Presler, robotlar ve kullanıcı erişimli diğer makinalar gibi güçle çalışan makinaların durma zamanını, durma mesafesini ve hızını düzenli aralıklar ile ölçmek gerekmektedir. Güvenli mesafenin doğrulanması için bu ölçümler hayati önem taşımaktadır.

DOĞRU GÜVENLİ MESAFE İÇİN

Uluslararası güvenlik standartlarına uygun olarak, tehlikeli hareketlere sahip makinaların koruma cihazları ile donatılması gerekir ve bu koruma cihazlarının personel güvenliğini sağlayabilmesi için doğru güvenli mesafede çalıştırılması gerekir. Bir koruma cihazının yanlış konumda yerleştirilmesi (çift el emniyet modülü, güvenlik ışık perdesi, güvenlik paspası vb.) operatörün yaralanma ya da ölüm tehlikesiyle sonuçlanacaktır.

Güvenli mesafenin hesaplanması için durma zamanı, durma mesafesi ve hız gibi tüm önemli ölçüm değerlerinin bilinmesi gerekmektedir. Güvenli mesafe (safety distance), EN ISO 13855 gibi uluslararası standartlarda tanımlanmıştır. Güvenli mesafe, hareket ya da yaklaşım algılayan koruyucu güvenlik ekipmanların tehlikeli bölgeye girişi algılayıp makinaya duruş sinyali iletmesi ve makinanın durması arasında geçen sürede uzuvların tehlikeli noktaya ulaşamamasını garanti eden minimum mesafedir. Maksimum güvenliği sağlamak için durma süresi ölçümlerinin periyodik olarak tekrarlanması gerekir (6 ay).

S = K * T + C
S = minimum mesafe (mm)
K = sabit değer (mm/s), yaklaşım hızına göre atanır
T = toplam sistemin durma performansı/süresi (s)
C = ilave mesafe (mm), koruyucu sistem aktive edilmeden içeri girilebilen mesafe

Sistemin toplam duruş performansı hesaplanırken hareket ya da giriş algılayan güvenlik cihazının tepki süresi, cihazın bağlı bulunduğu güvenlik kontrol devresinin tehlikeli makina hareketine duruş emri iletmesi, duruş sinyali aldıktan sonra makinanın tam duruş performansı (zaman içinde değişkenlik gösteren ve kaza riski oluşturan kısım!) ve olası ilave süreler dikkate alınmalıdır.

T = t1 + t2 + … + tn
T = sistemin toplam duruş performansı
t1 = algılama fonksiyonunun aktivasyonu ve cihazın çıkışını aktif etmesi için gerekli süre
t2 = makinanın maksimum tepki süresi
tn = olası ilave süreler

ISO 13855 STANDARDININ ÖNEMİ

Çift el emniyet modülü veya güvenlik ışık perdeleri için güvenli mesafe, makina durma süresinin bir ürünüdür ve belirlenmiş bir maksimum el hızı dikkate alınarak hesaplanır. Maksimum el hızının tanımı için geçerli güvenlik standartları (örneğin ISO 13855) dikkate alınmalıdır. Durma süresi ölçümleri makinanın en yüksek hıza ulaştığı noktada yapılmalıdır. Bunu için makina hareketinin bütününde bir hız ölçümü yaparak doğru nokta tayin edilmelidir. Bu sayede durma zamanı ölçümü, maksimum durma süresini ve doğru minimum güvenlik mesafesini belirlemek için makinanın en kötü koşullarında yapılmış olur.