Fabrikasındaki iki üretim hattında da robotlardan yararlanan Kaanlar Gıda San. ve Tic. A.Ş., yaklaşık 100 metre boyunda beyaz peynir üretim hattı üzerinde birçok mekanik ve robotik kollar, daha kısa olan diğer hatta ise yine birçok mekanik kol ve robotlar ile hızlı, hijyenik ve yüksek adette imalat yapabiliyor.

Kullanmış oldukları otomasyon ürünlerinin tüm üretim hatlarında kullanıldığını kaydeden Kaanlar Gıda San. ve Tic. A.Ş. COO Müdürü Abdurrahman Kaan ile robotlu üretimin gıda sektörüne sağladığı avantajları konuştuk. 

Öncelikle okuyucularımız için kısaca şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündeminizi anlatmanızı rica ediyoruz. 

Şirketimiz 1978 yılında kurulmuş ve 41.yılını doldurmuş bir aile şirketidir. Gıda sektörünün 2 önemli dalında faaliyet sürdürmektedir. Süt ürünlerinde (peynir üretimi merkezli) ve Zeytin sektöründe (sofralık zeytinde) 1984 yılında süt ürünleri üretimine, 1995 yılında zeytin işleme faaliyetine başlamıştır. Bu iki üretim alanında ülkemizde kapasite ve işleme alanında ilk 3 firma içindedir. Süt ürünleri tesisimiz Tekirdağ Malkara ilçesinde, zeytin işletmelerimiz Manisa Akhisar ilçesindedir. İki tesiste yaklaşık 1000 kişi çalışmaktadır. Ürün çeşitlerimiz; süt ürünlerinde beyaz peynir tam yağlı ve light peynir çeşitleri (inek, keçi ve koyun sütünden), köy peyniri, kaşar peynir (dil, örgü, telli, lavaş, kuymak peynirleri), krem peynir, mozzarella, cheddar, antep, maraş peynirleri. Hellim, kızartma, künefe peynir çeşitleri ve bu ürünlerin birçok gramajda ürünleri ile birlikte yaklaşık 400 barkod ürün çeşidini üretiyoruz. Zeytin bölümünde ise; siyah, yeşil, kuru sele, çizik, kırma, biberli yeşil zeytin çeşitlerini üretiyoruz.

Sıfır duruş ve sıfır hata ile kaliteli üretim adına ne tür metod ve sistemler kullanılıyor? Daha çok hangi otomasyon donanım ve yazılım teknolojilerinden yararlanıyorsunuz? Geriye dönük izlenebilirlik çalışmaları kapsamında neler yapılıyor?

Türkiye kalite yönetim sistemini gıda sektöründe 1999 yılında ilk kuran firmayız. Aynı zamanda HACCP gıda güvenliğini de ilk yazan ve kuran firmayız. (2001.) Bu alanda 20 yıllık bir geçmişe sahibiz. Ülkemizde yaygınlaşması açısından da öncü firmayız. Sıfır hatalı üretim konusunda iddialı bir firmayız. Müşteri memnuniyeti yüzde 99.5’tir. İnsansız ve daha az insanın üretimde çalışması ile alakalı robotlar, 2-3 hareketli mekanik kollu üretim sistemlerimiz ve geriye dönük tüm üretim prosesleri bulunuyor. Yerli ve Yabancı birçok yazılım ve otomasyona sahibiz. Süt ürünlerindeki tesisimiz otomasyon ve üretimde standart peynir üretiminde dünyada Türk peynirinde ilk sırada, genel peynir üretim prosesinde ilk 10’da bulunuyor.

Robot yatırımı ihtiyacı nasıl doğdu? Ne zaman robotlu üretime geçtiniz?

Üretim miktarımız arttığı birçok üründe, zamanla üretimde hatalar ve standart dışı ürünler üretmeye başlanmıştı. Kalite standardı ve küçük gramajlardaki kayıplar nedeniyle 12 yıllık bir Ar-Ge faaliyeti ile otomasyon ve insansız üretim hattı ile üretime 2012 yılında geçtik. 7 yıldır bu şekilde üretim yapmaktayız.

