Halihazırda sektörde 10 binden fazla ABB robotunun üretimde kullanıldığını kaydeden ABB Robotik Türkiye Değer Sağlayıcı Programı ve Müşteri Yöneticisi Orhan Nacaklı, “Bu robotlar her gün ve her saat müşterilerimize işlerini yapmada yardımcı olmakta ve endüstrinin bir sonraki verimlilik seviyesine geçmesinde büyük destek vermektedirler.” diyor.

Orhan Bey, bize kariyerinizden ve ABB’deki görevinizden bahsedebilir misiniz?

2004 yılında İTÜ Makina Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. 2012 yılından beri ABB Robot Grubu’nda görev alıyorum. Şu anda Değer Sağlayıcı Programı Yöneticiliği ve Müşteri Yöneticiliği görevlerini yürütüyorum. Önceki iş deneyimlerimde robotik sektöründe ve farklı sektörlerde çeşitli teknik görevlerde yer aldım. 

ABB’nin sektördeki başlıca müşterileri kimlerdir?

Mevcut müşterilerimiz sadece dünyaca tanınan markaların yanı sıra, sektördeki en üst düzey ODM / OEM sözleşmeli üreticileri de içermektedir. ABB’yi seçmelerindeki başlıca nedenler, üstün teknolojimiz ve müşterinin ihtiyaçlarını karşılama konusundaki güçlü yeteneklerimizdir.

Beyaz eşya sektörünü ele aldığımızda, ABB bu sektörün neresinde yer almaktadır?

Beyaz eşya başlığı altında toplayabileceğimiz yüzlerce çeşit ürün vardır. Bu ürünlerin tamamının üretiminde montaj, boyama ve kutulama olarak üç ana operasyon vardır. ABB olarak, bahsettiğimiz bu ana operasyonlarda ayrı ayrı uzmanlaşmış uygulama merkezlerimiz ve partnerlerimiz ile beraber hem yerel hem de global müşterilerimize, her yıl yenilerini eklediğimiz başarılı projeler gerçekleştiriyoruz.  Bunların yanı sıra müşterilerin bileme, çapak alma, polisaj ve yüzey hazırlama işlemleriyle, plastik veya metal kasa üretmelerine yardımcı olmak için pek çok başarı hikayemiz mevcuttur. Sadece nihai ürünlerin testi, incelenmesi ve paketlenmesinde kanıtlanmış uygulamalarımızdan bahsetmiyoruz. Ayrıca ABB robotları, makina besleme, ürün toplama ve yerleştirme uygulamaları konusunda da bu sektörde çok güvenilirdir.

Beyaz eşya sektörü dediğimizde yan sanayisini de içinde düşünmek gerekiyor. Özellikle yan sanayii firmalarıyla ne tür çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz?

Ana sanayide olduğu gibi yan sanayi firmaları da robot kullanımına ihtiyaç duyar. Özellikle çamaşır makinası ya da buzdolabı gibi üreticilerin ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışan yan sanayi firmalarının tedarik zincirine katkı sağladıkları en önemli alanlar plastik bileşenlerin imalatı ile alt bileşenlerin montajı ve testleridir. Bunların yanı sıra, robotlu boya uygulamaları ihtiyaç duyulan uygulamalarda üst sıralarda yer alır. Her ürün grubunun farklı bileşen ihtiyaçları ve buna göre de yan sanayileri oluşmuştur. ABB olarak, metal enjeksiyon ve sonrasındaki işlemleri, plastik enjeksiyon ve yardımcı uygulamaları, pres besleme uygulamaları, kaynak uygulamaları, montaj ve test uygulamaları, yapıştırma ve mastik uygulamaları ile boya uygulamalarının tamamını yerel partnerlerimiz ile gerçekleştirebiliyoruz. Ayrıca global partnerlerimizin de katkısıyla bazı özel uygulamaların yer aldığı sektörlere de hizmet veriyoruz.

İşbirlikçi (collaborative) robotların sektörde uygulama alanları bulunuyor mu?

İnsan ve robot birlikteliği, birçok uygulamanın önünü açıyor. Beyaz eşya sektörü emeğin yoğun olduğu bir sektör. Birçok montaj, test ve kutulama işleri insanlar tarafından yapılıyor. Bu açıdan baktığımızda işbirlikçi robotların bu sektörde yer alması kadar doğal bir şey olamaz. ABB’nin bu konuda farklı çözümleri var: YuMi ailesi işbirlikçi robot olarak sektörde yer alırken, alternatif olarak SafeMove® teknolojisi ile tüm robotlarımızı operatörle güvenli olarak çalışabilecek bir emniyet altyapısına sahip olmalarını sağlayabiliyoruz. YuMi robotu kolaboratif robotlar arasında en hızlı hareket edebilen ve en kısa çevrim süreleri sağlayabilen robottur.  

SafeMove® teknolojisinden biraz daha bahseder misiniz?

SafeMove, robotun verimli çalışma işlevselliğini korurken aynı zamanda insan ve robot iş birliğini tüm standart robotlarda mümkün hale getiren bir ilave emniyet teknolojisi altyapısıdır. ISO13849’a göre PLd cat. 3 olarak sertifikalandırılmış olan bu teknoloji sayesinde, robotu çitler ya da ışık perdeleri ile çevrelemek yerine, yardımcı donanımlar ile insan ve robot iş birliğine imkan sağlanmakta, robotun yüksek hızda oluşturduğu risklerinin, çevresindeki donanımlara çarpmasının ya da operatör ihlalleri nedeniyle üretimin kesintiye uğramasının önüne geçilebilmektedir. Bu SafeMove özelliği hızlı çevrim süreleri içerisinde, robotların ve insanların birlikte güvenli çalışabilmesini sağlayan sistemdir. 

ABB’nin sektördeki hacminden bahsedebilir misiniz?

Sektörde 10 binden fazla halihazırda üretimde olan ABB robotu mevcuttur. Bu robotlar her gün ve her saat müşterilerimize işlerini yapmada yardımcı olmakta ve endüstrinin bir sonraki verimlilik seviyesine geçmesinde büyük destek vermektedirler.