ST Robot Yatırımları dergisinin yeni sayısı robotik sektörüne ilişkin son gelişmeleri, sektör temsilcileriyle gerçekleştirilen röportajlar ve sektörden güncel haberlerle okuyucularına duyurmaya devam ediyor.

Derginin Kasım 2020 tarihli 99. sayısında, “Makina Sanayi”ni vitrine çıkardı. Bu kapsamda makina imalat sektöründe hizmet veren I-MAK Redüktör firmasının robotlarla, kalite kontrolde operatör hatalarının nasıl önüne geçtiği incelendi.    

IFR, 2020 DÜNYA ROBOTİK RAPORU’NU YAYIMLADI

Derginin “Göstergeler” sayfasında, sektörün merakla beklediği 2020 Dünya Robotik Raporu’nu yayımlayan Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR)’nun detayları yer alıyor.  

Dünya robot nüfusunun 2,7 milyon olduğu 2019 yılında yüzde 12’lik düşüşle 373 bin yeni robot satıldı. Çin, 140 bin robot ile satışlarda ilk sırada yer alırken, Singapur, robot yoğunluğunda 918 ile birinci oldu. Cobot pazarı ise, 2019 yılında yüzde 11’lik bir artışla büyümeye devam etti.

YENİ NORMALDE ROBOTİK SİSTEMLERİN ÖNEMİ

Doç. Dr. Savaş Dilibal, Serbestlik Derecesi köşesindeki “Robotik Sistemlerin Değişen Kimyası” başlıklı yazısında, pandemi sürecinde robotik sistemlerin öneminden bilhassa yapay zeka algoritmalarıyla otonom karar verme yolunda hızla yol alan kolaboratif robotlardan ve insan-robot etkileşimini ele aldı. 

Köşesinde IFR’nin verilerine de yer veren Doç. Dr. Dilibal, dijital çağın yeni normalinde robotik sektöründe öne çıkanları derledi.

ROBOTLARLA, OPERATÖR HATALARININ ÖNÜNE GEÇTİ

I-Mak Redüktör A.Ş. Otomasyon Sorumlusu Makine Mühendisi Ahmet Mesut Çiftçi, robot yatırımlarıyla birlikte imalatta ve kalite kontrol aşamasında olası operatör hatalarının önüne geçtiklerini, tahmin edilebilir üretim süresi ve standartlaştırılabilen üretim kabiliyeti sağladıklarını ve doğru-kesintisiz bir üretim ile termin sürelerini azalttıklarını söyledi.

Çiftçi, “Robotik sistemler ile 24 saat kesintisiz üretim gerçekleştirebiliyor ve zaman kaybına sebebiyet vermeden öngördüğümüz zaman aralıklarında yüzde 100 doğrulukta üretim yapabiliyoruz. Bu sayede müşterilerimize verdiğimiz teslim tarihlerinde sapma olmadan ürün teslimi gerçekleştirebiliyoruz” dedi.

“Robotlu Üretim Vizyonu” bölümünde, Nurol Makina Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Melih Şahin, robotların, anlık gelişen ihtiyaçlarda kapasite artışı ile gelen talebin karşılanabilmesinde rekabet gücü oluşturduğunu belirterek yatırımın avantajlarını 

HIZLI ÇEVRİM SÜRELERİYLE, SEKTÖRÜN ÜRETİM KAPASİTESİ ARTIYOR

Kapak konusu dahilinde Fanuc Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit, firmanın robotlarla, makina endüstrisinde hızlı çevrim süreleri ile sektörün üretim kapasitesini artırma hedefini anlattı. 

Derginin Kasım ayı dosya konuları da “Sensörler” ve “Robotik” oldu. Ayrıca “Ürün ve Sistemler” sayfalarında; “Entegratör”, “Robotlu Hat Projelendirme”, “Kontrol Üniteleri”, “AGV”, “Tutucu” ve “Görüntü İşleme” başlıkları altında sektör profesyonelleri robot sektöründe öne çıkanları ve güncel gelişmeleri paylaştı.