Sanayide fabrikalarda üretimde insan-robot iş birliği her geçen gün daha fazla artış gösterirken, gerek yükselen büyüme trendi gerekse sahip olduğu satış potansiyeli nedeniyle robot üreticileri de bu alana yönelik yatırımlar yaparak Ar-Ge ile yeni teknolojiler geliştirmeye ve cobot ürün gamını genişletmeye devam ediyor. 

Öyle ki, tüm iş süreçlerinde insanlar ile birlikte güvenli olarak çalışan cobot pazarının büyümesine ilişkin uzmanlar her yıl yüzde 15 ila 20 oranında büyüme tahminlerinde bulunurken, Uluslararası Robotik Federasyonu IFR, yıllık yüzde 40 oranında bir artış öngörüyor. 

Akıllı otomasyon sektörünün uluslararası pazar araştırma firması Interact Analysis’in 2021 yılındaki raporuna göre, 2019 yılında küresel cobot satışları yaklaşık 670 milyon doları buldu. Şirket ayrıca, yıllık cobot gelirlerinin 2028’de 1,94 milyar dolara ulaşacağını ve cobot’ların toplam robot pazarındaki payının yüzde 15,7'ye ulaşacağını tahmin ediyor.  

ULUSLARARASI ORGANİZASYONLARDA BAŞROLDELER

Deutsche Messe Technology Academy tarafından 26 Nisan 2022 tarihinde Almanya’nın Hannover kentinde gerçekleştirilen “11. Robot Kongresi” ve Münih Fuar Merkezi’nde 21-24 Haziran 2022 tarihlerinde düzenlenecek Automatica Fuarı gibi robotik otomasyon sektörüne yönelik uluslararası fuarlar ve kongrelerde odak noktası insan-robot iş birliği ve bu doğrultuda “akıllı cobot’lar” ön planda. 

Automatica Fuarı’nın yetkilileri, “Daha önce hiç bu kadar geniş bir kolaboratif robot yelpazesi olmamıştı” açıklamasında bulunurken, birçok üreticinin kolaboratif robotlara yönelmesinin araştırma raporlarındaki rakamlar göz önünde tutulduğunda aslında şaşırtıcı olmadığının altını çiziyorlar.

"TÜM PAKETLEME İŞLEMLERİNİ  ROBOTLARLA YAPACAĞIZ” "TÜM PAKETLEME İŞLEMLERİNİ ROBOTLARLA YAPACAĞIZ”

Elbette, işbirlikçi robotların bu denli gündeme gelmesinde, üreticilerin bu alana ağırlık vermesinde, üzerinde yoğun çalışılmalar yapmasında Endüstri 4.0’ın etkisinin olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu robotlar; kolay programlanması, hızlı devreye alınması, alan tasarrufu sağlaması, herhangi bir güvenlik fensi olmadan çalışanlarla yan yana emniyetli bir şekilde görevleri yapabilmesi, AGV ya da AMR gibi araçlara akuple edilerek ihtiyaç duyulan yerlere pratik olarak kolayca taşınabilmesi gibi önemli avantajlarıyla öne çıkıyorlar. Üstelik pazara sunulduğu ilk yıllara göre (İlk cobot Universal Robots tarafından 2008 yılında satıldı), ilk yatırım maliyetinin ya da işletme maliyetinin yüksek olması gibi yatırıma engel teşkil eden etkenler de nispeten azalmış durumda. Hatta pazara sunulan yeni modeller ve yeni oyuncuların rekabete katılmasıyla birlikte söz konusu maliyetlerin daha da aşağı çekilmesine, özellikle KOBİ seviyesindeki işletmeler için de ulaşılabilir hale gelmesine olanak tanıyor.

Kolaboratif robotlar sadece fabrikalarda değil, birçok farklı alanda karşımıza çıkıyor. Günümüzde üretim endüstrisinin yanı sıra sağlıktan hizmete birçok sektörde de işbirlikçi robotların giderek yaygınlaştığını görüyoruz. Saç ekiminden kahve servisine, pizza yapımından laboratuvarlara ve tıbbi tesislere kadar birçok alanda çalışanlara destek olan cobot nüfusu artıyor, örnekler çoğalıyor.   

COBOT ÜRETİCİLERİ NE DİYOR?

