İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştirak şirketlerinden İSTON A.Ş., robotik üç boyutlu yazıcı teknolojisini kullanarak 3 oda bir salon 155 metrekare büyüklüğünde bir binanın inşasını 1 haftada tamamladı.

"HIZLI, DÜŞÜK MALİYETLİ VE YENİ TASARIMLARA İMKAN VERİYOR"

İSTON A.Ş., Türkiye' nin ilk 3 boyutlu yazıcısı ile basılmış binanın yapımını tamamladı.

Geliştirilen robotik sistem ve harç sayesinde devamlı imalat yapabilen firma, mobil santral ile de tam otomatik, herhangi bir atığa sebebiyet vermeden harcı üretip robota sevk edebiliyor. Robotik sistem de belirlenen yazılım ile birlikte tek tek yapının duvarlarını örmeye başlıyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, mühendislerinin Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, "Üç boyutlu yazıcı teknolojisini kullanarak ev inşa ettiler. Bu teknoloji hızlı, düşük maliyetli, güvenli ve yeni tasarımlara olanak sağlıyor." dedi.

"ÖZEL BİR REÇETİMİZ VAR"

Konu hakkında CNN Türk muhabirinin sorularını yanıtlayan İSTON A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Cenk Gökcan, "İstanbul Tuzla kampüsümüzde 5 farklı fabrika alt ve üstyapı elemanları, hazır beton kent donatıları ve yapı malzemeleri üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda üç boyutlu beton yazıcılarının geliştirilmesi ve üç boyutlu beton yazıcıları ile bina ve yaşam alanlarının gerçekleştirilmesini hedefledik. 155 metrekare ve 3+1 olarak planlanan bu yapımız, geçtiğimiz haftalarda tamamlandı." şeklinde konuştu.

Tamamen Ar-Ge ekipleri ve mühendisleri tarafından geliştirdikleri özel bir reçetelerinin bulunduğu bilgisini veren Gökcan, "Yüksek dayanıma sahip, katmanlı ve patenti bize ait olan bir harcımız var. Üç boyutlu yapıların yapımı birkaç bacaktan oluşuyor. Bunlardan en önemlileri; harcın ve robotik üç boyutlu yazıcının geliştirilmesiydi." dedi.

"İŞÇİLİK YA DA EK MÜDAHALEYE İHTİYAÇ DUYMUYOR"

Geliştirdikleri harcın son derece yüksek mukavemete sahip olduğunu, statik hesapların yapıldığını ve depreme dayanıklı olduğuna dikkat çeken Gökcan, "Robotik sistemimizin konumlandırılmasını tamamladıktan sonra herhangi bir işçilik ya da ek müdahaleye ihtiyaç duymadan otomatik yazılım yapılıyor. Yazılım bittikten sonra ince işçiliğe girerek binamızın yapımını tamamlıyoruz" diye konuştu.

Robotik sisteminin Türk mühendisleri tarafından projelendirildiğini ve üretildiğini aktaran Gökcan, çevre kirliliğine sebebiyet vermemek adına şantiye alanında az sayıda işçi ve malzeme bulunması açısından mobil hazır beton tesislerini konumlandırdıklarını, aktarım sistemiyle pompalayarak harcı robotik sisteme ilettiklerini söyledi.

"MİMARİ SERBESTİSİ SON DERECE YÜKSEK" 

3D yazıcıların mimari serbestliğinin yüksek olduğunu belirten Gökcan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kalıp sistemine gereksinimi, demir ve işçilik ihtiyacı bulunmamakta ya da çok az bulunmaktadır. Mimari serbestisi yüksek olduğu için istediğimiz çizimi yapıp robot sistemine otomatik kodlarla aktarabiliyoruz ve istediğimiz şekli verebiliyoruz."