Konya merkezli Hürsan Pres ve Konya Teknik Üniversitesi'nin üniversite-sanayi iş birliği kapsamında geliştirdikleri “Kaynak Dikişlerinin Yapay Zeka Entegre Edilmiş Robotlar Tarafından Kontrolü” adlı proje KOSGEB onayı aldı.

 Onayın ardından prototip ürünün tasarlandığı projenin geliştirilme çalışmaları ise devam ediyor.

"DERİN ÖĞRENME İLE İŞLENEREK KARAR VERİLDİ"

Konya Teknik Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Mücahid Barstuğan, yürütücüsü olduğu proje ile ilgili olarak, "Tasarlanan üründe robot kol kaynak dikişleri üzerinde hareket ederken, robot kolun ucuna bağlanmış olan kameradan görüntü alınması sağlanıyor. Alınan görüntüler, gerçek zamanlı olarak derin öğrenme yöntemi ile işlenmiş ve kaynak dikişinin uygunluğuna karar verilmiştir. Sisteme eklenebilecek birçok özellik bulunuyor." dedi.

 

ZAMAN TASARRUFU SAĞLAYACAK, YANLIŞ KARARLARI ÖNLEYECEK 

Barstuğan, eklenecek farklı özelliklerle sistem tamamlandığında, kaynak kontrolünün otomatik yapılarak üretim esnasında zaman tasarrufu elde edilmesi, kaynak uzmanının verebileceği olası yanlış kararların önüne geçilebilmesi, ortam koşullarının ve çok dar açılarda yapılan kaynakların görsel muayenesi sırasında yaşanılan sorunların aşılması gibi önemli avantajlar sağlanacağını dile getirdi.

Barstuğan sistemin ayrıca, firmadaki bütün kaynak makinaları, kaynak ustaları ve kaynak pozisyonları için kullanılabilir hale getirileceğini de dile getirdi.

44 ÜLKEYE İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİYOR

Hidrolik pres sektöründe Türkiye’de lider, Avrupa’da kendi sektöründe marka bilinirliği en yüksek firmalar arasında bulunan ve 44 ülkeye ihracat yapan Hürsan Pres, onaylı Ar-Ge Merkezi ile de üniversitelerle olan iş birliğine büyük önem veriyor.