Geçen yıl rekor büyüme gerçekleştiren Danimarka merkezli işbirlikçi robot üreticisi ve cobot’ların mucidi Universal Robots, 2021 yılında 311 milyon dolar kar bildirerek piyasa beklentisini aştı. Açıklanan rakama göre firmanın toplam karı 2020 yılına göre yüzde 41 yükselirken, pandemi öncesine göre ise yüzde 23 arttı. Universal Robots Başkanı ve CEO’su Kim Povlsen, “Üreticilerin tekrarlayan işlerindeki pozitif katkısı ve gelişen teknolojinin etkisiyle cobot ağı yeni tüketiciler ile genişledi. Genişleme ile birlikte artan talep sonrası dördüncü çeyrekte bir haftada toplam 400 cobot üretildi. Cobot’lar, küresel tedarikteki zorluklara rağmen iş süreçlerinde aksama yaşanmaması için çok çalıştı. Bu rekorlar, emeği geçen bütün çalışanlarımızın başarısıdır.” ifadelerini kullanıyor. 

ABB’nin müşteri görüşmeleri, pazar araştırmaları ve birden fazla sektörden 250 şirketle yapılan küresel bir ankete dayanarak belirlediği, 2022’de robot talebini şekillendirecek üç ana trendden biri “Daha fazla yerde daha fazla robot görünecek ve çalışanların yeni becerilere ihtiyacı olacak.” Bu bağlamda   markanın YuMi®, GoFa™ ve SWIFTI™ kolaboratif robotları gibi daha küçük, daha uygun fiyatlı ve kullanımı kolay robotların, daha önce şirketlerin robotlara yatırım yapmasını engelleyen birçok engelin kaldırılmasına yardımcı olduğu ifade ediliyor. Bu sayede artık, şirketler farklı görevleri otomatikleştirmek için yeni yollar aradıkça, genel endüstri ile KOBİ’lerde robot kurulumlarının hızlandığının görüldüğüne dikkat çekiliyor. ABB Robotik Bölüm Başkanı Marc Segura, “Robotların doğrudan insanlarla birlikte çalışma, görevleri paylaşma ve yapay zeka aracılığıyla öğrenme konusundaki gelişmiş yeteneği, şirketlerin inşaat, sağlık laboratuvarları, restoranlar ve perakende gibi yeni ortamlarda akıllı otomasyonu benimsemesini de kolaylaştırıyor.” şeklinde konuşuyor.

FANUC Europe Başkanı ve CEO'su Shinichi Tanzawa ise, sektöründe bulunan en kapsamlı ve kullanımı en kolay kolaboratif robot serisi arasında yer alan yeni modellerle üretim verimine katkıda bulunduklarını ifade ederek, en önemli hedeflerinin Avrupa cobot pazarının açık ara lideri olmak olduğunu dile getiriyor.

Mitsubishi Electric EMEA Bölgesi Fabrika Otomasyon Sistemleri Servo/Motion Kontrol ve Robot Ürün Müdürü Oliver Giertz de cobot’ların üreticilerin daha küçük siparişlerde daha fazla ürün çeşitliliği talep eden müşteri gereksinimlerini etkili olarak karşılayabilmelerine imkan verdiğini söylüyor.

Portföyünü Kassow Robots'un işbirlikçi robotlarıyla genişletmeyi amaçlayan Bosch Rexroth’un Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Marc Wucherer’e göre, işbirlikçi robotlar çok yönlü Geleceğin Fabrikası için önemli yapı taşlarından biri ve pazarda esnek robotik sistemlere yoğun bir talep var. Gelecek senelerde kolaboratif robot pazarının her sene yüzde 15 ila 20 oranında büyümesinin öngörüldüğüne dikkati çekiyor.


KAYNAKLAR:

-    World Robotics 2021, International Federation of Robotics.
-    “ABB, 2022'de robotik otomasyonu değiştirecek temel eğilimleri tahmin ediyor”, 16.03.2022.
-    “Universal Robots’tan rekor büyüme/ Universal Robots’un 2021 net kârı 311 milyon dolar”, Şubat 2022.
-    “FANUC’ta hedef, cobot piyasasında Avrupa liderliği”, 22.03.2022.
-    “Cobotlar çok çeşitli, düşük hacimli üretime olanak sağlıyor”, Temmuz 2021.
-    “Bosch Rexroth, Kassow Robots'taki çoğunluk hissesiyle fabrika otomasyonunu güçlendiriyor”, 13.04.2022