Optimum Mekatronik, sanal gerçeklik (VR) ve robot entegrasyonunu sağladığı uygulamasıyla operatörlere makinanın başında bulunmadan robotu kontrol etme imkanı veriyor.

Optimum Mekatronik Genel Koordinatörü Harun Dumanlı, Robot Yatırımları Zirvesinde de sergiledikleri çözüme ilişkin şu bilgileri verdi: “Sanal gerçeklikle robot entegrasyonu sağladık. Bazı uygulamalarda standart robot programları birebir çalışmıyor. Bir noktadan diğer bir noktaya işlem yapılacaksa robota öncelikle yolunu, koordinatlarını ve o koordinata gittiğinde ne işlem yapacağını tanıtmanız gerekiyor. Ancak ürünün formundan, tipinden, cinsinden ve ölçülerinden dolayı bazen standart diye aldığınız program her parçaya göre birebir çalışmıyor. Bunu çözebilmek için operatör orada bulunmasa bile sanal gerçeklik ekipmanlarını (gözlük, joystick, eldiven) takıp makinanın başında bulunmadan robotu kontrol edebiliyor. Farklı boyutlarda bir ürün geldiğinde elindeki ekipmanlarla, uygulamada görüntü önüne düşüyor ve ekipmanı alıp robotla elinde sanki robotu götürüyormuş gibi birebir makinayı besleyebiliyor ya da boşaltabiliyor.”

Dumanlı, Ar-Ge çalışmalarına devam ettikleri ve projenin ikinci aşaması olan elle öğretme ya da endüstriyel kol olma özelliği ile ilgili olarak da “Bu yöntemde sanal gerçeklik ortamında elinizdeki joystick ile birebir tanıtabiliyorsunuz ve sizin yaptığınız bütün hareketleri robot tekrarlayabiliyor.” dedi.

“MAKİNAYA HAREKET VERİYOR, PROSESİ CANLANDIRIYOR”

Dumanlı, projelerinde kullandıkları dijital ikiz teknolojisinin üretime geçmeden, simülasyon ortamında makinaya hareket verebildiğini ve prosesi canlandırabildiğini söyledi.

Dumanlı, müşterilerine sanal gerçeklik ekipmanlarıyla makinanın içerisinde dolaşabilme imkanı veren dijital ikiz teknolojisinin kazandırdığı avantajları ise şöyle açıkladı: “Müşterilerimiz, 3 boyutlu olarak birçok veriyi gözlemleyebiliyor. Bunlar arasında makinanın ulaşım-erişim mesafeleri, ergonomik olup olmadığı, operatör ürünü toplayabilir mi, makinanın içinde dolaşırken yeterli alan bırakılıp bırakılmadığı, kapasite testleri gibi birçok veri var.” 

HEDEFTE ABD’YE VE RUSYA’YA İHRACAT VAR

MAKİM (Manisa Makina Kalıpçılar ve İmalatçılar Derneği) ile başarılı bir Ür-Ge projesi teslim ettiklerini, ikincisinin ise yazılım aşamasında olduğu bilgisini veren Dumanlı, ABD’ye yönelik ihracat çalışmalarıyla ilgili şunları kaydetti: “Üretim kapasitesi ve ihracat artırma adı altında hedefler var. Bu noktada devletin destekleri oluyor. Bir takım üretim, ihracat geliştirme adı altında teşvikler oluyor. Bu sayede yurt dışında B2B görüşmelere olanak sağlıyor. Ür-Ge kapsamında ihracatı hedefliyoruz. Ocak ayında ABD’deki CES Fuarı’na katılacağız.”