Ürünlerinin kaynak işlemlerinde robotları kullandıklarını ifade eden Yağmur İskele Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Yağmur, ürünlerinde birebir aynı ölçü ve kaynak kalitesi sağladıklarını ve kalifiye eleman bulmakta yaşadıkları sorunun bir nebze de olsa önüne geçtiklerini dile getirdi.

Ümit Bey, kısaca firmanızın yapılanmasından bahsedebilir misiniz?

Yağmur İskele Sistemleri, adından da anlaşılacağı üzere iskele sektöründe, üretim, satış ve kiralama hizmeti veren kurumsal bir firmadır. Hizmetlerimizi, Gebze’deki 5 bin metrekare kapalı, 6 bin metrekare açık, toplamda 11 bin metrekarelik fabrikamızda gerçekleştiriyoruz. Toplam 70 personelin çalıştığı firmamızda üretilen ve TSE tarafından belgelendirilmiş flanşlı iskele, güvenlikli iskele, mobil iskele ve geçici kenar koruma sistemleri, yurdumuzun dört bir yanında kullanılmaktadır. Ayrıca büyük bir çoğunluğu Avrupa ülkeleri olmak üzere 40’a yakın ülkeye de ihracat yapmaktayız.

İlk kez robot yatırımı yapma ihtiyacı nasıl doğdu? Ne zaman robotlu üretime geçtiniz?

Robotlu üretim yapma fikri hep aklımızda olan bir şeydi. Uygun zaman ve ortam bulunduğunda robot yatırımı yapmayı düşünüyorduk. Nitekim istenen koşulları 2015 yılında sağlayınca, aklımızdakileri gerçeğe dönüştürme adına yatırımlarımızı gerçekleştirdik. Düşük işletme maliyeti, üretimde standart oluşturma, kaliteyi artırma, hatalı üretiminin önüne geçme gibi birçok konuda ekonomik anlamda fayda gördük.

Fabrikanızdaki robot uygulamaları hakkında bilgi verir misiniz? Üretimin hangi hattında robot/robotlardan yararlanıyorsunuz? 

Genel olarak üretimlerimizde robotlardan faydalanıyoruz. 4 adet ABB marka gazaltı kaynak robotumuz mevcut. Güvenlikli iskele panolarının kaynaklarında yaklaşık 5 yıldır bu robotları kullanıyoruz. Kenar koruma dikmesi, ayar mili, başlangıç elemanı vb. ürünlerimizin de kaynağını robotlarla yapıyoruz.

Üretimin sonuçları ve avantajları neler oldu? Robot yatırımı size ne gibi katkılar sağladı?

Yapılan denemelerden sonra başlamış olduğumuz ilk üretimden itibaren, alınan sonuçların oldukça başarılı olduğunu gördük. Kaynak kalitesinde standardı yakalamış olduk. Oluşturulan fikstür ile üründe herhangi bir ölçü sapmasının da önüne geçmiş olduk. Akabinde yapılan tüm test ve kontrollerde kusursuza yakın imalat ortaya çıktı. Artık ürünlerin hepsinde birebir aynı ölçü ve kaynak kalitesi sağlanmış oldu. Robotlu imalat yapmanın bir diğer avantajı ise, insan faktörünü kısmen devreden çıkarmak oldu. Robotlar sayesinde kalifiye eleman bulmakta yaşanan zorlukların bir derece önüne geçmiş olduk.

İşçi maliyetlerini düşürme anlamında bir düşüş yaşandı mı, o süreç nasıldı? 

İşçi maliyetlerini düşürme anlamında, robotlarımızdan yüzde 100 verim aldığımızı söyleyebilirim. Kalifiye 6 kişinin yaptığı işi, robotlar sayesinde 2 eleman ile daha kaliteli, daha standart ve çok düşük fire oranlarıyla gerçekleştirebiliyoruz.

Gelecek dönemde hangi alanlarda robot yatırımı yapmayı planlıyorsunuz?

Gördüğümüz faydaları önümüze koyduğumuzda, önümüzdeki süreçte robot sayısını arttıracağımızı söyleyebilirim. Kapasite artırımına robotlar ile gideceğiz. Ayrıca alüminyum iskele üretiminde de robotlardan faydalanmayı düşünüyoruz. Bununla ilgili gerekli araştırmalara ve çalışmalara başladık. Yakın zamanda yeni robot yatırımlarını hayata geçireceğiz.

Sizi tanıyabilir miyiz? Akademik kariyerinizden ve profesyonel iş geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Resim Konstrüksiyon ve Marmara Üniversitesi Kaynak Öğretmenliği bölümlerini okudum. Aldığım eğitimin, işimle bu kadar örtüşebileceğini hiç düşünmemiştim. 1997 yılında girmiş olduğum iskele ve kalıp sektöründe, 25. yılıma girmiş bulunmaktayım. İlk 10 yıl çeşitli firmalarda yönetici pozisyonlarında çalıştıktan sonra 2006 yılında kendi firmamızın temellerini attık. 15 yıldır Yağmur İskele Sistemleri A.Ş. olarak sayısız birçok büyük projede yer aldık. Özellikle son iki yıldır ihracata ağırlık verdik ve 40’a yakın ülkeye ihracat gerçekleştirmenin vermiş olduğu mutluluğu yaşıyoruz.