Türkiye’de gelişmekte olan yerli ve milli üretim çalışmalarına katkıda bulunmayı amaçlayan Tuzla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL), okul-sanayi iş birliği çerçevesinde altı eksen genel amaçlı bir endüstriyel robotun üretimini gerçekleştirdi.

FANUC GENEL MÜDÜRÜ YİĞİT, BEYAZ EŞYA SANAYİ HEDEFLERİNE İLİŞKİN KONUŞTU FANUC GENEL MÜDÜRÜ YİĞİT, BEYAZ EŞYA SANAYİ HEDEFLERİNE İLİŞKİN KONUŞTU

PROJE İLE NELER AMAÇLANIYOR?

Meslek liselerinin tercih edilebilirliğine katkı sunulması ve üretken bir neslin yetişmesi noktasında bir üretim motivasyonu oluşturulması hedeflenen robot kol projesi, Yılmaz Redüktör, Tuzla Belediyesi, lazer Kasso Metal ve Uludağ Yatçılık sponsorluğunda, Tuzla MTAL'in Bilişim, Otomasyon ve Elektrik-Elektronik alanlarının iş birliğiyle hayata geçirildi.

TASARIM VE YAZILIMINDA NELER KULLANILDI?

Punta kaynağı, ısıl işlem, tekrar eden hareketler ve en uçtaki spindle motorun sürekli döndürülmesi suretiyle matkap hareketi gibi 6 eksen robotların yaptığı bütün hareketleri gerçekleştiren robotun 2,3 m kol erişim mesafesi bulunuyor. Fusion 360 programı kullanılarak yapılan robotun tasarımında, malzeme maliyetlerini azaltmak için 6 sigma standart sigma 4 tipi malzeme seçildi.

Ayrıca servo motor, servo sürücü, motion controller kullanılması gerekirken, gene maliyetleri sınırlandırmak amacıyla sonsuz vidalı redüktör, step motor, step motor sürücüleri, 6 eksen ve el kontrol paneli için 7 adet Arduino Uno kullanıldı.

Proje kapsamında Yazılım Bilişim Öğretmeni Cengiz Güngördü ve öğrencileri tarafından yaklaşık 3 bin satırlık kod kullanılırken, acil durumlarda robotun durmasını, kaldığı adımı ve bilgisayardaki yazılımı geri göndermesini, istenirse operatör tarafından kaldığı yerden devam etmesini ve binlerce hareket ezberletilip bir tıkla çağrılabilmesini sağlayan bir yazılım geliştirildi.

Ek olarak SQL veri tabanı kullanılan kolay kullanıcı arayüzlü yazılım ile de robot her ortama en geç 1 saat içinde entegre edilebiliyor.

"KİŞİ YA DA KURUMLARLA ORTAK ÇALIŞMAYA HAZIRIZ"

Tuzla MTAL Okul Müdürü Alparslan Öz ve Endüstriyel Otomasyon Teknik Alan Şefi Murat Büyükbayraktar öncelikli hedeflerini şöyle açıkladılar:

“Kaizen yöntemlerini kullanarak robotu sürekli iyileştirmek, maddi olarak desteğe hazır olunan kısımları geliştirmek/yükseltmek, robotun çalışma alanında 5S teknikleri kullanılarak üretimin en kararlı şekilde gerçekleşmesini sağlamaktır.” 

Öz ve Büyükbayraktar ayrıca, hedeflerine ulaşmak için kişi ya da kurumlarla ortak çalışma yapılmasını da önemsediklerinin altını çizdiler.