Ticaret hayatına 1952 yılında başlayan ve peynir üretimi için ilk üretim tesisini 1992 yılında kuran Muratbey, üretim faaliyetlerine Uşak’ta devam ediyor. Kurulduğu günden bu yana otomasyona büyük önem verdiklerinin altını çizen Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, “Burgu Peynir’e olan talep üzerine kase üretimimizin yanı sıra 2014 yılında ufak çaplı pick & place robotlar ile prosesimizde robot sistemlerini kullanmaya başladık. Bunları ürün dolumlarında kullandığımız delta robotlar takip etti. Paletleme sistemleri için şu an hali hazırda bir adet palettizer robotumuz bulunuyor. Palettizer sistemimizi daha da geliştirmek için ilave robot projelerimiz üzerine çalışmalarımız devam ediyor.” diyor.

Gelecek dönem için öncelikli hedeflerini, Ar-Ge çalışmalarına hız vermek, ürün kalitesini ve çeşitliliği artırmak şeklinde özetleyen Necmi Erol, “Düşük maliyetli, az yer kaplayan, az enerji harcayan, az ısı üreten ama bir o kadar da yüksek güvenilirliğe sahip donanımlara ve bu donanımları çalıştıracak işletim ve yazılım sistemlerine yatırım yapmayı planlıyoruz” dedi.  

Öncelikle okuyucularımız için kısaca firmanızın yapılanmasını anlatmanızı rica ediyoruz. 

Muratbey’in perakende sektöründe ticaret hayatına başlangıcı 1952 yılına uzanıyor. 1965 yılında Eminönü’nde küçük bir peynirci dükkânıyla sektöre adım atmamızın ardından, 1992 yılında ilk üretim tesisimizi açtık. 2004 yılında Uşak Organize Sanayi’nde son teknolojiye uygun fabrika açılışımızı gerçekleştik.

35 bin metrekare kapalı alana sahip üretim tesisimizde ürettiğimiz peynirlerimizle her gün Türkiye çapında 30 bin satış noktasına ulaşıyoruz. 700 ton süt işleme kapasitesi bulunan tesisimizde 400 çalışanımızla her gün çok lezzetli peynirler üretiyoruz. Ürünlerimizle daha fazla sayıdaki insanın sağlıklı sütle üretilmiş sağlıklı ve keyifli ürünler tüketmesini sağlamayı amaçlıyoruz.

Yenilikçi Ürünler, Sağlıklı Yaşam, Gurme, Çocuklar İçin, İkramlıklar ve Geleneksel kategorileri altında 300’ün üzerinde ürün çeşidimiz bulunuyor. İnovasyon ve Ar-Ge çalışmalarına önem veriyoruz. Geleneksel peynirlere lezzet katarken yeni peynir çeşidi keşifleri de yapıyoruz. Enerji tasarrufu ve üretimde sıfır kimyasal atık hedefi için çaba göstermekte ve sadece ürün değil geliştirdiğimiz teknolojik projeler ve yeni yöntemlerle de sektörümüzde öncü ve örnek olma rolünü devam ettiriyoruz.

Muratbey ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? Hangi başarılara imza attı?

İnovasyonu, üretimden pazarlamaya tüm iş süreçlerinde faaliyetlerimizin odak merkezi haline getiren Muratbey olarak, mühendislikten aldığımız destek ve bakış açısı ile geleneksel bir lezzet olan peynire farklılık katmaya çalışıyoruz. Yeni neslin damak tadı tamamen farklılık gösteriyor. Geleneksel lezzetlerin yanı sıra yemesi daha kolay ürünleri tercih ediyorlar. Biz de değişen ihtiyaçlara yönelik sürekli Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmalarımız sonucu hem Türkiye’de hem de dünyada tek olan Burgu’yu sofralara kazandırdık. Burgu gerek yurt içindeki gerekse yurt dışındaki tüketici tarafından çok sevildi ve beğenildi.

