FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit, gelişen görüntü işleme teknolojilerinde yeni nesil 3DV kameralar ile tümleşik laser tarama sistemleri sayesinde daha verimli sonuçlar elde edilebildiğinin altını çiziyor.

Yiğit, gelecekte bahsedilen teknoloji gelişimleri sayesinde, bin picking gibi bir kasa içerisinde bulunan dağınık parçaların bulunmasının daha da kolaylaşacağını ve çok daha fazla tercih edilebilir duruma geleceğini söylüyor.

FANUC’un görüntü işlemede konusunda yoğun Ar-Ge çalışmaları yaptığını biliyoruz. Son dönemde bu kapsamda yapılan çalışmalar ile ürün ve teknolojilerinizde yaşanan gelişmeler, yenilikler nelerdir?

Otomasyon endüstrisi için; CNC kontrolör, robot ve makinaların geliştirilmesine öncülük ederken, geleceğin fabrikasını yaratma hedefiyle çalışmalarını sürdüren FANUC olarak görüntü işleme prosesi üzerine çokça çalışma yapıp yeni çözümler üretiyoruz. Bu kapsamda mevcutta FANUC robotla direkt teach pendant üzerinden iletişim kurabilen, tak-çalıştır mantığıyla çalışan birçok kameramız mevcuttu. Gelişen teknoloji ile 2 boyutlu kameralara ek olarak 3 boyutta çalışan kameralarımız da son dönemlerde projelerimizde sıkça kullanılır hale geldi.

ABB, YENİ ROBOTIK TESİSİNİ ABD'DE AÇTI ABB, YENİ ROBOTIK TESİSİNİ ABD'DE AÇTI

Şu an özellikle 3 boyutlu kameralara yönelik ciddi geliştirmeler ve çalışmalar mevcut. 3DV serisi 3 boyutlu kameralar, kompakt yapıları ve kolay programlanabilme özellikleri sayesinde müşterilerimiz tarafından sıkça tercih ediliyor. Yazılımsal anlamdaki gelişmelerin yanında fiziksel olarak kamera boyutlarında yapılan Ar-Ge çalışmaları ile 3 boyutlu kameraların robot ellerinde rahatça kullanılabilir hale gelmesi, bu serideki kameralarımızın en önemli avantajlarından diyebiliriz.

3DV serisi üç boyutlu kameralarınız, robotların yeteneklerini nasıl artırıyor? Bu teknolojik özelliklerle donatılmış robotların sağladığı faydalar nelerdir?

Robotlarımızın tümünde yer alan ve iRVision olarak adlandırdığımız kameralı görüntü işleme çözümleri ile uygulamalarda başarılı sonuçlar elde etmemizi sağlıyor. Günümüz şartlarında otomasyon sistemlerinde otonom hatların önemi ciddi şekilde artmış durumda. Bu şartlara baktığımızda projelerde en çok zorlanılan kısımlar dağınık besleme sistemlerinden robotla parça alma-bırakma işlemleri diyebiliriz.

3 boyutlu görüntü işleme sistemleri sayesinde bu iş kolaylaşıp otonomlaşıyor. 2 boyutlu kameralara ek derinlik algılama ile bin picking işlemleri hem daha kararlı hem de daha hızlı çalışıyor. Bu avantajlar sayesinde günümüz şartlarında üretim sistemlerinde çokça tercih ediliyor.

Bize görüntü işleme çözümlerinizin kullanıldığı bir-iki örnek uygulamanızı, sektör belirterek ve sonuçlarıyla beraber paylaşır mısınız?

Görüntü işleme teknolojilerinde 2D ve 3D olarak birçok projeden bahsedilebilir. Bu projelerde öncelik, iş gücü faktörünü en aza indirgeyerek stabil çalışan sistemler elde etmektir. Projenin doğru analizi yapılarak kullanılacak görüntü işleme teknolojisinin 2D veya 3D çözümü konusunda karar vermek önemli rol oynamaktadır.

