Fanuc Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit, pandemiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“ORTAK PROJELER YÜRÜTÜLMEYE BAŞLANDI”

Yüzde 90 oranında ürünlerimizi kendi fabrikalarımızda ürettiğimiz ve stoklu çalıştığımız için herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Virüsün global anlamda yarattığı kriz, üretimimizi fazla etkilemedi. Çünkü üretimimiz mümkün olduğunca robotize olmuş, fabrikalarımız, hiç müdahalesiz 72 saat çalışabilir durumdadır. Otomasyon çözümleri üreten bir firma olarak, iyi bir örnek konumundayız. Açılan yeni fabrikalarımızla birlikte, artan üretim kapasitemizin tedarik sürecimizi de olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz. Dünya birçok zorluğu yaşadı fakat insanları evlere kapatacak, üretimi yavaşlatacak ya da durduracak noktaya getirecek böyle bir durumla karşılaşmamıştı. Dolayısıyla üretim teknolojileri anlamında bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak diyebiliriz. Birçok firma bunun farkına vardı ve ortak projeler yürütülmeye başlandı.

“OTOMASYON YATIRIMLARININ ÖNEMİNİ GÖRDÜK”

Böylesi global pandemik bir süreçten sektörlerin etkilenmemesi mümkün değil. Özellikle emek ağırlıklı sektörler ve otomasyon süreçlerini tamamlayamamış, insan emeğine dayalı firmalar en çok etkilenenler oldu. Mevcut durumda sağlık koşullarının sağlanıp tekrar üretime geçilmesi arasında ciddi üretim kaybı yaşayan firmalar oldu. Bununla birlikte yıllardır otomasyon ve robot yatırımları yapıp üretim süreçlerini otomize eden firmalar pandemi koşullarından en az etkilenler oldu. Hem rekabet edebilme hem de olağanüstü koşullarda üretim devamlılığı anlamında otomasyon yatırımlarının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Bir çok firma şu an yoğun bir şekilde üretim proseslerini nasıl otomasyona dönüştüreceğinin çalışmalarını yapmaktadır. Covid-19 sonrası yoğun bir şekilde bir çok sektörün benzer çalışmalar yapacağını öngörüyoruz. Sektörü rahatlatacak en önemli unsurun otomasyon, robot ve dijitalleşme süreç yatırımları olduğunu düşünüyorum. 

“YİNE MÜŞTERİLERİMİZİN YANINDA OLACAĞIZ”

Sürecin uzaması durumunda, mevcut düzende çalışmaya devam edip yine müşterilerimizin yanında olacağız. Hem firmaların hem de Fanuc olarak aldığımız önlemler, iş süreçlerinin devamını engelleyen bir durumda değil. Ürün ve yedek parça tedariki konusunda belirttiğim gibi sıkıntımız yok, sadece sürecin uzaması durumunda Fanuc Akademi kapsamında verilen eğitimlerin dijital olarak verilmesi ve akıllı gözlüklerle arıza tespitlerinin uzaktan yapılabilmesini sağlayan altyapıların hayata geçirilmesini düşünebiliriz. Bu iki proje ile ilgili çalışmalarımız başlamış durumundadır. Ama umut ediyoruz ki, süreç bir an önce normale döner ve hem dünyada hem de Türkiye’de insanlar sağlıklarına ve normal hayatlarına kavuşur.

"DAHA DİJİTAL BİR DÜNYA BİZİ BEKLİYOR"

Gelecek yorumlaması çokta kolay bir şey değil, inanılmaz bir değişim söz konusu. Bundan beş sene öncesinde de içerisinde bulunduğumuz zamana dair varsayımlarımız vardı, ama şimdi bambaşka şeyler yaşıyoruz. Bunun yanında gelecekle ilgili, inanılmaz bir dijitalleşmeye gidiyoruz demek yanlış olmayacaktır. Her konu dataya bağlanıyor, datayı nasıl topladığınıza, nasıl yorumladığınıza bağlanıyor.  Daha dijital bir dünya bizi bekliyor diyebiliriz. Kovid-19 ile birlikte bunun etkilerini görmeye başladık. Mesela eğitim dijital ortamdan yapılmaya başlandı, 1 sene önce böyle bir durum konuşuluyor olsa pek ihtimal vermezdik. Şimdiki durumda gördük ki, bunlar olabiliyor ve daha fazla olacak. Bu durumu üretim anlamında yorumlayacak olursak, otomasyon artık bir seçenek olmayacak, tüm fabrikalar için bir zorunluluk haline gelecek. Bugün bakıldığında birçok global firma bununla ilgili alt yapısını oluşturmuş durumda. Genel anlamda büyük bir dönüşüm bizleri bekliyor. Mühendislerin buna hazırlıklı olması ve iyi analiz etmesi gerekiyor. Türkiye’de iyi mühendisliğe çok ihtiyacımız olduğunu söyleyebiliriz. Ülke olarak bu dönüşümü yakalamamız gerekiyor. Son üç endüstri devrimine baktığımızda Türkiye hep sonradan geldi diyebiliriz. Dördüncü endüstri devrimiyle ilgili çok aksiyon alıyoruz ve iyi şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bunu sonuca döndürebilirsek iyi bir potansiyele sahip olduğumuzu söyleyebiliriz.