Sektöre kazandırdığımız yenilikçi ürünlerin yanı sıra ihracatta da önemli başarılara imza atarak ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyoruz. Avrupa’ya ihracat yasağının kaldırılmasının ardından geçtiğimiz aylarda gerekli tüm prosedürleri yerine getirerek Avrupa Birliği ülkelerine ihracat iznini alan sayılı firmalar arasında yer aldık. Şu anda ise ülkemizden Avrupa ülkelerine peynir ihracatı yapan tek firmayız. Sağlıklı ve lezzetli peynirlerimizi Almanya, Hollanda, Fransa gibi ülkeler başta olmak üzere AB ülkelerine ihraç ediyoruz. Amerika, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerin ardından ihracat ağımıza Avrupa Birliği ülkelerini de ekledik.

Çalışmalarımızın karşılığında ulusal ve uluslararası pek çok alanda çeşitli ödüllerin sahibi olduk. Son olarak dünyanın önde gelen markalarının katılım sağladığı Küresel Süt Ürünleri Kongresi kapsamında düzenlenen Dünya Süt Ürünleri İnovasyon Ödülleri’nde En İyi Peynir kategorisinde Burgu Peynir’in yurt dışına ihraç edilen ismi “Helix Cheese” markasıyla birinci seçildik. Uluslararası alanda en itibarlı ödüllerin başında gelen Dünya Süt Ürünleri İnovasyon Ödülleri’nde yenilikçi ve mükemmel ürünler değerlendiriliyor. Ülkemize bu başarıyı taşımış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.
Yine 2018 yılı içerisinde tüketicilerimizin “kalitede bir numara” olarak seçtiği marka olarak Qudal Madalyası’nı da almaya hak kazandık. İsviçre merkezli ICERTIAS'ın Ocak-Şubat aylarında gerçekleştirdiği kalite ve pazar araştırmasında Türk vatandaşlarına kendi tecrübe ve görüşlerine göre, “Türk pazarında en kaliteli ürünü sunan kaşar peyniri üreticisinin adı nedir?” sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 75’i ‘‘Muratbey’’ yanıtını verdi. Araştırma sonucunda Quality Medal olarak bilinen, “Qudal-Kalitede 1 Numara Madalyası” almaya hak kazandık. 2016’dan bu yana halkın en kaliteli marka olarak nitelendirmesiyle aynı ödülü iki kez üst üste almaktan da ayrıca gurur duyduk.

Üretim süreçleriniz ile ilgili bilgi verir misiniz?

Süt, üretim süreçlerimizin en önemli ve ilk noktası. İyi bir peynir elde etmek istiyorsak kaliteli bir süt kullanmak durumundayız. Sütü sürekli denetlediğimiz çiftlik ve kooperatiflerden alıyoruz. Sütten dolum esnasında bir örnek alıyor ve orada sütün içerisinde protein, nitrat, antibiyotik, katkı maddesi olup olmadığı gibi pek çok değeri kontrol ediyoruz. Sütler özel soğutuculu tankerlerimizde Uşak’taki fabrikamıza ulaştığında da tekrar daha detaylı analizlerden geçiyor. Eğer süt standartlarımıza uygun değilse bu sütü üretimde kullanmıyoruz, iade ediyoruz. Süt aldığımız her bir çiftlik ve kooperatifin puanlama sistemi vardır. Puanlar düşmeye başladığında iyileştirme yapılması için üreticileri uyarırız. Birlikte sütün değerini artırmak için görüş alışverişinde bulunuruz, danışmanlık ve gerekirse eğitim desteği veririz. Bu nedenle rahatlıkla söyleyebiliriz ki Muratbey olarak ülkemizin en kaliteli sütü ile peynirlerimizi üretiyoruz.
Gerekli testler gerçekleştirildikten sonra fabrikaya giriş yapan süt, özel sistemlerle peynir üretimi yapılacak bölümlere aktarılır. Tamamen hijyenik ve otomatik olan sistemlerle dağıtım gerçekleştikten sonra peynir üretimleri başlar.

Robotlu otomasyon sistemini devreye almada en riskli kısım entegratör firma seçimi. Bu konuda nelere dikkat ettiniz?

