Temiz enerji sektörünün kapsamlı ve önemli adreslerinden olan Enerji Sanayicileri İş İnsanları Derneğinin (ENSİA) üyesi Werover, rüzgâr türbini kanatlarında yaşanan sorunları, kanatların seslerini dinleyerek tespit eden bir teknoloji geliştirdi. Bu teknoloji yapay zekâ ile koordine olan gelişmiş sensörler içeriyor. Türkiye’nin 110 bin megavatı aşan elektrik enerjisi kurulu gücü içerisinde rüzgâr enerjisi 12 bin 195 MW seviyesinde bir paya sahip, bu teknoloji sayesinde kurulu güç potansiyelinde yaşanan sorunlar minimalize edilebilecek.

Türkiye’nin Enerji Sektörü İçin Önemli Stratejik Yönelimler Paylaşılacak Türkiye’nin Enerji Sektörü İçin Önemli Stratejik Yönelimler Paylaşılacak

Geliştirilen teknoloji ile çoğunluğu yerleşim yerlerinin uzağına konumlanan ve zor hava koşullarına maruz kalan santrallerin kanatlarında oluşabilecek arızları, kanatların sesleri dinlenerek tespit edilebiliyor bu sayede santraller arıza ve bakım duruşlarında süreleri kısaltılarak santralin verimliliğine katkı sağlanıyor.

Bir start up teknoloji şirketi olan Werover’ın CEO’su Zeynep Balca Yılmaz, “Ülkemizdeki rüzgâr türbin filosunun yaşlanmaya başlaması kanat kaynaklı sorunların da artmasına neden oluyor. Kanat değişimine varacak büyük sorunların erken aşamada tespit edilmesi, yatırımcı açısından büyük önem taşıyor.” dedi. ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı’da bir teknoloji şirketi olan Werover’ın dünya genelinde sürdürülebilir enerjiye katkı sağlama vizyonunu alkışladıklarını söyledi. Türkiye’nin bu alanda çok iyi yetişmiş mühendislere sahip olduğunun altını çizen Kalaycı, bu şirketlerin ürettikleri teknolojilerin dünya pazarlarına ihraç edilmesi ile Türkiye’nin ciddi bir döviz girişi sağlayabileceğini kaydetti.

 

Editör: Semra Çakmak