Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, rutin işleri yapan geleneksel robotların değişen tüketici alışkanlıklarına adapte olamadığını ve gelecekte sabit duran robotlar yerine insanla iş birliği yapan hareketli robotların üretimde olacağını söyledi.
"VERİMLİ VE ESNEK ÜRETİME İMKAN VERİYOR"
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrenci Kulübü tarafından düzenlenen sosyal medya canlı yayınında öğrencilerle biraraya gelen Bizel, markanın ileri teknolojiye sahip yeni nesil ürün ve çözümleriyle üretimin dijitalleşmesine yaptığı katkıyı öğrencilerle paylaştı.
Geçtiğimiz yılın şubat ayından itibaren markalarının tüm robotlarının yapay zekayla desteklediğini anımsatan Bizel, robotların filmlerdeki korkutucu durumların aksine insan hayatını kolaylaştırmak adına farklı alanlarda başrol oynamaya başladıklarına dikkat çekti.
Günlük hayatta pek çok alanda karşılaşılan robotların üretimde ise sistemin parametrelerinin kullanılması, verilerin analiz edilmesi, bakım planlanması gibi kilit işlerde kullanıldığını belirten Bizel, "Yapay zeka; akıllı sensör seviyesi, makinanın içi ve dışı, fabrikayı yöneten yazılım ve bulut gibi işletmenin farklı katmanlarında kendine yer buluyor. Böylece verimli ve esnek bir üretim mümkün oluyor" dedi.
"İNSANLARLA UYUM İÇERİSİNDE ÇALIŞIYORLAR"
Dünya genelinde robot kullanımının hızla yaygınlaştığını ve bu bağlamda endüstride fabrikalardaki işlerin değiştiğini kaydeden Bizel, "Rutin işleri yapan geleneksel robotlar, değişen tüketici alışkanlıklarına adapte olamıyor. Yapay zekayla desteklenmiş robotlarımız ise başından sonuna kadar sisteme müdahale edebiliyor. Robotlarımız, tasarımcıya daha efektif dizayn konusunda fikir bile verebiliyor. Robotların üretimdeki rolünün hızla artacağı yönündeki gelecek vizyonundan hareketle Mitsubishi Electric olarak biz de ileri robot teknolojileri alanında yeni nesil ürün ve çözümler geliştiriyoruz. Gelecekte sabit duran robotlar yerine fabrika içinde hareket eden, kamerayla çevreyi gören, ürünü en iyi kapasiteyle tutabilen, insanla iş birliği yapan ve en önemlisi çalışana çarpmayacak robotlarla çalışmayı hayal ediyoruz. Halihazırda Japonya’da bulunan Kani fabrikamızdaki robotlar tamamen insanla iş birliği ve uyum içinde çalışıyorlar." şeklinde konuştu.
"YENİ ÇALIŞMA SİSTEMİNE HIZLA GEÇİYORLAR"
Derin öğrenme, takviyeli öğrenme ve büyük veri analizi olmak üzere üç farklı şekilde yapay zekadan faydalandıklarını ifade eden Bizel, "MAISART" teknolojisi ile yapay zeka tabanlı fabrikalarda ve tesislerde ekipman duruş süresini azaltırken verimliliğin artırılmasını sağladıklarını, söz konusu teknolojide vereriler anlık analiz edildiği için gerektiği zaman robotların yeni bir hızla çalışma sistemine geçmesinin mümkün hale geldiğini söyledi.
"GÜVENLİK SORUNLARINI YERİNDE ÇÖZÜYORUZ"
Dijitalleşmeyle birlikte siber güvenlik konusunun da önem kazandığının altını çizen Bizel, "Veriler, dışarıdaki buluta gönderilirken ve işlenirken ekstra maliyet ve zaman kaybı oluşuyor. Ar-Ge merkezlerimizde geliştirilen yeni yapay zeka algoritmasına sahip teknolojilerimizle güvenlik sorunlarını yerinde çözüyoruz. Böylece, tüm dataların işlenmesinin ardından bulut ortamına taşınması ve dataların işlendiği yere tekrar dönmesi için harcanacak zaman ve maliyetten tasarruf ediliyor ve yüksek derecede güvenlik mümkün oluyor." diyerek sözlerini tamamladı.