Tekirdağ'da toplam 6 bin metrekare alana kurulu yeni taşındıkları binaları ile kapasitelerini iki katına çıkardıklarını dile getiren Flokontrol Proje ve Satış Mühendisi Altuğ Tepeli, robotlu sistemlerin yanı sıra 1 holde AGV üretimi ve testlerini yapmak için yatırım gerçekleştirdiklerini, hedeflerinin önümüzdeki 5 yılda buradaki kapasitelerini de iki katına çıkararak seri AGV ve büyük paletleme projeleri üretmek olduğunu ifade etti. 

Flokontrol Endüstriyel Otomasyon olarak yakın zamanda yeni yerinize taşındınız. Yeni ofisinizdeki yapılanmayı anlatabilir misiniz?  

4 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 6 bin metrekare olan yeni yerimizde kapasitemizi iki katına çıkarmış bulunuyoruz. Robotlu sistemlerin yanı sıra 1 holde AGV üretimi ve testlerini yapmak için bu yatırımı gerçekleştirdik. Hedefimiz, önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu durumu da iki katına çıkararak seri AGV ve büyük paletleme projeleri üretmektir. 

Türkiye’de AGV üreten ilk firma unvanına sahipsiniz. Bu kapsamda son dönemdeki gelişmeleri ve gelen talepleri değerlendirebilir misiniz?

AGV sektörü gün geçtikçe hızlanan ve büyüyen bir sektör. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte AGV’lerimizde kullandığımız konumlandırma sensörleri daha da hassas hale geldi. Bu sayede +-5mm hassasiyete sahip AGV’ler üretebiliyoruz. Müşterilerimize reflektörlü lazer navigasyon ve doğal navigasyon seçeneklerimiz haricinde alternatif olarak toplam 6 navigasyon metodunu sunabilmekteyiz. Ekiplerimiz, müşteri için en uygun olan navigasyon çeşidini analiz edip uygun AGV’yi tasarlamaktadırlar. Üç farklı sürüş dinamiğine sahip AGV’lerimiz ile müşterinin istediği esneklikte ürünler sunabiliyoruz. Interlogistic de kullanılan AGV’ler hız, güvenlik ve akıllı algoritmaları ile üretim kapasitesini ve verimliliği maksimuma çıkartmak için tasarlanmaktadır.

Robotlu otomasyon projelerinde önemli bir diğer konu da uzaktan destek. Bunun önemini ve bu kapsamda Hidro-Tek Secomea ile yaptığınız iş birliğiyle ilgili bilgi verebilir misiniz? 

Uzaktan destek verebilmek biz ve bizim gibi otomasyon sektöründe büyük sistemler kuran şirketler açısından çok önemli bir konu. Bu iş birliği ile kurmuş olduğumuz sistemlere 7/24 bağlı kalarak her saniye destek verebilme imkanına sahibiz. Bu bağlantı sadece arıza durumunda değil, müşterinin isteklerini sisteme ekleme açısından da büyük bir yarar sağlamaktadır. Bu iş birliğinin hem biz hem de müşterilerimiz için oldukça yararlı bir gelişme olduğunu düşünüyoruz.

İhracat faaliyetleriniz ile ilgili bilgi verebilir misiniz? İhracattaki hedef pazarlarınızla ve bu konuda yaptığınız çalışmalarla ilgili bilgi verebilir misiniz?

İhracat üzerine büyük ölçüde odaklandığımız ve her yıl arttırarak yürüttüğümüz bir faaliyettir. Ülkemizde katma değerli ihracatı arttırmak ve yurt dışına Türk teknolojisi satmaktan gurur duyuyoruz. Flokontol’ün Güney Amerika’dan Japonya’ya kadar satış ofisleri bulunmakta ve Portekiz’den Pakistan’a kadar geniş bir coğrafyada sistemleri çalışmaktadır. 

Flokontrol olarak, 2020 yılının ikinci yarısından hedef ve beklentileriniz nelerdir?

Bilindiği gibi COVID-19 nedeniyle, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de zor bir yıl geçiriyoruz. En büyük temennimiz, tüm dünyanın normale dönmesi ve sağlık dolu bir ikinci yarıyıl geçirmektir. Özellikle gıda ve içecekte yeni otomasyon proje fikirleri üreterek, artan taleplere cevap vermeyi hedefliyoruz.