Akın Robotics ve Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özgür Akın, ST Endüstri Radyo’da Can Karadut’un hazırlayıp sunduğu “İhracatın Yol Haritası” programının konuğu oldu.

2018 yılı çalışmalarını ve 2019 yılı iş gündemlerini anlatan Dr. Özgür Akın, sahneden düşen robotları Mini Ada’nın sahalara ne zaman döneceği hakkında da bilgi verdi.

Doktora tezini robotik teknolojiler alanında “Şeker Pancarında Ekim Kalitesinin Robotik Uygulamalarla Artırılma İmkanlarının Araştırılması” başlığı ile yazan Dr. Özgür Akın, 1995 yılında bilgisayar yazılım firması olarak kurulan Akınsoft’un, 2018’e kadar olan başarı hikayesini anlattı. 

Akınsoft’un bir bölümü olarak 2009 yılında kurulan Akın Robotics hakkında da bilgiler veren Akın, Akın Robotics’in bugün laboratuvarından Ar-Ge merkezine, kapalı ve açık alanlarından seri ve yalın üretim hattına kadar entegre bir fabrika haline geldiğini sözlerine ekledi.

YERLİLİK ORANI YÜZDE 99! 

Geliştirdikleri robotların yüzde 99’un üzerinde yerlilik ve millilik oranına sahip olduğunu dile getiren Akın, elektronik komponentler hariç otonom insansı robotları kendi bünyelerinde ürettiklerine dikkat çekti. 

Elektronik modellemesi, devrelerin tasarımı, üretimi, mekanik modellemesi, endüstriyel tasarımlar ve yazılım gibi ciddi anlamda robota katma değer sağladıklarını vurgulayan Akın, “Yüksek teknolojiyi uzakta aramanıza gerek yok. Siz neredeyseniz, yüksek teknoloji oradadır. Biz bunu Konya’da yapıyoruz. Anadolu’dan doğan bir güneşiz.” dedi.

DÜNYA DEVLERİ NASIL GEÇİLİR?

Türkiye’de bulunan büyük ölçekteki yazılım firmaları arasından nasıl sıyrılıp başarıyı yakaladıklarını anlatan Akın, “Bize ‘siz nasıl gireceksiniz ki bu pazara?’ dediler. Elimde bir disket, eski bir bilgisayarda yazdığım yazılımı satmaya çalışıyordum. Ama önemli olan şuydu; inovasyon ve tam zamanında yüksek teknolojiyi yakalayabilmek.”

Yazılım teknolojisinin 2-3 yılda kendini yok ettiğini ve yenilenmesi gerektiğini söyleyen Akın, yeni bir markanın geçiş sürelerini yakaladığı takdirde dünya devlerini de geçebilecek inovasyonu üretebileceğini ifade etti.  

ADA ROBOT’A NE OLDU?

Üreten Türkiye’nin üretici ekonomisine geçmesinin önemine vurgu yapan Akın, özellikle yeni teknolojilerin takibi ve üretimi konusunun Türkiye için büyük önem taşıdığını kaydetti.

“Bunu her yerde söylüyorum ve nefesim yettiğince söylemeye devam edeceğim. Devrim arabalarını, benim uçak fabrikalarımı kapattılar. Döneminde birçok yeniliğin önüne geçtiler.” diyen Dr. Özgür Akın, yüksek teknoloji sürecinin kaçırılmaması gerektiğinin altını çizdi. 

Konuşma yapmak üzere robotlarla birlikte gittiği Antalya’da düzenlenen “4. Akdeniz Bilişim Zirvesi”nde, dans ederken sahnede müziğe kendini fazla kaptıran Mini Ada’nın düşmesi anını paylaşan Akın, “Etkinlikte sunuculuk, takdim ve karşılama hostesliği de yapan robotların senkronize olabilmek için birbirleriyle ve uzak bilgisayarla haberleşiyorlar. Sinyal yoğunluğundan robotun birinde sinyal kopması oldu ve sahnenin de dar olmasından dolayı robotumuz düştü. Düşme sensörleri takılmamıştı, zaten onlar prototip robotlardı. Sadece üzerindeki prototip kaplaması kırıldı.” şeklinde konuştu.