rekabetçi olmak için müşteri verisi, operasyonel veri, ürün verileri gibi dağınık halde duran verilerini tek bir platformda entegre ederek anlamlı hale getirmek istiyor. GTech olarak biz de kurumların karar vermeleri için gerekli içgörüyü sağlayacak yapılar kuruyoruz. Rüzgar enerjisi sektöründe bu anlamda atılacak pek çok adım, gidilecek uzun bir yol olduğunu gözlemledik. Dijitalleşmenin bu sektöre sağlayacağı katma değerin altını bu vesileyle bir kez daha çizmek isterim. Proje ortağı olarak GTech’i seçen TÜREB yönetimine bize olan güvenleri; projede emeği geçen herkese özverili ve disiplinli çalışmaları için teşekkür ederiz.”