Robomax firmasının Proje Müdürü Elektrik-Elektronik Mühendisi Muhammed Sami Eser, döküm sektörüne yönelik robotik taşlama sistemi üzerindeki Ar-Ge çalışmalarını sürdürdüklerini, yurt dışına da satışını gerçekleştirdikleri sistemleri daha da yaygınlaştırmayı hedeflediklerini kaydederek, “Artık dökümhanelerde taşlama yapmak, dökümü dökmek kadar önemli. Bu noktada da işletmeler, bu iş kolunda çalıştıracak personel bulmakta çok zorlanıyor. Sistem, yaklaşık 6-7 mavi yakalı taşlama işçisinin yaptığı işi yapabiliyor. Sarf malzeme noktasında da 1/6 oranında maliyetleri azaltıyor.” dedi.

Döküm taşlama sistemlerinde sektöre öncülük ettiklerini belirten Eser, döküm taşlama robotlarının gerek çapak yüzeyi ve kalitesi gerek amortisman sürelerinin kısalığı gerekse iş güvenliği ve sarf malzeme tüketimi açısından sektör için çok faydalı olduğunun altını çiziyor.

Döküm sanayinde robotların kullanıldığı uygulamalar nelerdir? Döküm sektöründe kullanılan robotlar özel olarak mı üretiliyor?

Döküm sanayisinde robot kullanımı her geçen gün yükselen bir ivme ile artış gösteriyor. Bu sektörde “Taşlama Robotları”, “Maça Besleme Robotları”, “Maça Makinası Besleme Robotları”, işleme fabrikalarında “CNC Besleme Robotları” yaygın olarak kullanılıyor. Biz Robomax olarak, döküm taşlama sistemlerinde sektöre öncülük ediyoruz. Döküm taşlama robotları; çapak yüzeyi ve kalitesi, amortisman sürelerinin kısa olması, iş güvenliği ve en önemli etken olan sarf malzeme tüketimi açısından sektör için çok faydalı sistemlerdir. 

Robomax’ın sektöre özel sunduğu çözümleri nelerdir?

Robomax, 3 ana alanda uzmanlaşmış bir firmadır. Bunlar döküm taşlama robotları, kaynak robotları ve CNC besleme robotları şeklindedir. Sektörde diğer entegratörlerden farklı olarak sunduğumuz çözüm ortaklığımız ise, “Döküm Taşlama Robotları”dır. Bu sistemler üzerinde Ar-Ge çalışmalarımız halen devam ediyor. Artık yurt dışına da satışlarını gerçekleştirdiğimiz sistemlerimizi daha yaygınlaştırma hedefindeyiz. Dökümhanelerde taşlama yapmak, dökümü dökmek kadar önemlidir. Bu noktada da işletmeler, bu iş kolunda çalıştıracak personel bulmakta çok zorlanıyor. Robotik taşlama sistemi, yaklaşık 6-7 mavi yakalı taşlama işçisinin yaptığı işi yapabiliyor. Sarf malzeme noktasında da 1/6 oranında maliyetleri azaltıyor. Bunların dışında yüksek adetlerde satış ve kurulum gerçekleştirdiğimiz CNC besleme robotlarımız var. Bu konu artık bizimle özdeşleşmiş bir konu. Bölgemizde özellikle CNC besleme robotu denilince akla ilk gelen entegratörüz diyebiliriz. Kaynak robotlarında ise, biraz daha isteğe özel, proje bazlı ilerliyoruz.

Robomax olarak, sektörde hayata geçirdiğiniz robotlu uygulamalar nelerdir?

Robomax olarak öncelikle şunu gururla söyleyebiliriz; memnun olmayan hiçbir müşterimiz yok. Böyle iddialı bir cümleyi kullanma nedenimiz, özellikle satış sonrası destek noktasında tam da yatırımcının aradığı bir firmayız diyebilirim. Robot sistem yatırımı yapacak firmaların çalışacağı entegratörden en önemli beklentisi, satış sonrası destek noktasında sıkıntı yaşamamak. Biz bunu müşterilerimize ücretsiz servis vererek sağlıyoruz. Neden mi? Çünkü son kullanıcı sistemi ne kadar verimli kullanırsa ve ne kadar memnun kalırsa, bizim için en iyi referans da aynı oranda oluyor. Biz bu noktada çok titiz bir firmayız. 7/24 iletişime geçen tüm müşterilerimize teknik destek vermekten asla yorulmadık, yorulmayacağız da. Sektörde devreye alınmış 70’e yakın proje, 90 civarı robotumuz bulunuyor. Tüm son kullanıcılarımız, yatırımlarına artan ivmeyle devam ediyor. Bizler aynı son kullanıcı ile uzun yıllar çalışma hedefindeyiz ve bunu da başarmaya başladık diyebiliriz. Tamamladığımız 70 projemiz, neredeyse 30 farklı firmada kuruldu ve sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Hedefimiz, müşteri portföyümüzü artırmak ve hedef kitlemizi genişletmektir.

Sektörde yatırım yapacak yatırımcılara/işletmelere neler tavsiye edersiniz? Nelerden kaçınsınlar, nelere dikkat etsinler?

Öncelikle işletmelerin dar boğazlarını tespit edebilmek adına kendine doğru proje partnerleri bulması gerekir. Bu noktada bizimle iletişime geçen tüm müşterilerimize ücretsiz fizibilite çalışması yapıyoruz. Çünkü doğru ve verimli alanı belirlemek, yatırımı yapma fikrini planlamaya almaktan daha önemlidir. Ayrıca birden fazla robotik sistem yatırımı yapmayı düşünen firmalara tavsiyem, önce en basit, en kolay alandan bu işe başlamalarıdır. Çoğu yatırımcı en zor olanı seçip, burayı başarırsam tüm işletmedeki robotik yatırımları başarırım hevesiyle işe başlıyor. Süreç zahmetli olacağı için en zor olanı devreye almak, son kullanıcılarda zaman zaman sürecin zorluğundan ötürü istek kaybına neden olabiliyor. Bu yüzden en kolay olan, bence robotik bir yatırıma, yatırım maliyeti en düşük olan alandan başlamaktır. Seçtikleri entegratör bu noktada çok önem arz ediyor. Sizinle birlikte projenize hem danışmanlık hem yol arkadaşı hem de teknik bir birliktelik yapacak, satış sonrasında 7/24 hizmet verebilecek bir entegratör ile ilerlemek bu noktada robot yatırımcısını daha da çok yatırıma teşvik edecektir.