Ancak bu tanım, robotların her geçen gün özelliklerinin gelişmesi nedeni ile değişmektedir.

1979 yılında yapılan daha gelişmiş bir tanıma göre robotlar, parçaları, maddeleri ve aletleri, programlanan harekete göre taşıyan veya işleyen ve yeniden programlanabilen çok fonksiyonlu makinelerdir.

Daha sonraki yıllara ait iki tanım ise şu şekildedir,

Robot, en az bir kol ve bu kola ait vantuz, pens, elektromıknatıs gibi organlara sahip, hidrolik, pnömatik ve elektriksel sensörler ve basınç algılayıcıları sayesinde çalışan, bilgi işlem organlarına sahip, mekanik kontrollü maniplelerdir.

Maja Mataric’e göre ise, robot, ortamdan topladığı verileri, sahip olduğu bilgi ile sentezleyerek, anlamlı ve amacına uygun hareket edebilen ve bunu güvenli bir biçimde yapan makinedir.

İlk tanımdan son tanıma kadar gelişen süreç içerisinde robotların gitgide insan özelliklerine yakınlaştığı gözlemlenmektedir.

robotlar

Robotlar Nasıl Yapılır

Tanımı her geçen gün genişleyen robotlar, farklı alanlarda kullanılmak amacı ile sürekli geliştirilerek üretilmektedir. Gelişim sürecine göre değişen 4 tanımın tamamı bir noktada birleşmektedir. Bir mekanizmadan robot adı altında bahsedebilmek için, onun 4 temel kısmı içermesi gerekmektedir.

Bu 4 temel kısım,

  • Sensörler
  • Program
  • Mekanik düzenek
  • Elektronik devreler

Şeklindedir.

Sensörler, robotun verileri algılayabilmesi için kullanılmaktadır. Elektronik devreler, verilerin toplanmasını ve kontrolünü sağlarken, program sensör verilerini kullanmakta ve bu veriler doğrultusunda robotun mantıksal ve matematiksel işlemlerle karar vermesini sağlamaktadır. Mekanik düzenek ise program sayesinde verilen kararın gerektirdiği hareketlerin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.

Bir kişinin robot yapabilmesi için öncelikle robotlar hakkında yazılım, mekanik ve elektronik bilgisine sahip olması gerekmektedir. Robotik ile yeni ilgilenmeye başlayan kişilerin ilk tercihi, engel algılayan robot, çizgi izleyen robot ya da ışığı algılayan robot gibi daha kolay robot uygulamalarını denemeyi tercih etmelidir.

Robotlar nasıl yapılır sorusunun cevabı kişinin mekanik, yazılım ve elektronik bilgisinin tamamına hakim olması gerektiğidir. Bu nedenle robot yapımı genellikle bu alanların en az biri hakkında bilgisi olan kişilerden oluşturulan ekipler tarafından gerçekleştirilmektedir.

Robot Çeşitleri Nelerdir

Robotların tüm çeşitlerini sıralamak mümkün değildir. Her geçen gün bir yenisi üretilen robotlar gittikçe gelişmekte ve insan yeteneğine yakın hale gelmektedir. Ancak en bilinen robot çeşitleri sıralanabilmektedir.

Bunlar,

  • Arduino Robot Projeleri
  • Diskbot Robot Modelleri
  • Çizgi İzleyen Robotlar
  • Mini Sumo Robotlar
  • Engel Algılayan Robotlar
  • Sese Yönelen Robotlar
  • İnsan Algılayan Robotlar
  • Paletli Robotlar
  • Alev Söndüren Robotlar
  • Özel Robot Projeleri

Şeklinde gruplandırılabilmektedir.

Robotlar İnsanların Yaptığı Tüm İşleri Yapabilir mi?

Yapay zeka ve robotlar son dönemde en büyük teknolojik gelişmeler arasında yer almaktadır. İnsanların faydası amacı ile üretilen bu teknolojiler, bir yandan hayatı kolaylaştırırken, zamanla insanların mesleklerini elinden alması konusunda endişe yaratmaktadır. Gelişen teknoloji dolayısı ile 2025 yılında bazı meslekleri artık insanların değil yapay zeka ve robotların yapacağı öngörüler arasında yer almaktadır.

Bu öngörülere konu olan meslekler arasında taksi şoförlüğü, doktorluk, fabrika işçiliği, barmenlik ve gazetecilik yer almaktadır. Uber ve Google sürücüsüz taksi uygulaması üzerinde çalışmalara başlamıştır. Bu uygulama ilk olarak İngiltere’de denenecektir. Sağlık alanında, IBM üretim olan Watson adlı bilgisayar pek çok kanser türünde hasta için en uygun tedaviyi belirleme yetisine sahiptir.

Massachusetts Institute of Technology tarafından üretilen Shakr Makr içki hazırlarken, Çin’de sadece robotların çalıştığı Dongguan adlı bir fabrika bulunmaktadır. Gazetecilik mesleğinde ise yakın bir zamanda tüm haberlerin yapay zekalar tarafından yazılacağı iddia edilmektedir.