İngiltere merkezli analiz şirketi Oxford Economics’in araştırmasına göre, 2030 yılına kadar dünyanın dört bir yanındaki fabrikalarda çalışan 20 milyon işçinin yerini robotların alması bekleniyor. Bu da küresel üretim gücünün yüzde 8,5’ine tekabül ediyor.

Robotların yükselişi, yeni işlerin yaratılmasına yol açan verimlilik ve ekonomik büyüme açısından da faydalı olacağı bilgisi verildi.

2,25 MİLYONA ULAŞTI

Robotlar, daha önce insan gücüne dayanan görevleri yerine getirme yeteneklerini hızla artırıyor. Söz konusu robotik devrim, otomasyon, mühendislik, enerji depolaması, yapay zeka (AI) ve makina öğrenmesi gibi teknolojik gelişmeler tarafından destekleniyor.

Bu durumun bir göstergesi olarak, dünya genelinde kullanımda olan robot sayısı son yirmi yılda üç kat artış göstererek 2,25 milyona ulaştı.

ÇİN BAŞI ÇEKECEK

Araştırmaya göre trendler, küresel robot stokunun önümüzdeki 20 yıl içinde daha da hızlanacağını, 2030 yılına kadar 20 milyona ulaşacağını, bunun büyük bölümünün de yaklaşık 14 milyonunun yalnızca Çin’de olacağını gösteriyor.

Araştırmada ekonomiyi, işyerlerini ve genel olarak toplumu etkileyeceği için bu artışın hükümetler ve politika yapıcılar için zor olacağı belirtiliyor.

Robotlaşma sonucunda, özellikle düşük vasıflı işçilere dayanan daha yoksul yerel ekonomilerde, on milyonlarca kişinin işinden olabileceği ifade ediliyor. Bu nedenle gelir eşitsizliğinde bir artışa yol açabileceği söyleniyor.