Manisa merkezli Optimum Mekatronik, sanal gerçeklik uygulamasıyla müşterisine hem sunduğu çözümü tam olarak anlatabiliyor hem de teslimat sonrasında arızayı tespit edebiliyor.

“BİZİM İÇİN VAZGEÇİLMEZ”

Firmanın Genel Koordinatörü Harun Dumanlı konuyla ilgili şunları söyledi: “Sanal gerçeklik bizim gibi bir firma için aslında vazgeçilmez. Sebebi de şu, normalde müşterilerimize çözümlerimizi anlatırken genelde belli bir yere kadar katı model üzerinden aktarıyoruz ama artık bu müşterilerimize yetmiyor. Çünkü işlerin boyutları spesifik hale geliyor, çok büyük boyutlara geliyor. Bu nedenle küçük bir ekranda ya da bir sunum ekranında bunu doğru aktaramayabilirsiniz. Bu programa katı modelleri atıp, gerekli simülasyonlarını yapabiliyoruz. Biz aslında firma olarak da teklif verirken yaklaşık yüzde 40-50 civarında bir konsept tasarımla teklif veriyoruz. Müşterilerimize, çözümümüzü tam anlatmak adına bununla veriyoruz. Daha sonra o konsept tasarımı sanal gerçekliğe yükleyip, müşterimize gittiğimiz zaman sanal gerçeklik gözlüğümüzle birlikte makinanın içinde birebir ölçekli olarak gezebiliyor, dolaşabiliyor ve bu artık elle tutulabilir, gözle görülebilir bir hale geldiği için müşterimizin aklına yatıyor. Birtakım önerileri oluyor, bir ön toplantı yapıyoruz. Bu ön tasarım toplantısından sonra eğer ki biz işi alırsak final tasarımında yine aynı bu setle gidiyoruz. Bu kez bakım ekibi, üretim grubu, yatırım grubu, mühendislik grubu gibi ekipler geliyor ve final tasarımı içinde simüle edilmiş şekilde makinanın çalışma şeklini görüyor. Bu sanal gerçeklik bize neyi sağlıyor? Tasarımda yaptığımız bir hata varsa, simülasyon esnasında birçok testleri yapabiliyor. Motor seçme konusunda bize gerekli tork model kuvvetleri verebiliyor. Onun haricinde buradan bakım talimatları oluşturmak istiyoruz. Normalde biz projeyi teslim ederken birtakım dokümantasyonlar hazırlıyor, bunları görsel hale getirip, kısa videolar çekip hazırlayıp müşterilerimize sunmak istiyoruz. Projeyi teslim ettikten birkaç yıl sonra bir müşterimiz değişiklik talep ettiğinde, ya da bir arıza olduğu takdirde biz sanal gerçeklikle makinanın içine giriyor, arızanın nerede olduğunu da görebiliyoruz.”

“BEYAZ EŞYA VE OTOMOTİV ÖN PLANDA OLACAK”

Dumanlı yurt dışı çalışmalarına ve gelecek projelerine ilişkin ise şu bilgileri paylaştı: “Polonya’ya birkaç makina teslimatımız oldu. Genelde çalıştığımız firmalar global firmalar olduğu için burada yaşadıkları tecrübeleri, referansları globalde de yansıtıyorlar. Mesela bir müşterimizin Rusya fabrikasından bir teklif geldi. Onlara çalıştık, sonuçlarını bekliyoruz. Aslında Dizayn Optimum Mühendislik olarak, kalıp tarafında dünyaya çalışıyoruz. Bunların arasında Bulgaristan’da birçok fabrika var. Beyaz eşya sektöründe Arçelik, BSH gibi lider firmalarla çalışıyoruz. Gelecekle ilgili yine konuştuğumuz gibi hedefimiz Endüstri 4.0 adı altında birçok projeler yapmak. Beyaz eşya ve otomotiv ağırlıklı gideceğiz. Ben aynı zamanda makina emniyet ekspertiziyim. Yaptığımız projelerde bizim için en önemli konulardan bir tanesi iş güvenliği. İş güvenliği çok önemli bir konu. Robotlarda da bilhassa güvenlik sistemleri çok önemlidir. Çünkü bir insana hiçbir şekilde zarar gelsin istemeyiz. Bununla ilgili gerekli risk değerlendirme raporları, pascal analizleri birçok konuda emniyet doğrulama sistemleriyle ilgili çalışmalarımız oluyor. Özellikle emniyet konusunda hem mekanik kapamalar hem emniyetsel kapamalar konusuna çok özen gösteriyoruz.”