RobAtik Endüstriyel Otomasyon Satış Müdürü Fatih Gündüz, son dönemde yatak sektörü üreticilerinden Armis Yatak’ın baza üretim hatlarındaki kaynak bölümünün robotlaştırılmasına yönelik kendileriyle iletişime geçtiğini ve firmanın ilk kez robot yatırımı gerçekleştirdiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“RobAtik olarak geliştirdiğimiz sektöre özel fikstür çözümü ile bazalar; ayak ucu, baş ucu ve yan duvar iskeletlerinin ayrı ayrı kaynatılıp daha sonra tekrar kaynatılarak birleştirmeye gerek kalmayacak şekilde tek bir operasyonda kaynatılabilecektir.” 

Armis Yatak, RobAtik ile hangi ihtiyaca yönelik iletişime geçti? Firmanın ilk yatırımı mı oldu? 

Armis Yatak firması, baza üretim hatlarındaki kaynak bölümünün robotlaştırılması ile ilgili bizlerle iletişime geçti. Firma daha önce kaynak uygulamalarını manuel olarak gerçekleştirmekteydi ve ilk robot yatırımlarını yapmış oldular. 

Yaptığınız anlaşma kapsamında kaç adet ve hangi tip/model robotların teslimatını gerçekleştireceksiniz? Termin süreleriyle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Yapılan anlaşma kapsamında, 3 adet Yaskawa AR2010 kaynak robotu ve 5 adet fikstür teslimatı gerçekleştirilecektir. Tüm sistemin teslimi ile ilgili toplam 10 haftalık tasarım, üretim ve devreye alma süresi öngörüyoruz.

Robotlar firmanın hangi hattına kurulacak? Robotların, firmanın üretimine ne gibi katkılarda bulunmasını bekliyorsunuz? 

Robotlar, baza ve kapak kaynak bölümüne kurulacaktır. RobAtik olarak geliştirdiğimiz sektöre özel fikstür çözümü ile bazalar; ayak ucu, baş ucu ve yan duvar iskeletlerinin ayrı ayrı kaynatılıp daha sonra tekrar kaynatılarak birleştirmeye gerek kalmayacak şekilde tek bir operasyonda kaynatılabilecektir. Geliştirdiğimiz bu fikstür; en küçük baza ölçü olan 700mmx1900mm’den en büyük baza ölçü olan 1200mmx2000mm için kolayca ayarlanabilmektedir. Ayrıca fikstürlerde kullandığımız ve otomotiv fikstürlerinde sıklıkla kullanılan power clamp ekipmanları ile hem çok daha stabil bir tutuş yapılabileceğini hesaplamaktayız hem de kullandığımız sensörler ile operatörün muhtemel eksik parça yerleştirme hatasının önüne geçebilmekteyiz.