Robotlar, dünya genelinde Koronavirüs (COVID-19) salgını ile mücadelede önemli bir rol oynuyor. COVID-19 pandemisinin başlamasından bu yana, dezenfeksiyon robotu UVD, büyük talep görüyor.

Çin’deki hastanelerin, Danimarkalı üretici Blue Ocean Robotics tarafından üretilen UVD robotundan 2 bin adetten fazla sipariş ettiği bildirildi.

Robotlar, küresel pandeminin başladığı ve artık hayatın normale dönmeye başladığı Çin’in Hubei eyaletine bağlı Vuhan (Wuhan) kentindeki virüsleri yok etmeye başladılar.

%99 ORANINDA ETKİLİ, 10 DAKİKADA YOK EDİYOR

UVD, zararlı mikroorganizmaları öldürmek için ultraviyole ışık (UV-C) kullanıyor. 

Hasta odaları ve ameliyathaneler arasında otonom olarak hareket eden robot, belirli virüsleri ve bakterileri öldürmek için tüm kritik yüzeyleri yeterli miktarda UV-C ışığıyla kaplıyor.

Temizlik görevlilerine destek vererek standart bir hasta odasında, tüm virüs ve bakterilerin yüzde 99,99’unu 10 dakika içinde öldürüyor.

“PANDEMİ SONRASI TALEPLER ARTTI”

Blue Ocean Robotics CEO'su Claus Risager, “Bugün çağımızın en büyük sorunlarından birini çözmeye yardımcı oluyoruz. Hayat kurtaran bir robotla virüslerin ve bakterilerin yayılmasını önlüyoruz. COVID-19’un patlak vermesiyle birlikte robotumuza gelen talepler arttı. Mevcut müşterilerimiz, eskisinden çok daha fazla adetlerde satın almalar yapıyor. Birçok yeni müşterimiz de, UVD robotlarını Koronavirüs ve diğer zararlı mikroorganizmalarla mücadele etmeleri için sipariş veriyor.” dedi.

IERA İNOVASYON ÖDÜLÜNÜ KAZANDI

Hastanelerin yanı sıra üretim tesisleri, ofisler, okullar, havaalanları ve AVM’lerde de kullanılabilen robot, IEEE Robotik ve Otomasyon Topluluğu ile Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) tarafından verilen IERA İnovasyon Ödülü’nü kazanmıştı. 

“SALGIN SÜRECİNDE İNSANLARA DESTEK OLUYORLAR”

IFR Genel Sekreteri Dr. Susanne Bieller, robotların virüs salgınında insanları destekleme potansiyelinin yüksek olduğunun altını çizerek şöyle konuştu: “Bizi sadece sağlık bakım ortamlarında değil, aynı zamanda ilaç, aşı ve tıbbi cihaz ile yardımcı teçhizatların geliştirilmesi, test edilmesi ve üretilmesinde destekleyebilirler. UVD üniteleri veya karantina bölgelerinde dezenfeksiyon görevi gerçekleştiriyorlar. Ayrıca herhangi bir temas olmadan, hastane malzemelerinin ve yiyecek-içeceklerin güvenli dağıtılması gibi konularda da (Photoneo’nun mobil robotu Phollower gibi) kullanılıyor.