Tezmaksan Akademi'nin düzenlediği eğitimlere katılanların yüzde 69’u Covid-19 ile birlikte robot teknolojisinin imalat sanayisinde kullanımının artacağına inanıyor ve imalat sanayinde aranan mesleki becerilerin değişeceğini düşünüyor.

67 WEBİNAR DÜZENLEDİ, 2.809 KİŞİ KATILDI

Covid-19 pandemisinin Türkiye ve dünya ekonomisinde yarattığı yavaşlama iş bulmayı iyice zorlaştırırken, sanayide kariyer hedefleyenler robotlu otomasyon eğitimlerine ağırlık verdi.

Talaşlı imalat sanayisine nitelikli insan gücü yetiştiren Tezmaksan Akademi, sürdürülebilir olarak çalışmalarına devam ederken 2020 Mart-Aralık döneminde 67 farklı başlıkta eğitim düzenledi ve toplamda 2 bin 809 kişi bu eğitimlere katılım sağladı.

Akademinin verdiği bilgilere göre katılımcıların yüzde 69’u, pandemi ile birlikte robotlu otomasyon sistem kullanımının sanayide artacağını düşünerek kendilerini bu yeni duruma hazır hale getirmek için eğitimlere katıldığı söyledi.  

HANGİ KONULARDA EĞİTİM VERİLDİ?

Eğitime katılanların yüzde 66'sını lisans mezunları oluştururken, eğitimler; robot ve robot programlama, makina, moderne kesici takım teknolojisi, alarm kodu kodlama, kontrol ünitesi kullanımı ve kodlama, CNC işleme merkezi, torna merkezi ana ve alt başlıklarında sunuldu.

Eğitimlere katılanlar arasında düzenlenen ankete göre, üniversite mezunlarının yaklaşık yüzde 25'i gelecekteki kariyer planlarına uygun alt yapı oluşturmak için bu eğitimleri aldıklarını açıklarken, yüzde 41,5'i ise mesleki becerilerini çeşitlendirmek için eğitimlerden yararlandığını söyledi.

AĞIRLIK MÜHENDİSLER VE ÖĞRENCİLERDE

Tezmaksan Akademi tarafından yapılan araştırma, robotlu otomasyon eğitimlerine daha çok mühendisler ile üniversite öğrencilerinin katıldığını da ortaya çıkardı.

Kariyer planlarını yaparken geleceği öngörmeye çalışan üniversite öğrencileri becerilerine robotlu otomasyon eğitimini de eklemek isterken, mühendis olanlar da kariyerlerinde kendilerini daha ileriye taşıyacağını düşünmeleri sebebiyle robotlu otomasyon eğitimlerini fırsat olarak görüyor.

Akademi robotlu otomasyon eğitimlerine başvuru yapanların yüzde 44’ünü mühendisler oluştururken, yüzde 32’sini öğrenciler oluşturdu. 

Aynı zamanda eğitim almak isteyenlerin yüzde 7’sini oluşturan firma sahipleri de işlerini genişletmek ve teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek adına eğitimleri yakından takip ediyor.

Robot ve otomasyon eğitimlerine katılım sağlayanların sadece yüzde 3’ünü Ar-Ge sorumluları oluştururken, hali hazırda CAM sorumlusu, bakım sorumlusu, üretim şefi, makine alan şefi, Kalıphane şefi ve operatör görevlerinde bulunanlar da yeni beceriler edinmek için webinarları takip etti. 

ÖNE ÇIKAN MESLEKLER: ROBOT YAZILIMI VE DİL BİLGİSİ

Yapılan araştırmada, katılımcılara iş süreçlerinde önlerine en çok çıkan mesleki beceriler de soruldu.

Bu doğrultuda, eğitimlere katılanların yüzde 40'ı çalıştıkları alanlarda öne çıkan mesleki becerinin robot yazılımı ve dil bilgisi olduğunu kaydederken, yüzde 60’ı bu konuda kendini eksik gördüğünü söyledi.

Aldıkları eğitimlerin aldıkları ya da alacakları ücrete pozitif katkı yapacağını inananların oranı ise araştırmaya göre yüzde 75.

Araştırma sırasında çalışanlara aldıkları maaş da soruldu. Yüzde 30'u 2.500-3.500 TL bandında maaş aldığını söylerken, yüzde 36'sı ise 4.500-5.500 TL bandında maaş aldığını belirtti.