Optimak STU Satış Müdürü Emin Cantürk, firmalarının yağ sektöründe faaliyet gösteren AVES firmasında devreye aldıkları; robotik kolileme sistemi, ürün taşıma sistemi, ürün elevatör sistemi, ürün tanıma ve yönlendirme sistemi, boş palet besleme ve palet magazini sistemi, palletizer ve robotik paletleme sistemi, palet taşıma sistemi, streç sarma makinası sisteminden oluşan komple hattı anlattı.

Cantürk, “Proje sayesinde AVES firması personel iş gücü geri kazanımları elde etti, üretim verimliliği arttı. Yanı sıra rijit ve sağlam paletlere sahip oldu ve maliyetlerinde de azalmalar meydana geldi.” dedi.

Emin Bey projeniz, hangi ihtiyaca yönelik ortaya çıktı? Müşterinizden nasıl bir talep aldınız?

Öncelikle hayta geçirdiğimiz proje, Türkiye’nin yağ sektöründe öncü şirketlerinden AVES firmasına yapıldı. Artan rekabet ortamında, firma, maliyetlerini indirgemek istediğinden Endüstri 4.0 temelinde hat sonu çözümleri arayışına girdi. Gıda ve birçok hat sonu (otomatik kolileme, otomatik paletleme ve streç sarma makinaları) sektöründe globalde ve Türkiye’de söz sahibi olan firmamız ile iletişime geçtiler. Projenin neticelenmesi öncesi yaklaşık 1 yıl boyunca üzerinde emek harcadığımız projenin dizaynı, tamamen şirketimize ve AVES firmasına aittir. 

Komple hat ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Özelliklerini ve çalışma biçimini anlatabilir misiniz? Proje neleri kapsıyor?

a.    Robotik Kolileme Sistemi
Dolum hattından çıkan birincil ambalaja girmiş olan ürünlerin gruplanarak insan eli değmeden robot marifeti ile kolinin içerisine konulup kolinin altının ve üstünü bantlamasını sağlar. Bu uygulama tamamen otomatik olarak yapılmaktadır. Ayrıca kolileme sistemimiz birbirinden farklı 1lt-2lt-3lt-4lt-4.5lt-5lt ve kendi içlerinde ambalaj farklılıkları ile 9 farklı ürünü aynı hatta kolileyebilmektedir. 

b.    Ürün Taşıma Sistemi
4 farklı birbirinden bağımsız hattın belli bir kurguda toplanarak paletleme alanına taşınmasını sağlayan konveyör sistemidir.

c.    Ürün Elevatör Sistemi
Fabrikanın yerleşiminde üretim alanı ile paletleme alanı birbirinden ayrıdır. Paletleme alanı yaklaşık 9m kot mesafesinden dolayı aşağıda bulunmaktadır. Elevatör sistemi ile üretim alanından gelen koli, shrink ve tenekelerin aşağıda bulunan paletleme alanına gruplanarak inmesini sağlayan ürün taşıma asansör sistemidir.

d.    Ürün Tanıma ve Yönlendirme Sistemi
Elevatör istasyonundan gelen karışık koli, shrink ve tenekelerin paletleme istasyonuna girmeden önce tanınıp ayrıştırılması gerekmektedir. Bu uygulamayı şirket bünyemizde bulunan Yüksek Teknoloji Birimimiz ile görüntü işleme adı altında ürünleri tanıyarak gruplara ayrılmasını sağlamış bulunmaktayız. Böylelikle hattan gelen farklı ürünleri karıştırmadan gidecekleri paletleme istasyonlarına ulaşmalarını sağlamaktayız.

e.    Boş Palet Besleme ve Palet Magazini Sistemi
4 farklı birbirinden bağımsız paletleme istasyonlarımıza shuttle (yürüyen konveyör) yardımı ile palet magazininde bulunan boş paletlerin otomatik olarak paletleme istasyonlarına ulaşmasını sağlayan sistemdir.

f.    Palletizer ve Robotik Paletleme Sistemi
AVES firması yağ sektöründe Türkiye’de eşi benzeri bulunmayan 5 lt. üretiminde 7 bin şişe/saat kapasiteli dolum hattı ile en yüksek kapasiteye sahip firmadır. Bu kapasite su sektöründe dahi nadir firmalarda bulunur (Örn: Hamidiye Su, Çene Suyu gibi firmaların hat sonu uygulamalarındaki projeleri şirketimiz tarafından yapılmış olup tecrübe edinilmiştir). Bu tecrübeler sayesinde 7 binlik hattın çıkışına palletizer sistemi dizayn edilmiştir. Diğer shrink ve teneke hatlarına ise robot kol tercih edilmiştir. Palletizer ve robot kol ile hattan gelen ürünlerin gruplanarak boş palete otomatik olarak dizilmesi gerçekleştirilir. Ara kat seperatörleri (ara karton) radyal seperatör robotlarımız ile reçeteden gelen bilgiye göre otomatik olarak konulur. Böylelikle ürünlerin palette durdukları dizilimler tamamlanmış olur ve dolu palet hattan streç sarma makinasına doğru otomatik olarak ilerler.

g.    Palet Taşıma Sistemi
Paletleme istasyonlarında hazırlanan paletler, streç sarma makinası otomatik olarak geçiş sağlayabilmesi için dizayn edilen zincirli ve rulolu konveyör sistemidir.

h.    Streç Sarma Makinası Sistemi
Ürünler sırasıyla koliye konulmuştur, daha sonra paletleme istasyonlarında paletlenmiştir. Artık sadece streçlerinin sarılıp hattan çıkma uygulaması kalmıştır. Türkiye’nin yerli anlamda en büyük streç sarma makinası imalatçısı olan firmamız, bu projede 3 adet streç sarma makinası kullanmıştır. 1 adet saatte 60 palet ve 2 adet saatte 40 palet streç sarabilen makinalarımız sayesinde hatlardan gelen paletlerin otomatik olarak streçlenip, depo alanına kadar taşınması sağlanmıştır.

Projenizde sizlerin üretimi olan üniteler nelerdir?

Projede koli açma ve koli kapama makinalarından streç sarma makinasına, ürün taşıma konveyörlerinden palet taşıma konveyörlerine, palletizer sisteminden ürün yönlendirme sistemine varıncaya kadar Optimak STU firması üretimidir. Robot olarak ABB marka robot tercih edilmiştir. ABB robotun yazılımı ve ataçmanlarına varıncaya kadar bünyemizde yapıldı.

Üretime katkıları ve eğer mevcutsa sonuçları ne oldu? Nasıl bir avantaj sağladı?

Proje sayesinde AVES firması personel iş gücü geri kazanımları elde etti, üretim verimliliğini artırdı. Ayrıca rijit ve sağlam paletlere sahip oldu, maliyetlerinde de azalmalar meydana geldi.