Dünya standartlarında Canik markasıyla yılda 400 bin adet hafif silah üretimi yapan Samsun Yurt Savunma (SYS), üretim ve kalite kontrolde robot kullanımını yüzde 60'larda yüzde 90'lara çıkarmayı hedefliyor.

"ÜRETİMİN CİDDİYE ALINMASI GEREKİYOR"

Teknoloji ve kalite kontrol altyapılarının gücünü devamlı artırmaya çalıştıklarını vurgulayan SYS Genel Müdürü C. Utku Aral, "Firmamızın içinde ‘robotik sistem yönetimi’ diye bir bölümümüz var. Kendi robotlarımızı kendimiz programlıyoruz. Bunların sebebi, hafif silah üretimini ciddiye almamız. Herkesin de endüstrimize bu gözle bakması gerekiyor." dedi.

"SAVUNMA SANAYİNDE KALİTE KONTROL ÇOK ÖNEMLİ"

Savunma sanayinde kalite kontrol süreçlerinin önemine dikkat çeken Aral, çok büyük adetlerde yapılan hafif silah üretimiyle, bin-2 binli adetlerde üretim yapılan makinalı tüfek, roket-füze sistemleri gibi üretimlerin kalite kontrol süreçlerinin birbirinden farklı olduğunu ifade etti.

Tabancalarda “mastar kontrolü” ana kontrol enstrümanı olduğunu buna karşılık makinalı tüfek ve roket-füze sistemlerinde üç boyutlu ölçüm sistemlerinin prosese uygun çözümler sağladığını aktaran Aral, "Çok yüksek adette üretilen bir ürünü klasik ölçü aletleri veya üç boyutlu ölçüm cihazları kullanarak ölçmek mümkün değil. Mekanik olarak yapılmış bir ürünün teknik resmine göre yapılıp yapılmadığının tespitini sağlayan mastar kontrolü ile imalat hataları tespit edilebiliyor." dedi.

"BİR YILDA YÜZDE 90 SEVİYESİNE GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ"

Robotik sistem kullanmalarına rağmen mastar kontrolünü bypass edemediklerini belirten Aral, fabrikalarındaki robot kullanımını yaygınlaştırmayı planladıklarını söyledi.

Aral, "Fabrikamızda hem üretimde hem de kalite kontrolde robot kullanımı yüzde 60’lara ulaştı. Bir sene içinde robot kullanımını üretim bandında yüzde 90’lar seviyesine getirmeyi hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

"YÜZDE 100 ÖLÇÜM VE SÜREÇ KONTROLÜNÜ SAĞLAMALIYIZ"

Robotun ölçemediği kısımlarda mastar kontrolünün devreye girdiğini, kendileri açısından yüzde 100 ölçümün ve süreç kontrolünün sağlanmasının kilit önem taşıdığının altını çizen Aral, aksi takdirde ürettikleri adetlerde üretim yapılamadığını ve ürün güvenliğinin sağlanamadığını söyledi.

Savunma sanayinde insan gücünü kalifiye olan ve kalifiye olmayan şeklinde ikiye ayırmak gerektiğini dile getiren Aral, kalifiye olmayan insan gücünü robot kullanımına dönüştürülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Dakikada 1 silah üreten SYS, Samsun Organize Sanayi Bölgesi’ndeki üç tesisinde 750 çalışanıyla kalite ve güvenlik konusunda sıfır hatayı hedefleyerek üretimine devam ediyor.