120 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren Amerikan menşeli bir kaynak firması olan Lincoln Electric, kaynak sektöründe kaynak sarf malzemeleri, kaynak makinaları, robotlu kaynak sistemleri, plazma kesme ve oxyfuel sistemlerinin dünyadaki üreticisi konumunda bulunuyor.

Lincoln Electric Türkiye Satış Direktörü Sayın Eren Ertuğ “Biz sadece ürün değil, aynı zamanda çözüm satıyoruz. Türkiye’de ve dünyada bütün sanayicilerin çözüm ortağıyız” diyor.

Geçtiğimiz aylarda Askaynak hisselerinin tamamının Lincoln Electric’e devredilmesinin ardından küresel arenadaki yoluna Lincoln Electric Türkiye olarak devam edeceğini duyuran firmanın Türkiye Satış Direktörü Eren Ertuğ ile bir araya gelerek ilk kez Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nde görücüye çıkardıkları yeni ürünlerini, üniversite-sanayi iş birliği konusunda gerçekleştirdikleri çalışmaları ve firmanın vizyonunu konuştuk.

İlk kez 5. Robot Yatırımları Zirvesi’nde görücüye çıkardığınız yeni ürünleriniz ile ilgili bilgiler verebilir misiniz? Ürünleriniz sanayicilere ne gibi avantajlar sağlıyor?

İlk ürünümüz, yapısal çelik imalat sanayine yönelik geliştirdiğimiz Hyperfill. Bu teknoloji, tek güç ünitesinde ve tek tel beslemede çift telli gazaltı kaynak çözümü sunuyor. Bu makinamızla beraber, bu sistemi kullanarak kullanıcılar aynı birim zamanda aynı yere sığdırarak iki katı yığılma oranına erişebiliyor. Ayrıca bu sistemi robotlara bağladığınız zaman üzerine yaklaşık yüzde 20 daha fazla oran yakalayabiliyorsunuz. Robotik TIG ark kaynak çözümümüz TOPTIG var. Gaz altı kaynağına sürat önemli bir etkendir. TIG kaynağı ona göre biraz daha yavaştır. Dolayısıyla biz TIG kaynağının o yüksek kalitesini gazaltı kaynağının hızında sunuyoruz. Bu özellikle paslanmaz çelik kullanıp imalat yapan sanayicilerimiz için çok önemli. Kaynaktan sonra temizleme gerektirmeyen, zamanınızı verimli kullanabileceğinizi ve bunu çok hızlı bir şekilde yapabileceğiniz bir teknoloji. Zaman ve işgücü tasarrufunun yanında çok daha az fire vermenizi sağlıyor. Üçüncü ürünümüz, hem öğrencilere hem de sanayicilere yönelik geliştirdiğimiz robotik eğitim hücremiz. Fonksiyonları da robotik kaynak yapıyormuşsunuz gibi o hücrenin içinde tüm bileşenlerini kullanabiliyorsunuz. Bu teknoloji, öğrencilere ve öğretmenlere/akademisyenlere geleceğe yönelik robotik kaynak ve akıllı fabrikalar konusunda kılavuzluk ediyor. Son olarak da tam otomatik, robotik yapısal çelik imalat kesim çözümümüz PythonX bulunuyor. Yapısal çelik sektörünün karşılaştığı zorlukları yenmenizi ve ton başına maliyeti düşürmenizi sağlayan bir sistem. Yapısal çelik imalatında yüzde 96’lık zaman tasarrufu sağlıyor ve ton başına daha düşük maliyeti sunuyor.

Ana faaliyet alanlarınız ile ilgili bilgi verebilir misiniz?  