Gelişen teknoloji ile robotik sistemlerin hayatımıza girmediği alan bulunmuyor. Dünya piyasasında adını listenin üst sırasına yükseltmiş önemli robot firmaları var. Ancak bu firmalar bile kendi içlerinde belli alanlarda uzmanlaşmış, sektörlere ayrılmış durumdalar. Kimisi otomotiv sektörüne yoğunlaşarak kaynak robotları üzerine çalışırken kimisi paletleme sistemleri üzerine kendisini geliştirmiş. Bazı firmalar ise delta sistemler üzerinde yoğun çalışmalarını sürdürüyor. Önemli olan ne istediğinizi iyi belirlemektir. Çoğu robot firması, projelendirme kısmında genellikle partner firmalar ile çalışıyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli kısım entegratör firmanın hangi sektörde daha aktif olduğu ve çalıştığı partner firmaların ortaya çıkardığı referans projelerin niteliğidir. Dikkat ettiğimiz bir diğer nokta ise partner firmanın proje sorumluluğunu alması, entegratör firmanın da hem işin hem de partner firmanın arkasında olduğu güvencesini vermesidir.  

Robotlaşmaya giderken fizibilite çalışmaları yaptınız mı? Robot yatırımı yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Söz konusu süreçte ne tür kriterleri dikkate aldınız?

Planlamamızda bulunan tüm çalışmalar öncesinde mutlaka fizibilite çalışmaları gerçekleştiriyoruz.  Mühendis olmam bu konuda büyük bir avantaj sağlıyor. Her şeyden önce ihtiyacımızı iyi belirleyip bu yönde bir sistem arayışı gerçekleştiriyoruz. Üretim süreleri, kapasiteleri, kontrol edilebilirlik, maliyetler gibi kriterler seçimlerimizi şekillendiriyor. Robotun üretildiği firmanın referansları da bir diğer dikkat ettiğimiz nokta. Kendi üretimimiz olan makinalar olsa da dışarıdan aldığımız makinaları da Makine Ar-Ge bölümümüzün desteğiyle iyileştiriyoruz. Muratbey olarak, robotlaşmaya gittiğimiz yolda kapsamlı araştırmalarımızı ve analizlerimizi gerçekleştirerek sürecimize devam ediyoruz.

Ne zaman robotlu üretime geçtiniz? Bünyenizde hangi proseslerde, kaç adet robot kullanıyorsunuz?

Muratbey olarak Uşak’ta bulunan fabrikamızın kuruluşundan bu yana otomasyona büyük önem veriyor ve bu konuda yatırım yapmaya devam ediyoruz. Özellikle Burgu Peynir’e olan talep üzerine kase üretimimizin yanı sıra 2014 yılında ufak çaplı pick & place robotlar ile prosesimizde robot sistemlerini kullanmaya başladık. Bunları ürün dolumlarında kullandığımız delta robotlar takip etti. Paletleme sistemleri için şu an hali hazırda bir adet palettizer robotumuz bulunuyor. Palettizer sistemimizi daha da geliştirmek için ilave robot projelerimiz üzerine çalışmalarımız devam ediyor. Üretim prosesinde robot kullanılabilecek daha fazla alanlar bulunuyor ancak bunun için biraz daha zamana ihtiyaç var.

Robot yatırımı firmanıza ne gibi katkılar sağladı? Robot yatırımından sonra elde edilen avantajlar neler oldu?

İnovatif peynirlerimiz ve geliştirdiğimiz iş modelleri ile fark yaratan milli bir markayız. Ar-Ge merkezimizde üretimden teknolojiye kadar araştırma geliştirme yatırımları yaparak Türkiye’de lider bir üretici olduğumuzu kanıtladık. Fabrikamızda yer alan robotik sistemli makinaları sayesinde üretimimizi daha verimli biçimde gerçekleştiriyoruz. Robotik sistemli makinalarımızın enerji tasarruflu yapılarıyla da çevreye katkı sağlıyoruz. 

