Otomatik kapı üretim tesislerinin 2015 yılında kurulmasıyla birlikte, robotlu üretime geçtiklerini ifade eden Yükseliş Asansör Dış Ticaret ve İş Geliştirme Uzmanı Korhan Köse, “Çok yakında devreye alacağımız Türkiye’nin en yüksek asansör test kulesi ve motor fabrikasında robot kullanımımızı artıracağız.” diyor

Köse, robotik sistemlerin kullanımının, üretim süreçlerine hız kazandırmanın yanı sıra uygunsuzluk değerlerini minimuma indirdiğini ve bunun müşterilerine, yüksek kaliteli ve rekabetçi çözümler sunmalarına imkan tanıdığını dile getiriyor.

Korhan Bey, şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündeminizi anlatmanızı rica ediyoruz.

1980 yılında kurulmuş olan firmamız, kuruluşunun ilk yıllarında yarı otomatik kapı ve asansör kabin imalatı ile asansör sektöründe faaliyetlerine başlamıştır. Yılların firmamıza vermiş olduğu tecrübe ve müşterilerimizin talepleri doğrultusunda ürün yelpazemiz gelişmiş ve genişlemiştir. Bu yıl 40. kuruluş yıldönümünü kutlayan firmamız, sektörde daha önce imza attığı yatay asansör ve dönen asansör gibi ilklerden sonra şimdi de Türkiye’nin en yüksek asansör test kulesini ve asansör motor üretim tesisini, 2020 yılının ikinci yarısında devreye almaya hazırlanmaktadır. Yükseliş Asansör olarak, çözüm ortaklarımız için asansör sistemlerinin üretimini ve satışını yapmaktayız. İçerisinde asansör kabinleri ve kapıları, butonlar, taşıyıcı karkaslar ve tüm asansör komponentlerinin bulunduğu asansör sistemlerimiz ile en kaliteli çözümleri sunuyoruz.

Fabrikanızdaki robot uygulamaları hakkında bilgi verir misiniz? Üretimin hangi hattında robot kullanıyorsunuz?

Fabrikamızda robotik sistemlerin kullanımı, üretim sürecine hız kazandırmakla beraber uygunsuzluk değerlerimizi minimum düzeye indirmektedir. Bu da çalışma ortaklarımıza yüksek kaliteli ve rekabetçi çözümler sunmamızı sağlamaktadır. Aynı zamanda robotik sistemlerin, fabrikamızdaki iş güvenliği açısından oluşabilecek tehlike ve risklerin önüne geçmemizde önemli bir etkisi vardır. Robotik kaynak hattımızda zararlı ışınlara maruz kalınmasını ve robotların kullanıldığı bir diğer hattımız olan toz boyama tesisimiz ile çalışanlarımızın solum sisteminin tehdit edilmesini önlemiş durumdayız. Ayrıca robot uygulamaları ile iş gücümüzün odak noktasını nitelikli alanlara çevirerek, çalışanlarımızın kendilerini geliştirmelerine imkan tanıyoruz.

Robot yatırımı ihtiyacı nasıl doğdu? Ne zaman robotlu üretime geçtiniz?

Türkiye’de ve dünyada gün geçtikçe hızlı bir oranda artış gösteren şehirleşme ile inşaat sektörünün gelişmesi, asansör sistemlerine olan talebi artırmıştır. Bundan dolayı üretim kapasitemizi ve verimliliğimizi artırarak sektörün ihtiyacı olan arzı sağlamamız gerekiyordu. 2015 yılında otomatik kapı üretim tesisimizi devreye almamız ile beraber robotlu üretime geçerek, yüksek kalite ürünlerimizi yüksek kapasitelerde ülkemiz ve tüm dünyaya sunuyoruz.

Yatırım öncesi entegratörünüzden nasıl bir fizibilite çalışması aldınız? Size göre doğru entegratörle çalışmak ne kadar önemli?

Robot yatırımı yapılmadan önce entegratörümüz tarafından detaylı saha incelemesi yapılarak edinilen bilgiler ışığında çeşitli analizler ve simülasyonlar doğrultusunda üretim sürecine uygun robot seçildi. Çeşitli hesaplamalar sonucunda en verimli çözüm sunuldu. Üretimin maliyetini, verimini ve kalitesini doğrudan etkilediğinden dolayı doğru entegratör ile çalışmak önem taşıyor.

Üretimin sonuçları ve avantajları neler oldu? Robot yatırımları size ne gibi bir katkı sağladı?

Yapılan robot yatırımları, üretimden elde edilen çıktıların daha standart hale gelmesini sağladı. Üretimde uygunsuzluğun minimum düzeyde olması, termin sürelerinin kısalması gibi avantajları da sayabiliriz. Bu da çalışma ortaklarımızda sloganımızda bulunan ekstra güven olgusunu pekiştirdi. Robot yatırımlarımızın, Türkiye’de ve dünyada en çok tercih edilen asansör sistemleri ve komponentleri üreticisi olmamızda önemli bir rolü vardır.

Gelecek dönemde hangi alanlarda robot yatırımı yapmayı düşünüyorsunuz?

Yükseliş Asansör olarak sektörün her alanında yatırımlarımızı sürdürmekteyiz. Çok yakında devreye alacağımız Türkiye’nin en yüksek asansör test kulesi ve motor fabrikasında robot kullanımımızı artıracağız.

Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Bu konuda attığınız adımlar nelerdir?  

Dördüncü sanayi devrimi yani diğer adıyla Endüstri 4.0 teriminin kullanılmaya başladığı ilk yıllardan beri dijital dönüşüm konusunda firmamız, gelişmelere ayak uydurma konusunda ciddi bir yol kat etmiş ve sektörel takipçiler açısından rol model haline gelmiştir. Gerek robot yatırımlarımız gerekse Ar-Ge yatırımlarımız, bu konuda oldukça geniş bir vizyonumuz olmasının bir göstergesidir. Siber-fiziksel sistemler, akıllı fabrika ve ürünler, nesnelerin ve servislerin interneti ve bulut teknolojileri Ar-Ge birimimizin başlıca çalışma konularıdır. Şu anda fabrikamızdaki üretim, tamamen kendi yazılım ekibimiz tarafından geliştirilen sistemler ile kontrol edilmektedir. Ekibimiz yeni sistemler üzerinde çalışmalarını ciddiyetle sürdürmektedir. İlerleyen zamanlarda üretimin yanı sıra ürünlerimizde de dijital dönüşüm sağlamış olacağız.

Akademik kariyerinizden ve profesyonel iş geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1992, Ankara doğumluyum. TED Ankara Koleji’nden 2010 yılında mezun oldum. Lisansımı, Çankaya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü’nde, bölüm üçüncüsü olarak tamamladım. Hacettepe Üniversitesi’nde İşletme dalında yüksek lisans (MBA) yaptım. Asansör sektörüne giriş yapmadan önce hafif iş ve inşaat makinaları, enerji, endüstriyel boyama sistemleri ve dış ticaret danışmanlığı gibi sektörlerde tecrübe edindim. Yükseliş Asansör firmasında iki buçuk yıldır Dış Ticaret ve İş Geliştirme Uzmanı olarak çalışmaktayım.