1974 yılından bu yana otomotiv yan sanayinde orijinal ekipman üreticisi olarak hizmet veren Birinci Otomotiv, çeşitli lokasyonlarda hizmet sunduktan sonra 2013 yılında bugün konumlandığı Kocaeli’ndeki TAYSAD OSB’deki fabrikasına taşındı. Halihazırda üretiminde 5 adet robot ile 2 adet robot entegreli CNC işleme hücresi kullanan firmanın Fabrika Müdürü Ayhan Öztürk, “Robot yatırımı ile birlikte üretimimiz standart hale geldi. Biz geçen yıl ayda ortalama 1 milyon parça üretirken, bugün aynı eleman sayısı ile ayda yaklaşık 1,5 milyon parça üretir hale geldik. Neredeyse yüzde 50’lik bir artış gerçekleşti. Bu noktada verimlilik çalışmaları ile beraber robotların katkısı yadsınamaz bir gerçek.” diyor.

BEŞ ADET ENDÜSTRİYEL ROBOT KULLANIYOR

Ayhan Öztürk robot yatırımına neden ihtiyaç duyduklarını şu sözlerle ifade etti, “İlk önce talaşlı imalat olarak faaliyetlerine başlayan firmamız, piyasadaki talep doğrultusunda dövme atölyesini kurarak tam bir entegre tesis haline geldi. Robot uygulamalarımızın tamamını talaşlı imalatta kullanıyoruz. Dövme alanında da çalışmalarımız devam ediyor. Daha çok insan gücünün yetmediği, hassasiyet gerektiren veya yüksek adetli işlerimiz için robotlu uygulamaları tercih ediyoruz. Son olarak Form Makina ile iki çalışma gerçekleştirdik. Üretimimizde beş adet endüstriyel robotun yanı sıra, iki adet de robot entegreli CNC işleme hücresi kullanıyoruz.”    

Birinci Otomotiv olarak endüstriyel robotla üretim yapmaya ilk olarak 2014 yılında başladıklarını kaydeden Öztürk, Fanuc markalı robotlar kullandıklarını söyledi.

“DAHA ÇOK YATIRIM YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”

Eğitimli ve deneyimli personel bulmanın giderek zorlaştığını dile getiren Öztürk robot yatırımı hakkında şöyle konuştu: “Yatırım maliyeti olarak biraz yüksek ama personel ve verimlilik açısından oldukça tasarruf sağlıyor. Bu nedenle robot yatırımı gerçekleştirdik ve bunu üretimimizde giderek yaygınlaştırıyoruz. Az personelle çok iş yapabilmemiz için robot uygulamalarına geçmeniz gerekiyor. Avrupa normlarında kişi başı ciro tutarlarına ulaşabilmemiz için daha çok robot yatırımı yapmayı düşünüyoruz.”

Robot yatırımının üretimde sağladığı avantajları anlatan Öztürk, hastalanma ve yorulma kaynaklı hata yapma riskini elimine ettiklerini, yatırım ile birlikte üretimlerinin standart haline geldiğini belirtti. 

“ROBOTUN ÇALIŞMASINI SAĞLAYAN İNSAN”

Gerçekleştirdikleri robot yatırımında sonra personel çıkarmadıklarının altını çizen Öztürk, “Eğer bir yatırım yapıyorsanız, yatırımın getirisine bakmanız gerekiyor. Zaten bu amaçla fizibilite çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Otomasyon çalışmaları sonucunda personel çıkarmak yerine, onları daha verimli kullanmanın yollarını arıyoruz. Aynı iş gücüyle üretimimizi artırmaya çalışıyoruz.” dedi. 

Piyasadaki endüstriyel robotlara bakış açısına da değinen Öztürk, “Robot uygulamaları insanın yerine birebir konacak sistemler olarak görülüyor. İnsanların kafasında her alanda robotlar devreye girince, insana gerek kalmayacak gibi yanlış bir algı var. Sonuçta robotun çalışmasını sağlayan insan oluyor. İlerleyen zamanlarda verimlilik açısından robotların gerekli olduğu anlaşılacak ve daha fazla kişi tarafından kabullenilecektir. Zaten tehlike arz eden sektörlerde, ağır işlerde endüstriyel robotların kullanılması gerekiyor. Çünkü iş sağlığı ve güvenliği çok önemli bir konu.” şeklinde konuştu.   

Ayhan Öztürk, talaşlı imalatta robotlu uygulamaları yaygınlaştırmaya çalıştırdıklarını da sözlerine ekledi.        
 

4. Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi ile ilgili bilgi ve kayıt için tıklayınız.