"EĞİTİMLER İLE FIRSATA ÇEVİRMEYİ HEDEFLİYORUZ"

Bugünkü durumda çalışanlarımızın yüzde 80'i evden çalışıyor. Operasyonumuzu yürütmek için belirli görevleri minimum sayıda çalışan ile ofisten sağlamaya devam ediyoruz. Evden çalışırken takım arkadaşlarınızla işleri planlamak, bilgi kaybı olmadan notlarınızı paylaşmak ve yapılacak işleri organize edebilmek ilk başta zor gibi görünse de; farklı teknolojik altyapıları kullanarak haftalık rutinimizi bozmadan iletişimimize devam ediyoruz. Bu noktada toplantılarımızı WEBEX programı üzerinden video konferans yoluyla çoklu olarak gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında elektronik tabloları ve sohbetleri birleştirip, farklı ekiplerin etkili bir şekilde birlikte çalışmasına olanak sağlayan QUIP programını kullanıyoruz. Bu program sayesinde aynı yerde olmasak bile, aynı sayfada kalabiliyoruz. Global ekip ile bugüne kadar online olarak gerçekleştirdiğimiz toplantı sistemini, artık Türkiye ekibimiz birbiriyle olan iletişimde de kullanıyor. Avrupa merkezimizle organize edilen iç eğitimler ile çalışanlarımızın gelişen ve yenilenen Fanuc teknolojilerinden geri kalmamalarını sağlıyoruz ve aslında bu dönemi eğitimler ile yoğunlaştırarak fırsata çevirmeyi hedefliyoruz. Buna ek olarak evde haftalar geçirmenin getireceği psikolojik zorluklarda çalışanımızın psikolojisine olumlu etki olması açısından profesyonel eğitim koçluğunda ‘Duygu Yönetimi ve Resilience Eğitimi’ni geçtiğimiz hafta tüm çalışanlarımıza yine online katılımları ile aktardık. Bu ve bunun gibi eğitimlere bu zor dönemi beraber sağlıklı bir şekilde atlatabilmek için devam edeceğiz.

"ONLINE WEBİNARLAR İLE ROBOTİK BİLGİLERİ ARTIRIYORUZ"

“Şimdi online webinarlarımız ile bilgilerinizi artırmanın tam zamanı” sloganıyla 24 Nisan itibarıyla webinarlara başladık. Ortalama 200 kişinin katılım sağladığı her webinarda Fanuc ürün, teknoloji ve çözümlerinin tanıtımı yapılıyor. Yanı sıra spesifik başlıklar altında;  sunulan avantajlar, robot kullanımının istihdama katkısı, küresel ekonomik koşullarda robot yatırımı yapmanın önemi, makina ve robot kullanımının teknik detayları, başarı hikayeleri ve özel kamera teknolojileri gibi ek ekipmanların anlatımı katılımcılarla paylaşılıyor. 

"ONLINE TOPLANTILAR DAHA ÇOK TERCİH EDİLECEK"

Ofisten ve uzaktan çalışmayı ele aldığımızda, her ikisinin de kendilerine göre avantajları ve dezavantajları var. İlk günlerde yaşadığımız zorluklar şimdi biraz daha normale dönme eğilimde, fakat sosyal anlamda hem müşteri ziyaretlerimiz olsun hem ofisteki fiziksel toplantılarımız olsun ofis ortamını tercih ederim. Ama bu süreç bize ileride çalışma koşullarının biraz daha hibrit bir konsepte gittiğini ve normalleşme süreçleri başladığında online toplantıların eskiye göre daha fazla kullanılacağını göstermiştir. Yine birçok operasyonun home ofis konseptinde dijital altyapının elverdiği ölçüde yapılabildiğini deneyimlemiş olduk. Bu da bundan sonraki iş hayatının dinamiklerini etkileyecek diye düşünüyorum.