Bizim ana konumuz, eksenli robotları işin içine katarak yaptığımız uygulamalar. Biz aslında kökeninde 120 yılı aşkın bir süredir dünyada faaliyet gösteren Amerikan menşeli bir kaynak firmasıyız. Biz Lincoln Electric olarak, kaynak sektöründe kaynak sarf malzemeleri, kaynak makinaları, robotlu kaynak sistemleri, plazma kesme ve oxyfuel sistemlerinin dünyadaki en büyük üreticisi konumunda bulunuyoruz. Sadece üretmekle kalmıyoruz. Ayrıca bu sistemleri dizayn eden ve bunları geliştiren bir yapımız da var. Bu doğrultuda robotik otomasyonda kaynak ihtisas alanından yola çıkarak kaynağın yanında yükleme, boşaltma, paletleme, tezgah besleme, boyama, sırlama ve plazma kesme robotik otomasyon sistemlerini kuruyoruz. Biz sadece ürün değil, aynı zamanda çözüm satıyoruz. Türkiye’de ve dünyada tüm sanayicilerin çözüm ortağıyız. Çözüm ortağı olmak çok önemli. Çünkü bizim işimiz de tesislerin içine girip onların dünyasını anlayıp onların proseslerini iyi özümsemek kilit önem taşıyor. Biz Lincoln Electric Türkiye olarak, 70’in üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. 70’ten fazla ülkede dağıtım kanalımız var.

Lincol Electric için Türkiye pazarının rolü ve önemi nedir?

Uluslararası ya da çok uluslu firma demek, sadece kendi doğduğu topraklarda üretim yapıp dışarıya ihracat yapmak değildir. Aynı zamanda farklı farklı coğrafyaların yerel firması olmak demektir. Lincoln Electric Türkiye, bir Amerikan şirketidir ama Türkiye’de de çok ciddi teknolojilerini barındırıyor ve Türkiye’yi de belli ülkelere bir tedarik üssü olarak kullanıyor. Söz konusu teknolojilerimizi hem Türkiye pazarında hem de çevre coğrafyalarda bütün sanayicilerin hizmetine sunuyoruz. Türkiye’nin potansiyelinin olduğunu düşünüyoruz. Gerek iş gücü açısından rekabetçi gerek hammadde kaynakları ya da ithal ettiğimiz coğrafyalar yakın. Bunları verimli kullanılması, sanayiye adapte edilmesi Türkiye’yi sadece üretim ya da lojistik üssü değil, aynı zamanda yeraltı kaynaklarının zenginliğiyle de önemli bir sanayi ülkesi haline getiriyor. 

Firmanızın temel felsefesi nedir? İnovasyon ve Ar-Ge ne anlam ifade ediyor?

Lincoln Electric’in felsefesinde şu var: Biz bugün geliştirdiğimiz ürünleri ve hizmetleri yarının ürünü, hizmetidir diye görmeyip çok ciddi kaynaklar ayırarak araştırma geliştirme faaliyetleri içinde bulunuyor ve bundan 5-10 sene sonranın da kullanılabilecek, geliştirilebilecek teknolojik ürünlerini Ar-Ge yatırımlarıyla bugünden keşfediyoruz. Zaten köklü geçmişi bulunan, tüm dünyada dağıtım ağı olan, 60’ın üzerinde farklı noktada üretimi olan Lincoln Electric’in global bir şirket haline gelmesinin ve burada kendi pozisyonunu koruyup dünyanın en büyük kaynak firması olmasının altında yatan temel felsefe de bu. Sürekli geliştireceksiniz, inovasyon yapacaksınız. Tabi bir de inovasyonu başarmak var. Yani sonunun da iyi bitmesi gerekiyor.

Üniversite/okul-sanayi iş birliği konusunda robotik eğitim hücrenizin yanı sıra eğitimler de düzenliyorsunuz.

Evet, her ay şirketimizde öğrencilerin ve öğretmenlerin/akademisyenleri eğitilmesi, bilgilendirmesi konusunda eğitimler düzenliyoruz. İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi gibi bazı üniversitelerin projelerinde destek veriyoruz. Mesela bundan birkaç sene önce güneş enerjisiyle çalışan arabalar konusunda Yıldız Teknik üniversitesi öğrencileri gelmişlerdi, onlara ürünlerimizi sunduk. Firmamızın zaten global anlamda da böyle programları mevcut. Öğrencilere, üniversitelere, teknik liselere destek oluyoruz.