Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) ve SabancıDx'in bir araya geldiği online seminerde, robotikleşme ve dijitalleşmenin önemi vurgulandı, robotikleşmenin başladığı ve çağın gerisinde kalmamak adına buna uyum sağlanmasının gerekliliğine dikkat çekildi.

"KURUMSAL VARLIKLAR VE PAYDAŞ İLİŞKİLERİ YENİDEN TANIMLANIYOR"

Toplantının açılış konuşmasını yapan EGİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Alp Avni Yelkenbiçer, "Dijital dönüşümü birkaç teknolojiye indirgemek mümkün değildir. Fakat bulut bilişim, dijital medya, büyük veri, yapay zekâ, artırılmış gerçeklik, nesnelerin interneti ve üç boyutlu yazıcıların çığır açan etkisi yeni bir dönem başlatmıştır. Dijital teknolojiler ile ilk olarak otomasyon başlığı altında anolog kayıtlar dijital ortamda işlenir hale getirilmiş ve sonrasında ise e-hizmet başlığı altında süreçler dijital ortama aktarılmıştır. Gelinen noktada ise, tüm dijital dönüşüm altında kurumsal varlıklar ve paydaş ilişkileri dijital ortamda yeniden tanımlanıyor. Kendimizden örnek vermek gerekirse, EGİAD D2 Projesi de bu doğrultuda tamamlanarak hayata geçirilmiştir." diye konuştu.

"İNSAN, SÜREÇ VE TEKNOLOJİYİ BİRLİKTE DÖNÜŞTÜRMEK ŞART"

Projeyi anlatan Yelkenbiçer, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Mobil uygulama üzerinden iOS ve Android olarak tasarlanan D2 ile EGİAD üyeleri birbirleriyle dijital ağ üzerinden otomatik olarak bağlanmış oldu. Bu kapsamda, kurumun yaptığı her etkinlik dijital ortamdan takip edilebildiği gibi kayıt ve sekretarya gibi işlemlerin ise dijitale aktarılması sağlandı. Bu doğrultuda mevcut üyelerimizin etkinliklere katılımını çoğaltmak, yeni üye kazanımını sağlamak, üyeler arası ticareti gerçekleştirmek gibi hedefleri hayata geçirmeyi amaçladık. Derneğimiz açısından dijital dönüşüm, teknolojinin üyelerimiz, çalışanlarımız ve çözüm ortaklarımız dahil tüm paydaşlarımız tarafından artan bir oranda kullanılması, dernek varlıklarının dijitalleşmesi, liderlik ve yönetimde farklılaşması, yaratıcılığın desteklenmesidir." 

Dijital dönüşümün, yeni koşullara ve beklentilere uyum sağlamayı ve çevikliği gerektirdiğinden, en başarılı organizasyonların bile dönüşümünü tam olarak tamamlamakta zorluk çektiğini kaydeden Yelkenbiçer, dijital dönüşümün insan, süreç ve teknoloji gibi çok farklı unsurları birlikte dönüştürmeyi ve yönetmeyi gerektirdiğini, ayrıca geçmiş, bugün ve geleceği aynı anda düşünmeyi mecbur kıldığını vurguladı. 

"YERLİ YAZILIMLARIN ÖNÜNÜ AÇMALIYIZ"

Toplantıda konuşan Sabancı Dx Pratis Ürün Müdürü Emre Ergenç, Türkiye dijital dönüşüm puanının Covid-19 nedeniyle artış göstermesine rağmen diğer ülkelere göre düşük kaldığına dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı: 

"Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle kıyaslanınca gidilecek daha uzun bir yolumuz var. Türkiye Dijital Dönüşüm Endeksi 2019’da 2.94, 2020’de ise 3.06’dır. Ar-Ge desteklerinin azlığı, vergi oranlarının yüksekliği, kaynaklara ulaşmanın pahalı olması dijitalleşmenin önündeki engellerdir. Türkiye’nin önünde çok engel var ama yine de bu yolu gitmek zorundayız. Özellikle yerli yazılımların önünü mutlaka açmalıyız."

İK'nın gelişimine değinen SabancıDx Kanal Satış Müdürü Hamza Çobanoğlu ise, pandemiyle beraber uzaktan çalışmanın hızla insan hayatına girdiğini, bu doğrultuda İK'nın yeni bir döneme evrildiğini söyleyerek, "İyi bir çalışan deneyiminin iyi bir müşteri deneyimine ulaştığını görüyoruz." dedi.

SabancıDx Müşteri Deneyimi Otomasyon ve Raporlama Müdürü Caner Buyar da, robotların dijital asistan olarak iş rutinimize girdiği süreç ile ilgili konuştu.