Venof Genel Müdürü Orhan Er, “Neredeyse tamamı yabancı sermayeli endüstriyel robot üreticilerinin içerisinde yüzde 100 Türk sermayeli bir şirket olarak robot kılıfı üretiminin Türkiye’de de yapılabildiğini vurgulamak istiyoruz.” dedi.

Er ile 5-7 Ekim tarihinde katılım sağlayacakları Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi öncesinde bir araya gelerek, hem Zirve’de sergileyecekleri ürün ve çözümleri hem de firmalarının faaliyetlerini ve gelecek hedeflerini konuştuk.

Orhan Bey, robotlu üretim vizyonuna ürünleriniz/çözümleriniz nasıl hizmet ediyor? Bu anlamda şirket vizyonunuzu ve yapılanmanızı öğrenebilir miyiz?  

Venof olarak, Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan yerimizde faaliyet gösteriyoruz. 8 kişilik ekipten oluşan kadromuz; üretim, satış destek ve 3D çizim bölümlerinden oluşuyor. Satış ekibimiz robotun çalışma ortamı, çalışma hızını ve hareketlerini tespit ettikten sonra projeyi 3D çizim ekibimiz ile paylaşıyor. 3D çizim ekibimiz de sanal ortamda ölçülendirme işlemi gerçekleştirerek robot kılıfını tasarlıyor. Ardından bu bilgileri üretim ekibimiz ile paylaşarak robot kılıfının üretim işlemini gerçekleştiriyoruz. Firmamız, müşterilerine robot kılıfı haricinde temiz oda kıyafetleri, temiz oda kıyafetleri barkod ile takip programı ve henüz kurulum aşamasında olan temiz oda kıyafetleri yıkama ve sterilizasyon hizmetleri sunmaktadır. 

Robot kılıflarımızın amacı endüstriyel robotları kum, toz, akışkan, ısı, erimiş metal gibi çevresel etkilerden koruyup robotların bakım maliyetlerinin önüne geçmektir. Müşterilerimizin taleplerine göre ve robotun çalışma yeri, pozisyonu ve yaptığı iş baz alınarak robota özel ve yüksek dayanımlı robot kılıfları üretiyoruz. Firmamız, üst düzey teknik becerileri sayesinde ürünleriyle tüm Türkiye’de birçok farklı pazarda aktif bir rol oynamaktadır. Otomotiv endüstrisi başta olmak üzere, metal, döküm, gıda, hayvancılık, medikal ve boya ile kimyasal üretimi endüstrisinde kurumsal müşterilere hizmet vermektedir.

Venof olarak, endüstriyel robotlar ve teknik tekstil ile yeni gelişmeleri devamlı takip ediyor ve kendimizi sürekli geliştiriyoruz. Sektör ile ilgili çıkan yayınları ve haberleri yakından izliyor, webinarlara katılmaya gayret gösteriyoruz. 17 yıllık teknik tekstil geçmişi olan Venof, bugüne kadar 40’tan fazla uluslararası robot markası için binlerce robot kılıfı tasarlamıştır. 
Son dönemde gerçekleştirdiğiniz robot kılıf uygulamalarından örnekler verir misiniz? Bu kapsamda robot kılıflarınızın özellikleri nelerdir?  
Firmamız, son dönemde döküm ve metal sektörlerinde yüksek ısıya maruz kalan robotların korunması amacıyla nitelikli teknik kumaşlardan güç tutuşur robot kılıfları üretti. Müşteri firmalarımızın bakım maliyetlerini ciddi anlamda azaltmamız sonucunda, onların da referansları ile çok kısa zamanda yeni müşterilere ulaşmayı başardık. 750~1000 santigrat derecede, 24 saat çalışan robotlara koruyucu çözümler üretmek ve müşterilerimizden güzel geri dönüşler almak bizlere daha çok çalışma azmi sağladı. Tüm ürünlerimiz endüstriyel kalitededir. Ürün portföyümüzü genişletmek ve mevcut kalitemizi arttırmak için yeni kumaşlar ve yeni teknikler üzerinde Ar-Ge çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz.

Robot Yatırımları Zirvesi’nde hangi konulara odaklanacaksınız? Hedefinizde hangi sektörler var? Bu sektörlere ilişkin olarak Zirve'de hangi ürün/çözümlerinizi tanıtacaksınız? 

6. Robot Yatırımları Zirvesi’nde ana üretim kalemimiz olan “Robot Kılıfı” konusuna odaklanacağız.  Zirve'de toz, kum, sıvı, yağ, ısı, statik elektrik yükü, erimiş metal gibi etkenler için geliştirdiğimiz güç tutuşur, antistatik, sıvı itici, toz tutmaz robot kılıfları ve silme bezleri ve robot kılıfı kumaşları hakkında ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi hedefliyoruz.

Zirve ile ilgili hedef ve beklentileriniz nelerdir? 

Robot kılıfının Türkiye'de yüzde 100 Türk sermayeli bir firma tarafından üretildiğini tüm katılımcılara ve ziyaretçilere tanıtmak istiyoruz. Venof olarak, sektörde uzun yıllara dayanan bir deneyime sahibiz ve üretim tesislerinin yüksek talep ve ihtiyaçlarının farkındayız. Neredeyse tamamı yabancı sermayeli olan endüstriyel robot üreticilerinin içerisinde, yüzde 100 Türk sermayeli bir şirket olarak bu işin Türkiye'de de yapılabildiğini vurgulamak istiyoruz.

Gelecek hedeflerinizi ve beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?

Venof olarak hedefimiz; güçlü bilgi birikimimizi teknoloji ile birleştirerek, ürün ve hizmetlerimizle fark yaratarak marka imajımızı ve pazar payımızı global piyasalarda tanıtmak, daha çok müşteriye ulaşmak ve kısa zamanda bu alanda dünya lideri olmaktır. Ayrıca önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek Automatica Münih 2022 Fuarı’na katılımcı olarak iştirak edeceğiz. Almanya'daki fuarda ürünlerimizi tüm dünyadan katılımcılara en iyi şekilde sergilemek istiyoruz.