Yakın zamanda otomobil üreten bir otomotiv firmasında, 3DV kamera ile gerçekleştirdiğimiz bin picking projesinden bahsetmek gerekirse… Bir AGV tarafından getirilen kasa içerisindeki motor krank millerini 3DV kamera ile bin picking görüntü işleme teknolojisini kullanarak parçaların ayrıştırılması işlemi gerçekleştirilmiştir. Geometrik olarak ayrıştırılması güç olan parçalar, 3DV kamera sistemi ile ayırt edici algoritmalar kullanılarak bulunup, robot tarafından kasa içerisinden alınabilmektedir.

Yakın zamanda gerçekleştirdiğimiz farklı bir bin picking projesinde ise, talaşlı imalat ve çelik dövme işlemi yapan bir firmada üretimden çıkan farklı boyut ve büyüklükte olan parçaları yine 3DV kamera teknolojisini kullanarak kasa içerisinden ayırt edip ayrıştırma işlemi başarı ile sonuçlandırılmıştır. Bulunan parçalar robot ile alınarak istenilen proseste değerlendirilebilmektedir. Her iki projedeki en önemli sonuç ise, hata payını en aza indirgeyerek en az iş gücü ile en yüksek verimin elde edilmesidir.

Satış sonrasında ve ürün yaşam döngüsü boyunca bu ürün grubundaki ürünleriniz ile ilgili verdiğiniz teknik destek hizmetlerinizle ilgili bilgi verir misiniz?

FANUC olarak servise fazlasıyla eğiliyoruz. Şirketimizin felsefesi “Önce Servis”. Güvenirlik Değerlendirme Binası dahil genel merkezimizdeki laboratuvarlar üstün ürün kalitesi sağlıyor. Bununla birlikte, dünya genelindeki onarım merkezlerimizle ürünlerimiz için “ömür boyu bakım” garanti ediyoruz. Bu durum, müşterilerimiz istediği sürece tüm ürünlerimiz için bakım ve onarım imkanı sağladığımız anlamına geliyor. Servis işlemlerimiz yalnızca büyük üreticiler için değil, aynı zamanda küçük ölçekli müşterilerimiz için de hızlı ve güvenilir.

2021 yılında Avrupa’da servis ziyaretlerimizi tamamlama süremizi, müşterinin ilk telefon çağrısından itibaren yalnızca ortalama 25 saate indirdik. Diğer bir deyişle, normal şartlar altında ilgili makina veya robot çağrıdan itibaren bir gün içinde müşterinin fabrikasında çalışmaya geri dönecek demek. Bu kısa çalışmama süresinin diğer bir nedeni de 2021 yılı genelinde Avrupa’da yüzde 99,97’yi aşan yüksek yedek parça bulunurluk oranımız. Bu oran, Avrupa stokumuzda 5 bin servis işleminde yalnızca tek bir parçanın eksik olduğu anlamına geliyor. Nadiren yaşanan böyle bir durumda eksik parça genellikle küresel servis ağımızdan bir hafta içerisinde tedarik ediliyor.

Endüstride Görüntü İşleme uygulamalarında gelecek dönemde hangi teknolojilerin öne çıkmasını, trend olmasını bekliyorsunuz?

Gelişen robot teknolojisinin yanında, robot ile birlikte kullanılan opsiyonel teknolojilerde de çok fazla gelişim gözlenmiştir. Kamera teknolojileri de bu gelişimlerden en fazla etkilenen proseslerden biri olmuştur.

Kamera ile yapılan proseslerin çoğunda ortam kaynaklı birçok olumsuz etken gözlenebilmektedir. Bunlar çoğu zaman parçanın geometrisi ve aydınlık ile alakalı kusurlar olabilmektedir. Gelişen görüntü işleme teknolojilerinde ise yeni nesil 3DV kameralar ile tümleşik laser tarama sistemleri sayesinde daha verimli sonuçlar elde edilebilmektedir. Bunun sonucunda bir kasa içerisinde dağınık bulunan parçaların üzerine düşen laser noktalarının kamera ile tespit edilmesi ile proses olumlu olarak sonuçlanmaktadır. Gelecek dönemlerde bir kasa içerisinde bulunan dağınık parçaların bahsedilen teknoloji gelişimleri sayesinde bulunması daha da kolaylaşacak ve çok daha fazla tercih edilebilir duruma gelecektir.