Üstün çözünürlüğü ile hastalıkların tanısına katkıda bulunan, Türk araştırmacı Uğurbil MR cihazlarının alan şiddetini 10,5 T’ye çıkararak devrim yaptı.


MR, vücudunuzdaki rahatsızlıkların tanısında, hekimlerin olmazsa olmazıdır. Türkiye’nin bu cihazın kullanımında rekor kırdığı gibi asılsız bilgilere karşın, üstün çözünürlüğü ile en zor durumlarda bile hekimin doğru tanıyı koymasına stratejik bir destek verir.
MR’ın çözünürlüğü manyetik alan şiddeti ile ifade ediliyor. Dünya bugüne kadar, 1,5 Tesla ile 3 Tesla arasındaki MR cihazlarını buluyordu.
Doktor Kamil Uğurbil, yaptığı araştırmalarda kullanılmak üzere 10,5 Tesla manyetik gücünde bir MR cihazı geliştirerek, hastalıkların tanısında önemli bir engeli aştı.

10,5 T MR NEYE YARAYACAK?


Hekimlerin MR cihazı sonucunu yorumlarken, bıraktığı hata payı, sistemin çözünürlüğünden kaynaklanıyordu. Hiçbir şüpheye yer bırakmayacak netlikte, daha hızlı ve tek tek nöronlar üzerinde değerlendirme yapılabilecek bir cihazın geliştirilmesi, tıp dünyasının rüyasıydı. Ve şimdi bunu bir Türk bilim adamı gerçekleştirdi.

10,5 T UĞURBİL, BEYNİN SIRLARINI ÇÖZECEK


Dr. Uğurbil’in cihazı, beyinin çalışma anında nöronlar arasındaki iletişimi de şüpheye yer bırakmayacak netlikte ortaya koyduğundan, beynin bilinmezliği kavramı da tarihe karışıyor.

Anatomi ve ağlar gibi, kalpten, kanser, epilepsi ve diğer tüm organlara artık yeterli bilgi verebilecek bir cihaz var.
Uğurbil’in, 10,5 Teslalık cihazı ile gözler, Alzheimer tanısına çevrildi. Çünkü, beynin gizemi kadar, bu hastalık da bilinmezlerle dolu. Uğurbil. Alzheimer tanısında da, mutlak doğrulukta sonuçlar alınacağını ifade ediyor.

10,5 TESLA TÜM HASTALIKLARIN “İ” SİNİ KOYUYOR


10,5 T Uğurbil MR Cihazı ile tıpta yepyeni bir dönem başlıyor. Artık yanlış tanı konmayan, hastalıklardaki evreleri hatasız olarak gözlemlemeye, kanserden iyileşen bir hastanın vücudundaki en küçük mikro partikülü baz alarak, tam iyileşmenin olmadığını gören bir sistem.
İki yıl önce Vehbi Koç Bilim Ödülü’nü alan Uğurbil, Amerika’da yaptığı çalışmalarını, sonraları Almanya’ya taşımış.

NANOBOTLAR TIBBIN YENİ TANICILARI


Uğurbil gibi çalışma arkadaşı yine çalışmalarını Almanya’ya taşıyan Metin Sitti’de, Uğurbil gibi Rahmi Koç Bilim madalyalı, bilim insanlarımızdan biri. Mikro robotlar üzerinde çok yol alan Sitti, kılcal damarlar ve beynin damarları içinde dolaşarak tanı koyacak, yine aynı yolla ilaç kılcallara ilaç taşıyıp sorun çözen bir çalışmada, sona geldiklerini ifade ediyor. Sitti, saç telinden çok daha küçük mikro robotların önümüzdeki 10 yılın modern tıbbında tanı koyucu olarak rol alacağını ifade etti.