Fabrikanızdaki robot uygulamaları hakkında bilgi verir misiniz? Üretimin hangi hattında robot kullanıyorsunuz?

2 adet üretim hattımız bulunmaktadır. 1 adeti yaklaşık 100 metre boyunda beyaz peynir üretim hattıdır. Üzerinde birçok mekanik ve robotik kol bulunmaktadır. Diğeri ise daha küçük ancak, diğeri gibi birçok mekanik kol ve robottan oluşmaktadır. Kullanmış olduğumuz otomasyon ürünleri ambalaj ve kolileme gibi son ürün kısmında değildir. Tamamen üretim hatlarında kullanılmaktadır. (insan yerine kullanılmaktadır)

Yatırım öncesi entegratörünüzden ne şekilde bir fizibilite çalışması aldınız? Bu noktada size göre entegratör seçimi ne kadar önem taşıyor?

Bu konuda yabancı firmalar ile çalıştık, onlar da üretim proseslerini bilmiyorlardı.12 yıllık süreçte kapasite ve ürün cinsine göre yapılan çalışmalar ile doğru proses makina üreticileri ve Ar-Ge personelleri ile çalışılmıştır. Doğrulama metodu ve sonuçları ile hareket edilip, bu sonuçlara göre otomasyon, mekanik ve robotik ekipman çalışmaları yapılmıştır.

Üretimin sonuçları ve avantajları neler oldu? Robot yatırımları size ne gibi bir katkı sağladı?

Özellikle standart üretim konusunda, ürünün yapı, görünüş, hijyen şartlarında çok fayda sağladık. Ayrıca insansız bir üretim şekli olduğundan dolayı daha fazla ürün üretimi gerçekleştirilmiştir.

İşçi maliyetlerini düşürme anlamında bir düşüş yaşandı mı, o süreç nasıldı? 

Öncelikle Trakya bölgesinde olmamızdan sebep istediğimiz sayıda personel vasıflı ve vasıfsız bulamıyorduk. Hem bu sıkıntıyı giderdik hem de işçi maliyetlerimizde yüzde 20 düşüş sağlanmıştır. Nitelikli eleman sıkıntısı yaşadığımız bir ülkede daha rahat bir üretim imkanı sağladık. 

Gelecek dönemde hangi alanlarda robot yatırımı yapmayı planlıyorsunuz?

Gelecekte üretim hatlarında, paletleme ve kolileme bölümlerinde yeni yatırımlarda düşünmekteyiz. 

Endüstri 4.0 ile birlikte üreticiler tesislerinde modernizasyona gidiyor. Size böyle talepler geliyor mu? Sizce üretici bu konuda bilinçli mi? Endüstri 4.0’a uyum konusunda yaptığınız yatırımlardan bahseder misiniz?

Biz üretim hatlarımızda modernizasyon ve Endüstri 4.0’a yönelik modernizasyonunu 7 yıl önce gerçekleştirdik. Üreticilerimizin bilinci bizim gibi firmaların yatırımlarını gördükçe artmaktadır. Hayata geçme süreçleri işletmelerin karlılık ve kapasite durumlarına göre değişmektedir. Ülkemizde bölgesel ve sektörel gelişmelere göre sanayide yatırımlar ve modernizasyon yatırımları ileri teknikler kullanılarak yapılanacaktır. 

Sizi tanıyabilir miyiz? Akademik kariyerinizden ve profesyonel iş geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1967 Trabzon-Vakfıkebir doğumluyum. İşletme Fakültesi mezunuyum. İş hayatına satış pazarlama bölümünde 1985 yılında başladım.1995 yılı sonrasında Ar-Ge, Ür-Ge faaliyetlerinden de sorumlu olarak üretim, satış ve operasyonlardan sorumlu olarak Kaanlar Gıda San. ve Tic. San.A.Ş şirketinde COO olarak görevimi halen yapmaktayım. Aynı zamanda uluslararası ve ulusal zincirlere ürün satışını halen yürütmekteyim.