Devlet öncülüğünde başlatılan Doğu Karadeniz Silah Projesi’nin Samsun ayağının temsilcisi olarak 1998 yılında kurulan Samsun Yurt Savunma Sanayi ve Ticaret A.Ş. (SYS), aradan geçen 24 yılda CANiK markasıyla silah, silah aksesuarları, silah sistem tasarımı ve üretimi konusunda Türk savunma sanayinin önemli kuruluşlarından biri haline geldi.

Merkezi İstanbul’da bulunan SYS, Samsun Organize Sanayi Bölgesi’ndeki toplam 60 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu üç tesisinde 650 çalışanı ile üretimini sürdürüyor. Hafif silah pazarında CANiK markasıyla adını dünyaya duyuran firma, 2018 yılından bu yana da robotlarla üretim gerçekleştiriyor. Samsun Yurt Savunma Sanayi ve Ticaret A.Ş. (SYS) Teknik Müdürü Selçuk Temelli, robot yatırımının çıktılarını şöyle anlatıyor:

“Verimliliğimiz yüzde 40 arttı, hata oranı ise neredeyse sıfıra indi diyebiliriz. Bu hatlarda çalışan insan gücü 3’te 2 oranında düştü. Ancak hiçbir şekilde işten personel çıkarılmadığı gibi artan kapasite ile personel sayımız ve istihdamımız yüzde 20 artmış oldu.”

Selçuk Bey, öncelikle okuyucularımız için SYS’nin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündemini anlatmanızı rica ediyoruz. En tanınmış markanız olan CANiK ile ilgili bilgi verir misiniz?

Samsun Yurt Savunma Sanayi ve Ticaret A.Ş. (SYS), 1998 yılında Türkiye'nin kuzeyindeki Samsun'da kurulmuştur. SYS, geçtiğimiz 24 yılda CANiK markası ile silah, silah aksesuarları, silah sistemi tasarımı ve üretimi alanlarında Türk savunma sanayisinin en önemli firmalarından biri haline gelmiştir. Genel merkezi İstanbul'da bulunan SYS, Samsun'da toplam 60 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu yüksek teknolojiye sahip üç tesisinde 650 çalışanı ile üretimine devam etmektedir. CANiK yılda yaklaşık 450 bin adet tabanca ve 2 bin 500 adet M2 Makinalı tüfek üretmektedir; dakikada bir tabanca üretir. Üretiminin yüzde 95'ini 69 ülkeye ihraç eden şirketin yıllık ihracatı 150 milyon dolara ulaşıyor.

CANiK, 1998 yılında ilk çelik gövdeli modelini piyasaya sürdü. 2010 yılında ilk polimer gövdeli tabancayı üretti ve Türkiye'nin ilk polimer gövdeli tabanca ihalesini kazandı. 2012 yılına kadar hızla büyümeye devam etti. CANiK, 2018 yılında Türkiye'nin milli tabancası ilan edildi. 2010 yılından bu yana ABD'deki faaliyetlerini CANIKUSA şirketi ile Century Arms ortaklığıyla sürdüren CANiK, dünyada ABD'ye en çok tabanca ihraç eden üçüncü şirket oldu. Tabancadan yerli uçaksavar (12,7mm makinalı tüfek) üretimine kadar birçok yabancı ve yerli savunma sanayi projesine ortak olan SYS ve ünlü ateşli silah markası CANiK, dünya standartlarında bir savunma sanayii şirketi ve markası olma yolunda çalışmalarına devam etmektedir. Şu anda piyasada 3 milyondan fazla CANiK marka tabanca bulunmaktadır.

İlk kez robot yatırımı yapma ihtiyacı nasıl doğdu? Ne zaman robotlu üretime geçtiniz? Fabrikanızdaki robot uygulamaları hakkında bilgi verir misiniz? Üretimin hangi hattında, toplam kaç adet robot kullanıyorsunuz? 

Yoğun talepten dolayı kapasite verimlilik esası öne çıkmaya başladığı 2016 yılında ilk robot entegrasyon süreçleri için görüşmelere başlandı. 2018’den beri ise robotlu üretim yapıyoruz.


Bugün yüksek hassasiyet gereken namlu imalat hattında, kapak ve tüm parçaların boya ve kaplamasında tam kapasite olarak robotlar kullanılmaktadır. Halihazırda 10 adet robotumuz bulunmaktadır ve yakın gelecekte sayıları ikiye katlanacaktır.

Yatırım öncesi robotik sistem entegratörünüzden ne şekilde bir fizibilite çalışması aldınız? Size göre entegratör seçimi, doğru entegratör ile çalışmak ne kadar önem taşıyor? 

Evet, fizibilite çalışması kapsamında robot firması ile birlikte çalışılıp robotik sisteme uygun olan hatlar belirlendi. Ardından kademeli olarak robot sistemlerine geçildi. Bizim gibi uç noktalarda üretim yapan firmalar için entegratör çok önemlidir. Entegratörün global network’ünün olması önemlidir. Çünkü bizim çok yüksek hassasiyetli üretim anlayışımız için gerekli olan çözümleri bazen ülkemizde bulamayabiliyorsunuz. Böyle durumlarda entegratör firma konusunda uzman kişileri global network’ten bulup hızlı bir şekilde entegrasyon süreçlerine dahil etmelidir. Bununla birlikte iyi bir entegratör, sürdürülebilir bir sistem kurarak teslim etmelidir. Bu kapsamda entegrasyon sonrası için firmanın kendi içinde robotları yönetmesini, planlamasını ve programlamasını sağlayacak ekipleri yetiştirmelidir. 

Üretimin sonuçları ve avantajları neler oldu? Robot yatırımı size ne gibi katkılar sağladı?

Robot yatırımıyla birlikte verimliliğimiz yüzde 40 arttı, hata oranı ise neredeyse sıfıra indi diyebiliriz. Bu hatlarda çalışan insan gücü 3’te 2 oranında düştü. Ancak hiçbir şekilde işten personel çıkarılmadığı gibi artan kapasite ile personel sayımız ve istihdamımız yüzde 20 artmış oldu.

ABB ROBOTİK VE METTLER TOLEDO GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRİYOR ABB ROBOTİK VE METTLER TOLEDO GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRİYOR

Gelecek dönemde hangi alanlarda robot yatırımı yapmayı planlıyorsunuz? 

Kapak, yazı-markalama ve polisaj hattında robot yatırımlarımız yapıldı, robotların entegrasyonunu bekliyoruz.

Sizi tanıyabilir miyiz? Akademik kariyerinizden ve profesyonel iş geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

Ben Selçuk Temelli, SYS bünyesinde Teknik Müdür olarak görev alıyorum. 1973 yılında, Adana’da doğdum. Asker olan babamın sürekli şehir değiştirmek zorunda kalmasından dolayı ilkokul, ortaokul ve lise eğitimimi 7 ayrı okulda okuyarak tamamladım. Üniversite eğitimimde 1 yıl Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fizik Bölümü’nde okuduktan sonra Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nü kazanarak bu bölümden mezun oldum. Okulumu tamamladıktan sonra askere gidene kadar ki sürede, 8 ay süren İngilizce eğitimi aldım ve askerden sonra 2000 yılında şirket bünyesinde işe başladım. Halen SYS bünyesinde çalışmaya devam ediyorum. Hobilerim arasında; bilardo ve basketbol sporları yapmak ve izlemek bulunuyor. Evliyim ve bir kız çocuğum var.