Doğru projelendirilen robotik uygulamanın avantajlarını anlatan Tara Robotik Otomasyon Proje Lideri Elif Kılavuz, üretim hatlarında işin standartlaşmasını sağladıklarını ifade ediyor.

Kılavuz, “Manuel olarak yapılan üretimlerde iş süresinin uzamasının önüne geçip, süreci yarı yarıya indirerek üretimde zamandan tasarruf edilmesine ve ürün değerinin yükselmesine katkı sağlıyoruz. Bir diğer olumlu geri dönüş ise, işçi güvenliği.” diyor.

Robotlu hat projelendirmede teklif aşamasından devreye alınmasına kadar geçen süreci özetleyebilir misiniz?

Öncelikle bizler müşterimize hayal satıyoruz. Müşterimiz, ihtiyacı doğrultusunda çözüm sunmamızı istiyor ve bizler de teklif aşamasına gelene kadar müşterimize işi yapabileceğimiz konusunda ikna ediyoruz. Teklif çalışmasıyla beraber bizim için süreç başlıyor. Aynı gün içerisinde geniş kadromuzla fiyat ve tasarım çalışmalarına başlıyoruz ve içerisinde sistemi somutlaştırmış resimlerle beraber fiyat teklifi gönderiyoruz. Onaylanır onaylanmaz proje ekibimiz projeyi devralıp başlangıç toplantılarına hazırlık yapıyor. Müşteri ile veri, data alışverişi ve tüm detaylar ilk toplantıda netleştirip tasarım süreci başlamaktadır. Tasarım tamamlandıktan sonra projenin simülasyonu hazırlanır ve imalat sürecimiz başlamaktadır. İmalat süreci esnasında sık sık tasarım ekibinden ve kalite kontrol ekibinden arkadaşlarımız süreci yakinen takip etmektedir. İmalatlar tamamlandıktan sonra kendi sahamızda ön kabul aşaması başlamaktadır. Ön kabul esnasında hem bizler her bir ekipmanın çalıştığından emin olur hem de müşteri sahasında zaman kaybetmemek için bütün ön hazırlıklarımızı yaparız. Müşterimize ön kabule gelmeden önce fotoğraflar ve videolar gönderilir ve onayları dahilinde davet edilmektedir. Ön kabul onayı alındıktan sonra sevkiyata hazırlanır, aynı hafta içerisinde de müşteriye sevk edilir. Müşteriye sevk edildikten sonra mekanik ekibimiz ve programlama ekibimiz kısa sürede devreye alır ve eğitimleri tamamladıktan sonra müşteri sahasından ayrılır.

Robotlu hat projelendirmede dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Öncelikle müşteri neye ihtiyacı olduğunu netleştirmesi gerekiyor. Hikayelerini doğru kurguladıktan sonra her şey kolayca hallediliyor. Bu bir sistem, teknoloji ve buna akıl veren bizleriz. Robota bu aklı verirken de neye ihtiyacımızın olduğunu iyi bilmeliyiz. 

Doğru projelendirilen bir robotik uygulama son kullanıcıya/müşteriye ne tür avantajlar sağlar? 

Manuel üretimlerde yapılan iş süresinin uzamasının önüne geçip, süreyi yarı yarıya indirerek üretimde zamandan tasarruf edilmesine ve ürün değerinin yükselmesine yardımcı oluyor. Daha çok zaman, daha çok ürün demek. Bir diğer olumlu geri dönüş ise, işçi güvenliği. Örneğin kaynak, taşıma ya da montaj işleri gibi. Manuel olarak yapılması ve ciddi anlamda güvenlik önlemi alınması gereken işlerdir. Bu noktada ciddi iş kazaları artabilmektedir. İnsan için tehlikeli olan bir işi robota yaptırmak hem güvenliği artırıyor hem de can sağlığını koruyarak üretimi artırmaktadır. Hata oranları manuel olarak yapılan işe göre daha düşük olmaktadır. Üretim hatlarında, işin standartlaşması sağlanmaktadır.

Son dönemde yaşanan teknolojik gelişmeler doğrultusunda robotlu hat projelendirmede ne gibi gelişmeler bulunuyor?

Teknoloji artık hayatımızın her alanında ve her yenilikle beraber kendimizi güncellemekteyiz. Yoğun rekabetin yaşandığı pazarda, rakiplerimizden bir adım önde olabilmek için sürekli yenilikleri takip etmek zorundayız. Bizler de akıllı sistemleri birbirine entegre ederek robotlu hat projelerinde uyguluyoruz. Kameralı sistemler, fabrika SAP sistemiyle haberleşen uygulamalar, güncel yazılım ara yüzleri gibi. Endüstri 4.0’ın ciddi anlamda içinde olan bir firmayız. Biz olayın biraz daha işi yapan ekipmanlar tarafındayız.

2020 yılı iş gündeminizi öğrenebilir miyiz? 

Çoğu firma için 2019 yılı çok zorlu geçse bile bizim için 2019 yılı çok iyi bir yıldı. Tüm zamanların en yüksek robot satış adetine ulaştık. 2019 yılının ardından 2020 yılının ise daha pozitif geçeceğini umut ediyoruz.2020 yılı ile beraber şubat ayının sonuna kadar satışlarımız yine çok iyi gitti ve daha geniş müşteri portföyüne ulaşmayı başardık. Tara Robotik Otomasyon özel tasarım paletleme robot elleri, koli yapma, koli kapatma makinaları ile rüştünü ispatlamış ve kalitesini ortaya koymuştur. Kriz yılında bile Tara Robotik Otomasyon öngörülenin dışında tarihinin en iyi satış rakamlarına ulaşmıştır. Bir önceki yıla kıyasla yılsonunda toplam satışlarımızın yüzde 30 arttığı görülmüştür. 2020 yılı içerisinde de toplam satışlarımızda yüzde 55 artış hedeflemekteyiz. Sunmuş olduğu sıra dışı mühendislik hizmetleri sayesinde müşterileri ile birlikte büyümesine devam eden Tara Robotik Otomasyona inovasyona dayalı büyüme stratejisi ile gelecekte de aranılan bir robotik otomasyon firması olmaya devam edecektir.

Gelecek dönem hedef ve beklentileriniz nelerdir?

Vizyonumuz; Tara Robotik Otomasyon firmasını bir dünya markası yapmak. Bu amaca ulaşmak için müşterilerimizin beklentilerinin ötesinde memnuniyetini sağlayacak kaliteli, güvenli, çevre dostu ve yüksek verimliliğe sahip ürünlerimizi, güçlü bir dağıtım ve servis ağı ile dünyanın her tarafındaki müşterilerimizin beğenilerine sunmayı hedefliyoruz.