İnterteks Fuar Alanı’nda bu yıl 5’incisi düzenlenen Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı (SANTEK), gerçekleştirilen açılış programıyla teknoloji meraklılarına kapılarını açtı. Açılış programına Vali Hüseyin Aksoy’un yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu, Tüyap Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdürü Cihat Alagöz, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KOTO Başkanı Necmi Bulut ve çok sayıda davetli katılım gösterdi. 31 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında açık kalacak fuarda 200’ün üzerinde firma, kurduğu stantlarda tanıtım yapacak.
200’ün Üzerinde Firma
Açılış programında ilk olarak kürsüye çıkan Tüyap Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdürü Cihat Alagöz, “Fuarımızın açılış törenine hoş geldiniz. Bizim için çok güzel bir gün. Geçen sene 168 firmanın olduğu fuar, bu sene 200’ün üzerinde şirketin katılımıyla daha da büyüdü. Kocaeli’nin yalnızca sanayinin değil teknolojinin de başkenti olma noktasında ilerlediği konusunda bir mesaj vermek istedik. Bölgemizin üreticilerinin ve sanayicilerinin buluşma yeri olan fuarımıza, Türkiye’nin dört bir yanından katılım olmaktadır. Kocaeli Ticaret Odası ve birçok ticaret odası ile birlikte düzenlediğimiz bir fuar” ifadelerini kullandı. Konuşmasının devamında Alagöz, “Bu fuarımızda 20 farklı ülkeden 200’ün üzerinde katılımcı mevcut. Birçok yetkili tek çatı altında buluşuyor. Bu buluşmada Sayın Valimizin liderliğini vurgulamak istiyorum. Kocaeli’nin fuarlar şehri olması noktasında emin adımlarla ilerliyoruz. Sayın Valimin bütünleştirici politikalarıyla ilerliyoruz. Emeği geçen bütün kurum ve kuruluşlara teşekkür ederken, Kocaeli Üniversitesi’ne çok ciddi emekleri için teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
30 Bin Üzerinde Ziyaretçi
KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Bugün 5’incisini düzenlediğimiz SANTEK Fuarı’na hepiniz hoş geldiniz. Fuar çok kısa sürede istediğimiz aşamaya ulaştı. Bu sene amacımız 30 bin ziyaretçi seviyesini aşmak. Bizim için önemli olan ziyaretçimizin kalitesi. Yabancı ülkelerden çok ciddi miktarda misafirimiz var. Esas amacımız Kocaelili firmalarla, yabancı firmaları bir araya getirerek iş birliğimizi arttırmak. 143 tane yabancı firmamız var. Bu firmalarla 200 iş görüşmesi planlıyoruz.” diye belirtti.
Her Türlü Fuara Açığız
Zeytinoğlu’ndan sonra kürsüye çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “SANTEK açılışına hoş geldiniz. Fuarın hayırlı olmasını temenni ediyorum. Kocaeli teknolojinin, en yoğun uygulandığı yerdir. Bu tür fuarların burada yapılması çok doğal. Özellikle Büyükşehir Belediyesi olarak bunları gönülden destekliyoruz. Her türlü fuara açığız. Büyükşehir Belediyesi Türkiye’nin müşterek ne kadar ihtiyacı varsa onları karşılayan bir kurumdur. Fuarcılığın da öyle olduğuna inanıyorum. Teknolojinin gelişmesini, uygulanmasını ve gelişmelerin takibini kendi ülkemizde yapabiliyoruz. Bu gelişmeleri özellikle ilgili mühendislerin, Ar-Ge’cilerin, sanayicilerin takip etmesi zaten görevidir. Bizim de böylece ayağımıza geliyor bu tür fuarlar. Katılan şirketlerimize ve katılımcılarımıza şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
Bir Araştırma Merkezi
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, “3’üncü defadır SANTEK Fuarı’na katılıyorum. SANTEK Fuarı bizim için, sanayiciler için çok önemli. Sahanın denize olan açılımını SANTEK fuarı sağladı. Doğu Marmara bölgesi olarak isimlendirilen alan, sadece Kocaeli’den ibaret değil. Doğu Marmara ifadesinin yazılması bizi ayrı sevindirdi. Gebze’den Düzce’ye kadar olan bölge, Sanayi Bakanlığımızca çok özel alan olarak nitelendirilmiştir. Bu bölgemiz, demir, çelik, petro kimya, endüstriyel otomasyon, savunma sanayi ve diğer birçok sanayinin üretim merkezi olduğu kadar aynı zamanda bir üniversiteler bölgesi; bir araştırma merkezidir” ifadelerini kullandı. Konuşmasının devamında Büyükdede, “Gerçekten buranın kuruluşuyla ilgili olarak Büyükşehir Belediye Başkanımız İbrahim Bey ve Sanayi Odası Başkanımıza özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bizim görevimiz de bu başarıyı devam ettirmek. Bakanlık olarak bölgemizin her karış toprağının tabiatını da koruyarak, kollayarak optimum olarak değerlendirilmesi konusunda çalışmalar yapmaktayız. Yaptığımız bir incelemede Kocaeli’de tüm sanayinin yüz ölçümünün yüzde 2 bile olmadığını gördük. Burada SANTEK Fuarı’mız firmaları, yabancı sanayiye tanıtan bir fuardır. Emeği geçen bütün kurumlara teşekkür etmek istiyorum. Bütün gücümüzle fuardayız ve destek vermeye devam ediyoruz.” diye konuştu.
Katkı Sağlayan Bir Kent
Son olarak kürsüye çıkan Vali Hüseyin Aksoy, “Kocaeli Türkiye sanayisinin başkenti olması noktasında, Türkiye ekonomisine katkı sunan bir kent. Geçen yılki vergi gelirlerine baktığımızda, Türkiye’de ikinci sırada vergi veren bir kent. Araştırma merkezleri, teknoloji geliştirme bölgeleriyle Türkiye’nin Ar-Ge’sine önemli katkılar sunan bir kent. Kocaeli’de toplamda 124 Ar-Ge ve Tasarım Merkezi bulunmaktadır. Türkiye’de İstanbul’dan sonra en fazla Ar-Ge ve Tasarım Merkezi’ne sahip olan bir kent olma özelliğine sahip. Uluslararası bir niteliğe dönüşen SANTEK Fuarı’mızı destekliyoruz. Özellikle fuarımız üretici ile tüketiciyi bir araya getiren; son teknolojinin paylaşılması noktasında önemli bir fuardır. Gerçekleşmesinde katkısı olan emeği geçen kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.