Eğitim partnerleri Siemens ve Nachi ortaklığıyla Türkiye takım tezgahları sektörünün kalifiye personel sorununa çare bulmak amacıyla kurulan Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Akademi, gençleri takım tezgahları sektörüne hazırlamaya devam ediyor.

TİAD Akademi ve Nachi Türkiye iş birliği ile gerçekleştirilen ve iki gün süren Sanayi Robot Operatörü eğitimi, ücretsiz olarak sunuluyor.

TİAD’ın İstanbul Bayrampaşa’daki merkezinde gerçekleştirilen eğitimler, CNC tezgah ve robot başında uygulamalı olarak gerçekleştiriliyor.

“AMACIMIZ, İHTİYAÇLARI KARŞILAMAK”

Eğitimler ile ilgili bilgiler paylaşan TİAD Genel Sekreter Yardımcısı Samet Burçin Aydoğmuş, eğitimin amacını şöyle açıkladı: “Günümüz şartlarında imalat sanayisinin ihtiyaç duyduğu verimlilik, kalite ve minimum hata olguları doğrultusunda, üretimde otomasyon, dijitalleşme ve Endüstri 4.0’ın getirdiği kuralları uygulamak zorunluluğu doğmuştur. Bu talepler doğrultusunda, sanayi robotlarının operatörlüğü ve programlanması ile ilgili olarak eğitimler düzenleyerek farkındalığı ve bilgi seviyesini artırmak zorunlu hale gelmiştir. Eğitimin temel amacı, sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda endüstriyel robotların operatörlüğünü ve programlamasını yapacak, CNC takım tezgahları ile iletişimini sağlayacak nitelikli teknik personelin hem teorik hem de uygulama ihtiyaçlarını karşılamaktır.” 

Eğitim, sanayi robotlarının kurulumu, CNC takım tezgahları ve diğer otomasyon sistemleri ile entegrasyonunun sağlanması konusunda uzmanlaşmış ve bu alanda hizmet veren Nachi’nin tecrübeli personelleri tarafından sunuluyor.

Aydoğmuş, “Eğitime, kendisini robot operatörlüğü ve programcılığı tarafında geliştirmek isteyen sektör firmalarının çalışanları, mühendislik eğitimi almış ve sektöre atılacak yeni mezunlar katılım sağlıyor. Sektörel olarak baktığımızda da katılımcıları CNC tezgahların kurulumunu gerçekleştiren servis personelleri ve makina imalatı alanında çalışan Ar-Ge uzmanları oluşturuyor.” dedi.

KONTENJAN SINIRLI

Aydoğmuş eğitimin; robot uygulama alanları, temel sistem bileşenleri, robot programlama ekranının tanıtılması, kayıt satırı içeriğinin anlatılması, koordinat sistemleri, hareket tipleri, temel seviye programlama eğitimi, edit menüsünün tanıtılması, otomatik mod’un tanıtılması, yeni bir CNC besleme programı oluşturma ve CNC tezgahta Pick and Place uygulaması yapılması gibi konuları içerdiğini kaydetti.

Eğitimleri iki haftada bir kez olarak gerçekleştireceklerini ve her eğitime en fazla 5 kişi kabul edeceklerini ifade eden Aydoğmuş, ilgilenenlerin gelecek eğitim duyurularını derneğin sosyal medya hesaplarından takip edebileceğini söyledi.

“PİLOT ÇALIŞMA TEŞKİL EDECEK”

Nachi ile olan iş birliklerine de değinen Aydoğmuş, Nachi’nin 2014 yılından beri TİAD’ın üyesi olduğunu ve o tarihten bu yana ortak çalışmalar ile ilgili karşılıklı fikir alışverişlerinin devam ettiğini söyledi.

Aydoğmuş, sözlerini şöyle tamamladı: “İş birliğimizin temelinde, imalat sanayisinin otomasyon, dijitalleşme ve Endüstri 4.0’ın getirdiği kurallar doğrultusunda dönüşmesi nedeniyle, makina ve takım tezgahları sektörünün robot operatörlüğü ve programlamasını yapabilecek nitelikli teknik personele ihtiyaç duyulması yatmakta. Bu iş birliği, sanayinin ihtiyaç duyduğu robot operatörlüğü alanı ile ilgili eğitim programları hazırlanması için bir pilot çalışma teşkil edecek. İş birliğimiz doğrultusunda robot programlama eğitimlerini periyodik olarak tekrarlayacağız.”