TürkTraktör, Erenler/Sakarya’da konumlanan üretim tesisinde konvansiyonel (geleneksel) endüstriyel robotların yanına bir süre önce cobot yatırımı yaparak üretim süreçlerinde kullanmaya başladı. 

TürkTraktör Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nebi Doğan Özdöngül, "Kendi üretimimiz olan pres makinasına parça beslemesinin yapılması ve üretilen parçanın çalışanımızın yanındaki alt parça rafına kadar ulaştırılması ilk uygulama noktamızdı. Bu bizim için bir başlangıç noktası oldu. Almış olduğumuz ilham ve doğacak fikirlerle yeni uygulama alanlarımızın ivmelenerek daha da artacağını öngörüyoruz." dedi.

Özdöngül, ST Endüstri Medya'nın sorularını yanıtladı. 

Daha önce tesisinizin üretim sürecinde cobotlardan yararlanıyor muydunuz? Üretim sürecinin hangi aşamasında, hangi süreçlerde kullanıyordunuz? Sizce kolaboratif robotların avantajları nelerdir?

Sakarya, Erenler fabrikamızda bir süre önce cobot kullanımına başladık. Potansiyel fırsatları değerlendirebilmek amacıyla önceliğimiz bu alandaki bilgi birikimimizi geliştirmekti ve öyle de oldu. Kabiliyetlerini daha yakından görüp, anladıkça; cobot’u ilk etapta hızlı kazanım fırsatı olarak nitelendirebileceğimiz birinci proses noktasına konumlandırdık. Sanayide bu tarz endüstriyel robotların uzun bir süredir kullanıldığını zaten biliyoruz. Ancak özellikle endüstriyel robotların kullanımı için risk teşkil eden bölgeler olan montaj hatları, kolaboratif robotların kullanımı konusunda bir ihtiyaç yarattı. Bu ihtiyacın sonucunda, saha çalışanlarımız ile kolaboratif robotların iş birliği içerisinde çalışmaya başlamasıyla verimliliğimizi arttırdık. 

Erenler Fabrikası'nda hangi amaca istinaden kolaboratif robot sürecini başlatma gereği duydunuz? Cobotu hangi uygulamalarda kullanacaksınız? Üretim süreçlerinize ne gibi katkılar sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Saha çalışanlarımızın iş yükünü azaltarak verimlilik artışı sağlayabilmenin ilk amacımız olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca, orta riskli kategoride yer alan olan bir operasyonu kolaboratif robotun yapmasını sağlayarak iş sağlığı ve güvenliği açısından süreçlerimizi daha iyi bir noktaya taşımayı da bir diğer amacımız olarak görüyoruz. Kendi üretimimiz olan pres makinasına parça beslemesinin yapılması ve üretilen parçanın çalışanımızın yanındaki alt parça rafına kadar ulaştırılması ilk uygulama noktamızdı. Bu bizim için bir başlangıç noktası oldu. Almış olduğumuz ilham ve doğacak fikirlerle yeni uygulama alanlarımızın ivmelenerek daha da artacağını öngörüyoruz. 

Kurum içi kaynaklarla kendi bünyenizde hayata geçirdiğiniz projede herhangi bir zorlukla karşılaştınız mı? Tamamen kurum içinde gerçekleştirilen bir projenin avantajları nelerdir?

Tamamen kurum içi kaynaklarla hayata geçirilen bir projenin en büyük artısı, aslında takım ruhunun oluşması ve hatalardan öğrenme yaklaşımı ile yetkinliklerin gelişmesi. Özellikle yeni teknolojileri iç kaynaklarınızla hayata geçirmeye çalıştığınızda şirketin hatalardan öğrenme yaklaşımına bakış açısı sürecin nasıl ilerleyeceğini belirliyor. Biz bu konuda çok şanslıyız diyebilirim. TürkTraktör’de yetkinlikleri geliştirme noktasında her yönetim kademesinde desteğini hissettiren ve inisiyatif veren güçlü bir şirket kültürü var. 

Bu kapsamda departmanlar arasında nasıl bir iş birliği gerçekleştirildi? Sürece katkısı olan ekiplerden bahsedebilir misiniz?

Saha çalışanlarımızın işi sahiplenmesi, teknolojiye ve yeniliğe bakış açıları en önemli noktaydı. Organizasyon içerisinde üretim mühendisliği, bakım ve üretim ekibimiz vardı. Süreç tasarımını birlikte belirledik. Yine üretim mühendisliği ekimize bağlı olan takım imal atölyemiz, çizimini yaptığımız pres ve aparatların imalatlarını gerçekleştirdiler. Bakım ekibimiz ise ihtiyacımız olan donanımların temin edilmesine destek verdi ve en başında da belirttiğim gibi alandaki saha çalışanlarımızın önerisi sayesinde böyle bir fırsatı görerek uygulamaya koyulduk. 

Kolaboratif robotlardan gelecek dönemlerde üretim süreçlerinizde faydalanmayı düşünüyor musunuz? Bu konuda yatırımlarınızı artırmaya yönelik planlarınız var mı?

Kolaboratif robotların satış adetlerindeki ivmelenmeye bakacak olursak, özellikle montaj fabrikalarında hayatı kolaylaştıracağı rahatlıkla görülüyor. Son dönemde farklı teknolojilere entegre olan kolaboratif robotların uygulama alanı genişlemeye devam ediyor. Fabrikamızda alanın ihtiyacına göre cobot ile kamera ve elektrikli sıkıcı gibi farklı teknolojilerin birlikte çalışabileceği iş süreçlerini de şu anda fizibilite aşamasına getirdiğimizi söyleyebilirim.