Potansiyel robot yatırımcılarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Muratbey Ailesi olarak sürekli değişen ve gelişen tüketici ihtiyaçları doğrultusunda ve gerekli analizler sonucu yatırım planlarımızı oluşturduk. Üretimden tüketime giden yolda doğru iş birlikleri kurarak, kalite ve müşteri memnuniyetini ön planda tutup yatırımlarımızı gerçekleştirdik. Kendi buluşumuz olan Burgu Peynir’in üretiminde hayallerimizle tecrübelerimizi birleştirdik. Robot yatırımlarımızla üretimimizde büyük kolaylık sağladık. Tüm yatırımcılara tavsiyemiz ihtiyaçları doğru analiz ederek stratejilerini doğru belirlemeleri yönünde olacaktır. Her sektörün endüstri 4,0 için çalışmalarını planlamasını tavsiye ediyoruz.

Gelecek dönemde hangi alanlarda robot yatırımı yapmayı planlıyorsunuz?

Gelecek dönem için öncelikli hedefimiz Ar-Ge çalışmalarımıza hız vermek, ürün kalitemizi ve çeşitliliğimizi artırmak. Düşük maliyetli, az yer kaplayan, az enerji harcayan, az ısı üreten ama bir o kadar da yüksek güvenilirliğe sahip donanımlara ve bu donanımları çalıştıracak işletim ve yazılım sistemlerine yatırım yapmak. Ayrıca üretim süreçlerinde kullanılan makinaların tümünün Endüstri 4.0’ın standartlarına uygun hale getirilmesi ve programlanması için çalışıyoruz.
Yatırımlarımızı robotik bir sistem üzerine yoğunlaştırıyoruz ve üretimimizi bu robotik sistemi yöneten ekip aracılığı ile gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Üretimin sonrasında depo stoklama ve sevkiyat aşaması geliyor. İnsanlar robotlaşma tabirini yanlış anlayıp işsiz kalma endişesi yaşayabiliyor. Aslında bu yanlış anlaşılmanın tam tersi olarak robotik sistem iş yükünü hafiflettiği için çalışanlara spor veya sanatsal aktivitelere yönelmeleri için zaman oluşturuyor. Çalışanlar sevdiklerine ve kendilerine daha fazla zaman ayırabilir hale geliyor.

Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Bu konuda attığınız adımlar nelerdir?

Muratbey olarak, doğal ve kaliteli sütün verdiği lezzetle birlikte inovatif kimliğimiz sayesinde geliştirdiğimiz ürünlerimizle Türkiye’nin ve dünyanın peynir anlayışını değiştiren markayız. Ar-Ge'ye verdiğimiz önemle üretimden teknoloji süreçlerine kadar sürekli yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Dijitalleşme çalışmalarımıza durmadan devam ederek endüstri 4.0 hedefimize 2023 yılında ulaşmayı planlıyoruz. Bu amaçla iki Ar-Ge merkezi hayata geçirdik. Ürün Ar-Ge Merkezi ve Makina/ Teknoloji Ar-Ge Merkezi’nde geliştirdiğimiz makina, inovatif ürünler ve sistemlerle Türk sanayisinde katma değeri yüksek ürünler üretilmesine katkı sağlıyoruz. Özellikle inovatif buluşumuz Burgu, benzersiz formu ve lezzetiyle dünyada ve Türkiye’de tek olma özelliğiyle dikkat çekiyor.  Muratbey’in hem Makine/ Teknoloji Ar-Ge Merkezi hem de Ürün Ar-Ge Merkezi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından akredite edildi ve “Ar-Ge Merkezi Belgesi” verildi. Böylece Türkiye’de kendi makinesini üreten Makine Ar-Ge Merkezine sahip tek peynir markası olduk.
Hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere Uşak Organize Sanayi’de bulunan iki Ar-Ge merkezimizdeki Türk mühendislerimiz hem ürün hem de makina üretimi konusunda sürekli çalışmalar yürütüyor. Dijitalleşme hedeflerimiz doğrultusunda düzenli olarak otomasyon yatırımları gerçekleştiriyoruz.