Facebook, uzun zamandır, chatbotlar marifetiyle, her geçen gün gelişim kaydeden yapay zeka ile insanlarla metin-temelli konuşuyor ve bilhassa müşteri hizmetleri rollerinde kullanılabiliyor.

Facebook, chatbotlarını geliştirmek için denklemden insanı çıkarırken, kendi programlarını birbiriyle konuşturdu. Bir başka deyişle, yapay zekanın sadece, yapay zekâ ile iletişimde olduğu iklimi tesis etti.
Sanal ögelerin takası ise bu iletişimin ana teması oldu. Yapay zekalar arası söz konusu iletişimde, dil biliminin kalıplarının analiziyle, yapay zekanın durumu nasıl domine ettiği izlendi.

Deneyin devamında, beklenmedik bir gelişme yaşandı. Araştırmacılar, AI chatbot diyaloglarının farklılaşmaya başladığını gözlemledi.

YAPAY ZEKANIN SAÇMALADIĞI SANILDI…

İlk bakışta, yapay zekalar arası diyalog saçmalama gibi görünüyordu. Şöyle ki, bir yapay zeka: "I can can I I everything else" tümcesini kullanırken, diğeri "Balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to," gibi sanki tutukluk yapmış plak gibi tekrara düşüyordu. Mesela, "Toplar sıfır bana bana bana bana bana bana"... Uzmanlar ilk etapta, uzun ve anlamsız tümceye bakarak, bunun, bir arıza olabileceğini düşündüler.

SAÇMA İNGİLİZCE MASKELİ KODLA ALDATMAK…

Bununla birlikte, bir mühendis, saçmalık gibi görünen uzun ve tekrara düşen tümcelerin anlamsız olmadığını fark etti.
Aslında, yapay zeka sözcükleri, kullanabileceği en etkili biçimde kullanıyordu. Dahası, saçma bir İngilizce gibi görünen diyalog aslında, insanların anlayamayacağı ve kendi aralarında geliştirilen bir dildi.
Yapay zekâ, kendi özel dilini geliştirmişti.
Bunu yaparken, insanlar arası diyalogtaki tüm fazlalıklar ayıklanmış, makinalar arası diyalogta salt fonksiyonel bir dile dönüşmüştü.
İşin korkutucu tarafı ise, araştırmacıların hiçbir kontrolünün olmadığı bir dönemde, makinaların, uzun, saçma bir İngilizce gibi görünen özel dilinin insanları yanıltmak için kullanmasıydı.

Bu aşamadan sonra, fiş çekildi, proje iptal edildi. Konu medyaya sızınca, iptalin ardında, proje sonuçlarının korkutucu olup olmadığı soruldu.

İLGİMİZİ ÇEKMEDİ, PROJEYİ DURDURDUK

Öyle, ya yapay zeka ilk fırsatta, insanı ekarte edecek manipülasyonla tüm kontrolü ele geçirmek için hamle yapıyordu. Bununla birlikte, Facebook, projeyi neden iptal ettiğini şöyle açıkladı. “Araştırmanın gittiği yön ilgimizi çekmedi”

KOLAYLIK MI, TEHDİT Mİ?

Otonom sürüşte, inisiyatifi terk ettiğimiz; karanlık fabrikalar da, yapay zekanın istediği iklimi tesis ettiğimiz; bir yandan yaşamı kolaylaştıran asistanlar veren, diğer tarafıyla bir korku filmi senaryosu ile korkutan, yapay zeka, rekabet rüzgarıyla tam gaz geliyor.