Entek Otomasyon Teknik Pazarlama Müdürü Hamit Kaya, robotik sistemler için görüntü işleme sistemlerinin önemini, Keyence Görüntü İşleme Sistemlerini, bu alandaki son gelişmeleri ve yeni teknolojilerin yanı sıra firmanın görüntü işlemede sunduğu çözümleri anlattı.

Covid-19, firmaların üretim yapış şeklini, çok uzun bir süre değiştirecektir. Salgın, üretim sürecindeki adaptasyonu sağlamış, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamlarının gelişmesinde önemli bir dönüm noktası olmuştur. Ancak salgın sürecinde daha emniyetli iş ortamı sağlamak için yapılan çalışmalar verimli ve esnek üretimi tehdit eden bir noktaya gelmiştir.

Bu süreçte robotik sistemlerin bir gözünün olması yeni dönemin olmazsa olmazı haline gelmiştir.

Kaliteyi ve verimliliği ön planda tutan ve bu amaçla üretim hatlarında robot kullanan firmalar için, robotlarına görüntü işleme sistemi entegre etmek vazgeçilmez hale gelmektedir.

Robotik sistemler belirli formatta tanımlanmış işleri, hep aynı standartla yapmak üzere kurgulanmış yapılardır.

Günümüzde esnek üretim ihtiyacı robot programlarının ve üretim reçetelerinin sık sık değiştirilmesi gerekmekte, bu da ciddi iş gücü kaybına, hatalara ve maliyet artışına yol açmaktadır.

ÜRETİM VERİMLİLİĞİNİ ARTIRAN SİSTEMLER

Keyence Görüntü İşleme Sistemleri, basit kullanım ara yüzü sayesinde çoğu büyük robot üreticisi için doğrudan bağlantı, otomatik kalibrasyon özelliği ve güçlü algılama fonksiyonlarına sahiptir.

Alma ve bırakma (Pick&Place) uygulamaları için değişen üretim süreçlerinde kararlı bir performansla ve yüksek hızda cevap veren sistemler olarak, üretimin verimliliğini arttırmaktadırlar.

ROBOTİK SİSTEMLERDE SİSTEMLERİN KULLANIM AMAÇLARI

Endüstriyel kameralar parça tanımlama ve parçanın X, Y koordinat ve açı bilgisinin robota aktarılması için kullanılmaktadır. Standart alma, bırakma ve kavrama, yanlış hizalama düzeltmesine ek olarak montaj makinalarında Pick&Place, pres sac besleme, işleme tezgahı besleme, kaynak operasyonlarında da pozisyon kontrollerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

GÖRÜNTÜ İŞLEME SİSTEMLERİNİN FAYDALARI

•    Robot kamera entegrasyonu, çoklu tip içeren uygulamalarda çoklu fikstür yapılmasını engelleyerek maliyet avantajı sağlar.
•    Farklı ürünler tanımlanabilir ve işlem başka bir teyide bağlı kalmadan devam eder.
•    Pick&Place uygulamalarında ayırıcı, besleyici gibi elemanlara gerek kalmaz, parçaları uygun pozisyon ve açıya getirmeye gerek yoktur.
•    Prosesleri kolaylaştırır ve maliyetleri düşürür. 
•    Üretimdeki tasarruf, kaliteyi iyileştirme, güvenilirlik, güvenlik ve verimlilik artışı sağlar.           

ROBOT VE KAMERA ENTEGRASYONU SAĞLAMA

Keyence VGR sistemi, geleneksel robotlu kamera sistemleri kurulumunun karakteristiği olan uğraştırıcı manuel kalibrasyonu veya diğer manuel hesaplamaları yapmaya gerek bırakmaz. Yapmak istediğiniz uygulamayı navigasyon yardımıyla seçerek en uygun ayarları hızlıca yapılandırmanıza olanak sağlar.

HANGİ ROBOTLAR İLE DOĞRUDAN BAĞLANTISI VAR?

Keyence CV-X görüntü işleme sistemleri, konusunda uzman lider robot markalarını da içeren 17 üreticinin robotları ile doğrudan haberleşme yeteneğine sahiptir. Bu özelliği ile robot hareketleri, doğrudan kamera sistemi tarafından yaptırılabilmektedir. Doğrudan haberleştiğimiz markaların bazıları ABB, KUKA, Fanuc, Kawasaki, Yaskawa, Denso, Stäubli, Toshiba, Nachi, Universal Robots, Epson, Mitsubishi Electric’dir.

ROBOTİK SİSTEMLERDE KALİBRASYON NASIL YAPILIYOR?

Robotik sistemlerin kalibrasyonu manuel veya otomatik olarak yapılabilmektedir.

Manuel sistemlerin en büyük dezavantajları; uzun sürmeleri, doğruluğunun operatörlere göre değişiklik göstermesi, kurulum için yeniden ayarlanmasının zor olması ve kurulum yerindeki değişiklikler nedeniyle görüntüyü doğru şekillerde elde etmenin zorluğudur. 

Otomatik kalibrasyonun en önemli avantajı gerekli tüm konumlara kamera üzerinden tek tıklamayla robotu hareket ettirerek kolay kullanım sağlamasıdır.

Diğer önemli avantajları ise operatörden bağımsız olarak yüksek doğruluk sunması, yanlış hizalamanın neden olduğu sorunları gidermek için robotu yönetebilmesidir.

Otomatik kalibrasyon için:

Keyence kamera sistemlerinde sadece hareket yörünge desenini seçmek ve kalibrasyonu gerçekleştirmek için çalıştır butonuna basmak yeterlidir. Kalibrasyon, robot çalışırken otomatik olarak yapılır. Bu, yüksek bir doğruluk seviyesini korurken robotu manuel olarak kontrol etme ihtiyacını ortadan kaldırarak kalibrasyon süresini kısaltır.

YENİ TEKNOLOJİ GÖRÜNTÜ İŞLEME SİSTEMLERİ NELERDİR?

KEYENCE'in PATTERN TRAX fonksiyonu yüksek gelişmiş arama algoritması ile mükemmel performans ve kararlı çalışma sağlar.

Düşük görüntü koşullarında bile üstün performans, hız ve hassasiyete sahip arama aracı Pattern Trax, üründe leke, kusurlar ve kontrast azalması gibi değişiklikler meydana gelse bile oldukça kararlı arama yapabilir. Bu araç ayrıca bir konum algılama aracı olarak çok yüksel algılama performansı sunar.

ENTEK, GÖRÜNTÜ İŞLEME KONUSUNDA NELER YAPIYOR?

Entek Otomasyon olarak yaklaşık 30 yıldır; yeni teknolojilere ve modern iş stratejilerine duyduğumuz tutkuyla, endüstrimize, otomasyon, hidrolik, dijital dönüşüm, hareket ve proses kontrolü teknolojilerinde çözümler sunuyoruz.

Görüntü işleme çözümlerinde ise, 15 yılı aşkın süredir, tecrübeli uzman ekiplerimiz ile her yıl 200’ün üzerinde Görsel Kontrol Sistemleri için yenilikçi çözümler üreterek, endüstrimize değer katmaya devam ediyoruz. Bu konuda müşterilerimizin en önemli çözüm partneri olmaya, özen gösteriyoruz.