Robotların kullanımı, Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne ulaşılmasında önemli bir rol oynuyor. Uluslararası Robotik Federasyonu IFR, robotların daha iyi bir gezegen yaratmaya yardımcı olduğu 13 SDG’yi belirledi.

“Robotların kullanımı, BM'nin eylem çağrısına yanıt veriyor” diyen Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) Başkanı Milton Guerry, “IFR, BM’nin SKH’lerini desteklemektedir. Robotların kaynakları korumakta ve geleceğin yeşil teknolojilerini üretmekte kullanılabileceği harika yeni yollar var.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Robotik Federasyonu Genel Sekreteri Dr. Susanne Bieller ise, kaynakların sürdürülebilir kullanımına giden yoldaki dönüşümün, robotların ve otomasyonun kilit teknolojiler olduğunu kanıtladığını dile getirdi. Dr. Bieller, “Akıllı otomasyon üretim maliyetlerini düşürür. Bu, örneğin e-mobilitede batarya teknolojisinin veya fosil enerjiye alternatif olarak hidrojen gücü için yakıt hücresi üretiminde bir atılım gerçekleştirilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda, yüksek verimli üretim teknolojisi CO2 emisyonlarını azaltır.” şeklinde konuştu.

Temiz enerji, endüstriyel inovasyon ve sürdürülebilir tarım, robot kullanımının BM SKH’lerine ulaşılmasına nasıl katkıda bulunduğunu gösteren üç örnektir.

GELECEĞİN ENERJİLERİ: ELEKTRİK VE GÜNEŞ ENERJİSİ - ERİŞİLEBİLİR VE TEMİZ ENERJİ (BM’NİN SKH 7)

Fosil yakıttan uzaklaşmak, geleceğin güneş enerjisini ve elektrik enerjilerini oluşturuyor. Uluslararası Enerji Ajansı, güneş panellerinin 2050 yılına kadar dünyanın toplam elektrik talebinin yaklaşık 1/3’ünü sağlayacağını öngörüyor. Isı kullanımı, dünyadaki enerji kullanımının yarısını oluşturur. Güneş panelleri ve reflektörlere yönelik söz konusu artan müşteri talebine ayak uydurmak, daha büyük miktarlarda ünite üretebilmek anlamına geliyor.

Endüstriyel robotlar artık İsveç'te otomatikleştirilmiş bir fabrika üretim hattının parçası olarak kullanılıyor. Güneş enerjisi firması Absolicon, güneş ısısının bir enerji kaynağı olarak yaygın şekilde benimsenmesi için oyun değiştirici (game changer) olarak gördüklerini geliştirdi. Parabolik bir reflektör, güneş ışınımını bir alıcıya odaklar ve endüstriyel üretimde kullanılmak üzere 160 dereceye kadar sıcaklıkta buhara dönüştürür. Neredeyse tüm endüstriler, üretim süreçleri için ısıya ihtiyaç duyar. Güneş enerjisi toplayıcılarının emisyon tasarrufu potansiyeli: bir güneş kolektörünün her metrekaresi 100 litre yağa eşdeğer enerji üretebilir. Absolicon'un Härnösand'daki fabrikasında iki ABB robotunun kullanıldığı otomasyon, üretimi önemli ölçüde artırdı. Firmanın daha önce manuel üretim yöntemleriyle günde üç güneş kolektörü ürettiği yerde, yeni kurulan robotik üretim hattı artık her altı dakikada bir bitmiş kolektör üretme kapasitesine sahip.

“ONARIMA HAZIRLIK” - ENDÜSTRİYEL İNOVASYON (BM'NİN SKH 9)

Onarıma hazırlık, robot üreticileri ve müşterileri için maliyet ve kaynaklardan tasarruf etmek için başarılı bir stratejidir. Bu, bir robotun ortalama 30 yıla kadar hizmet ömrüne sahip olduğunu hesaba katar. Bu yaklaşımın ilk adımı, daha az parça kullanarak gelecekteki arıza riskini azaltmaktır. Müşterilere uzun vadeli onarım hizmeti sunmak için yedek parçaların depolanması zor bir iştir. Örneğin FANUC çok sayıda yedek parçayı stokta tutmak amacıyla Avrupa için merkezi bir depo işletiyor. Lüksemburg’da konumlanan bu depo, stoklarında 600 bin yedek parça bulunan bir futbol sahası büyüklüğündedir. 

Makina duruş süresinin her saati müşteriye maliyete neden olduğundan, yeni makinalar üretmek ve göndermek yerine yedek parçaları müşteriye taşımak ve makinayı üretim sahasında onarmak kaynak açısından her zaman daha verimlidir. ABB, FANUC, KUKA veya YASKAWA gibi üreticiler binlerce endüstriyel robotun yenilendiği ve ikinci bir yaşam için yükseltildiği özel onarım merkezlerine sahip. 

“ROBOTLAR KİMYASAL MADDELERİ ORTADAN KALDIRIR” - AKILLI TARIM (BM'NİN SKH 2)

Tarım alanında yeni saha robotları kimyasal maddelerin kullanımını ortadan kaldırıyor. Tarım robotları, mahsul sıralarında yavaşça yukarı ve aşağı hareket eder. Kameralar ve yapay zeka yazılımı ile donatılan robotlar, yabani otları tespit edebiliyor ve onları lazer atışıyla seçerek yakabiliyorlar. Yeni teknoloji sadece herbisit kullanımını tamamen ortadan kaldırmakla kalmaz. Organik çiftçilerin, artık ilgili sürece yabani otları öldürmek için propan meşaleleri kullanarak “ateşleme” adı verilen bir alternatifi var. Alevli çalışma yalnızca ekinler ekilmeden önce yapılabilir aksi takdirde ekinleri de öldürürdü. 

Fraunhofer EZRT Araştırma Merkezi ve ortakları, şeker pancarlarında mekanik yabani ot kontrolü için bir tarım robotunu navigasyon teknolojisiyle donattı. BlueBob 2.0 adı verilen robot işi otonom bir şekilde gerçekleştiriyor. Böylece çiftçiler, zamanlarını manuel veya kimyasal yabani ot ayıklamaktan daha yüksek katma değerli görevlere ayırabiliyorlar. Manuel olarak yabani otların ayıklanması insanlar için çok yorucu ve monoton bir görev olduğundan, yeni teknoloji aynı zamanda çiftlik işlerinin koşullarını iyileştirmeye de yardımcı oluyor. Kirli, sıkıcı ve tehlikeli görevleri üstlenmek, robotların mükemmel olduğu bir şeydir.

FANUC GENEL MÜDÜRÜ YİĞİT, BEYAZ EŞYA SANAYİ HEDEFLERİNE İLİŞKİN KONUŞTU FANUC GENEL MÜDÜRÜ YİĞİT, BEYAZ EŞYA SANAYİ HEDEFLERİNE İLİŞKİN KONUŞTU