ONO Teknoloji, geleceğin mühendisleri olan İTÜ öğrencilerinin Visual Components kullanarak Endüstri 4.0 konseptinde yenilikçi üretim sistemleri tasarlamasına ve test etmesine imkan veriyor.

Bu kapsamda firma, İTÜ İşletme Mühendisliği Bölümü’nde dijital fabrika tasarım eğitiminin ilk bölümünü gerçekleştirdi.

Finlandiya menşeli Visual Components’in 2016 yılından beri Türkiye ve Ortadoğu distribütörlüğünü yürüten firma, yeni nesil 3D fabrika simülasyonu olan ürününü, endüstrinin yanı sıra eğitime de katkı sağlamak amacıyla sunuyor.

“2D’DEN 3D SİMÜLASYONA GEÇİLDİ” 

ONO Teknoloji Kurucu Ortağı Melih Kocaman, “İTÜ İşletme Mühendisliği’nde son sınıfta bir fabrika tasarımı dersine bizim programımız Visual Components’in çok uyumlu olduğunu gözlemledik. Bölüm başkanı ve dersin hocası Prof. Dr. Ferhan Çebi ile bir araya gelerek eğitim odaklı yazılımımızın kurulmasına karar verdik. Bu konuyla ilgili Finlandiya tarafını da bilgilendirdik. İlk görüşmelerimiz 2018 yılında başladı ve 2018’in sonlarına doğru derste bizim fabrika simülasyonu ürünümüz kullanılmaya başlandı. Daha öncesinde iki boyutlu çizimler üzerinden ilerleyen fabrika tasarım projeleri, bizim yazılımızla birlikte hem simülasyon ortamına dökülebildi hem hareketlendirildi. Sadece animasyon değil, matematiksel modellerinde entegre olduğu simülasyondan bahsediyoruz. Bunun yanı sıra güncel üretim sistemlerini, öğrencilerin dizayn ettiği fabrikalara entegre edebilme imkanı doğdu. İlk dersleri hocalarla birlikte verdik, birlikte tasarladık.” dedi. 

“DESTEĞİMİZE DEVAM EDECEĞİZ”

Öğrencilerin derslere katılımı ve geri dönüşleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kocaman, bu konuda şunları kaydetti: “İTÜ’deki öğrenciler çok parlak öğrenciler ve verdiğimiz eğitim sonrasında ortaya çok başarılı projeler çıkarttılar. Buradaki desteğimizi devam ettireceğiz. Önümüzdeki yıllarda da benzer şekilde, öğrencilerin gelişimine katkı sağlamak amacıyla sisteme her geçen gün daha nasıl yenilik ekleyebiliriz diye çalışmalarımıza devam edeceğiz. Öğrencilerin yaptığı projelerin de çıktılarının verimli ve olumlu olması bizleri ümitlendiriyor.”