ABD merkezli Iron Ox firması tarafından işletilen bir çiftlikte robotlar çalışıyor. Diğer çiftliklere göre yüzde 90 daha az su tüketilen robotların çalıştığı çiftliğin ürünleri marketlerde satılmaya başlandığı bildirildi.

Firmanın çiftçisi, 450 kg ağırlığındaki Angus isimli robot, su tarımı yapılan çiftlikte marul, fesleğen, kişniş gibi bitkiler yetiştiriyor. Robot, bitkilerin içinde bulunduğu büyük ve ağır kapları kaldırabiliyor, hasatı da tek başına topluyor.

Şimdilik insan öncülüğünde üretimin gerçekleştirildiği çiftlikte, her bitkinin tohumdan hasada kadar en iyi şekilde yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Firmanın kurucularından, üç yıldır otonom tarım çiftliği kurma projesi üzerine çalışan Brandon Alexander, robotun yılda 26 bin bitki üretebildiğini, bunun 0,4 hektarlık tarım alanının iç mekanda gerçekleştirildiğini söyledi. 

Alexander, ABD’deki yeşilliklerin büyük bölümünün Kaliforniya ve Arizona’da yetiştiğini, kış aylarında ülkenin büyük kısmının soğuk olduğunda, yeşillikler 3 bin 200 km ötedeki bu iki eyaletten geldiğini ve iç mekanlarda tarım yapılarak bu durumu tek bir merkezden yönetebileceklerini ifade etti.

YÜZDE 90 SU TASARRUFU SAĞLIYOR

Büyüyen sistemini güneşin etrafında tasarlayan şirket, diğer modern tarım biçimlerinden daha az enerji kullanan bir yaklaşım sunuyor. Topraksız yetiştirme sistemiyle, geleneksel tarıma göre yüzde 90 daha az su kullanılırken, dönümlük arazi başına mahsul miktarının 30 kat fazla olduğu belirtiliyor.

San Francisco’da bir markette sadece robotların işlettiği bu çiftliğin ürünlerinin satılmaya başlandığı bildirildi. Yetkililer, 2050 yılına kadar 10 milyar olması beklenen dünya nüfusunun gıdaya ulaşmadaki sorunlarına bu tarz iç mekan çiftliklerin çözüm olacağını ve sayılarının giderek artacağını ifade ediyor.