Cambridge Üniversitesi’nden bir ekip, başlangıçta laboratuvardaki buzlu marulları tanımak ve toplamak için geliştirdiği Vegebot isimli robotu, yerel bir meyve ve sebze yetiştiricisi olan G’s Growers iş birliğiyle çeşitli tarla koşullarında test etmeyi başardı.

Universal Robots’un cobot’unun kullanıldığı test işleminin sonuçları Journal of Field Robotics dergisinde yayınlandı.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Üniversite bünyesinde üretilen robot, bilgisayarlı görüş sistemi desteğiyle hedefini belirliyor ve makina öğrenme tekniğini kullanarak hassas yaprakları olan ve toprağa yakın mesafede yetişen marulları toplayabiliyor.  

Vegebot ilk önce görüş alanı içindeki hedef mahsulü tanımlıyor, daha sonra belirli bir marulun sağlıklı ve hasat edilmeye hazır olup olmadığını belirliyor.

Sonunda marulun bitkinin geri kalanından ezilmeden kesilmesini sağlıyor ve böylece süpermarketlerde satışa hazır hale getiriliyor.

OTOMASYONA DİRENMİŞTİ

Henüz insan hızına sahip olmasa da robotun yakın gelecekte daha da geliştirilebileceği ifade ediliyor.

Cambridge Mühendislik Bölümü’nden Simon Birrell, “Her alan farklı, her marul farklı. Ancak bir robot biçerdöverini marulla çalıştırabilirsek, diğer birçok mahsulle de çalıştırabiliriz.” dedi. Ekip lideri Dr. Fumiya Lida ise, gelişmenin Vegebot ile sınırlı kalmayacağını ve ileride farklı tür robotların mahsul toplama işlerinde görev alabileceğini ifade etti.

Patates ve buğday gibi mahsuller yıllardır insan eli değmeden toplanmasına rağmen, İngiltere’de en yaygın kullanılan marul türü olan göbek marul (iceberg marul), otomasyona karşı direnmişti.