Misafirleri kapıda karşılayıp gidecekleri odalara kadar onlara refakat eden CoBot’ları geliştiren Carnegie Mellon Üniversitesi yeni projeler geliştiriyor. Bu defa sırada insanla değil robotla robotun işbirliği var. Her şeyi yapabilen bir tek robot geliştirmek yerine çok sayıda robota işin bileşenlerini ayrı ayrı yaptırmanın daha akılcı olacağı düşüncesi ile başlatılan proje hedeflenenin ve öngörülenin üzerinde getiriler sağlıyor. Örneğin aralarından biri arızalanınca diğerleri onun görevini de üstlenerek aksamayı engelliyor, takım ruhu ortaya koyuyor. 
• • •
Üniversitenin ekip haline getirmeyi başardığı cobotlar farklı markalar. Bir tanesi üniversitenin kendi ürünü olan CoBot. CoBot ilk cümleden anlaşılacağı gibi navigasyon odaklı bir robot. Varış noktasını belirledikten sonra yolunu kendi bulabiliyor, küçük engelleri aşabiliyor, kaybolursa rastladığı insanlardan yardım istiyor. CoBot’un kolları yok, ama yardım alırsa yük taşıyabiliyor.  Diğer marka Rethink Robotics firması ürünü Baxter. Baxter’ın kolları ve uç tutucuları var. CoBot ile Baxter birlikte çalıştıklarında ilki garson ikincisi aşçı görevini üstlenerek neredeyse bir restoranı işletebiliyorlar. 

Pek çok işi yapabilecek gelişmiş bir robot için büyük yatırım yapmak yerine entegrasyonu öne çıkartan bu yaklaşımın ülkemizdeki ilk örneğini bakalım ne zaman görebileceğiz?

Not: CoBot ile Baxter’ın nasıl anlaştıkları gelecek sayılarda…