ABB Robotik Servis Ekibi müşterilerine, ABB robot uygulamaları, yazılım, simülasyon ve teknik hizmetler konularında sertifikalı eğitimler veriyor.

Eğitimlere ilişkin bilgiler paylaşan ABB Robotik Türkiye Robotik Servis Teknisyeni Emre İpek, “Eğitim sahamızda vermiş olduğumuz 6 standart eğitimimiz bulunuyor. Bunlar; Temel Programlama, İleri Programlama, Elektrik Bakım Eğitimi, Mekanik Bakım Eğitimi, Operatör Eğitimi, RobotstudioTM Simülasyon Eğitimi.” diyor.

ABB Robotik Türkiye Robotik Servis Teknisyeni Emre İpek ile sorumluluk alanından, ABB Robotik Servis Bölümü’nün sunduğu hizmetlerden, servis hizmetlerine yönelik çalışmalarından ve ABB Dudullu Robot Bölümü sahasında verilen eğitimlerden önemli konulara değindiğimiz bir röportaj gerçekleştirdik.

Merhaba Emre Bey, bizlere kendinizden ve ABB’deki görevinizden bahsedebilir misiniz?

2005 yılında Uludağ Üniversitesi mekatronik bölümünü bitirdikten sonra, robotik sektöründeki 10 yıllık geçmiş çalışma deneyimim sonrası 2016 senesinde ABB ailesine katıldım. ABB Türkiye/Bursa lokasyonunda görev alıyorum. Robot Servis Bölümü'nde müşterilerimize saha servis teknikeri olarak hizmet veriyorum. ABB Türkiye Robotik Servis Bölümü olarak verdiğimiz hizmetlerin kalite ve güveninden ekip olarak sorumluyuz. Robotik Servis Bölümü, müşterilerimizin memnuniyetini kazanmak ve ABB teknolojisinin yenilikçi çözüm ve uygulamaları ile gelecekte daha verimli bir dünya için 7/24 görevini yerine getiriyor. 

ABB Robot Servis eğitim portföyünden bahseder misiniz? 

Robotik Servis Ekibi olarak, müşterilerimizin ABB robot uygulamaları, yazılım, simülasyon ve teknik hizmetler konularında sertifikalı eğitimlerimiz bulunuyor. Ancak robotla çalışan insan faktörü de çok büyük önem kazanmaktadır. Mühendislerin, teknik çalışanların, operatörlerin, bakım ekibinin bilgili olması robotların ve sistemin uzun ömürlü ve verimli çalışmasını sağlıyor. İhtiyaca göre sınıflandırılan eğitimler eğitimin verimini artırıyor. Sertifikalı eğitimlerimiz, ABB Üniversitesi olarak adlandırılan dünya çapında eğitim kuruluşunun planladığı içeriklerle müşterilerimize sunuluyor.

Robot eğitiminin kullanıcılara sağladığı faydalardan bahsedebilir misiniz? 

Robotlu sistemler kullanım itibarı ile ezbere veya standarda yönelik uygulamalar değildir. Robotlu otomasyon sistemlerinden maksimum faydayı sağlayabilmek için çalışma mantığını ve gerçekleşecek eylemleri önceden öngörüp aksiyon alınması gerekir. Örneğin, Proje aşamasında olan robotlu bir hücrede, Hangi robot tipinin uygulamanıza en uygun olduğunu tespit edebilmek için RobotStudio analizi yapmak gerekir. Ya da sisteminizden maksimum verim alabilmek için Rapid kodlarını okumak ve yorumlayabilmek gerekir. Yani, ürünlerden üstün fayda sağlayabilmek için kullanıcı ihtiyaçlarına göre bilgi sahibi olmak ve eğitim sahamızda pratik yapabilme şansı edinmek üstün fayda sağlayacaktır.

Robot eğitimlerinde saha eğitiminin amacı nedir?

Birçok kuruluşta üretimin önüne geçerek veya bir projede kullanılan robot üzerinde özgürce pratik yapma şansı edinmek oldukça zordur. Teorik eğitimin önemi oldukça yüksektir Ancak, pratik eğitim ile birlikte yapılması gerekir.  ABB servis ekibi olarak eğitim sahamızda firmalara endişe duymadan özgürce pratik yapma imkanı sunuyoruz. Alanında uzman eğitmenlerimiz, merak edilenler soru ve uygulamalarla birebir müdahale etme imkanı sunar.

Eğitim olarak sağladığınız ürünleri belirtebilir misiniz?

Eğitim sahamızda vermiş olduğumuz 6 standart eğitimimiz bulunur. Temel Programlama, İleri Programlama, Elektrik Bakım Eğitimi, Mekanik Bakım Eğitimi, Operatör Eğitimi, RobotstudioTM Simülasyon Eğitimi.

Bu 6 standart eğitimin içeriklerinden kısaca bahsedebilir misiniz?

Temel Programlama eğitimi piyasada kullanıcının temel de ihtiyaç duyulan her türlü bilgiyi içerir.  Robot kullanımı ve programlamasında bulunan tüm yetkili personelin alması gerekliliği olduğunu düşündüğümüz bir programdır. Eğitim içeriği temel olarak robotun manipulatörünün ve kontrol kabinin tanıtılmasından başlayarak hareketlerin gösterilmesi, yedek alınması, programlama temeli, Tool tanıtma ve Work object tanımlanmasını ana hatlarıyla anlatılmasından oluşur. Temel programlama eğitimi aslında aynı dili konuşabilmek için çok faydalıdır.
İleri Programlama Eğitimi ise, Temel programlama eğitimine sahip operatör ya da uzman personelin yetkinliğini arttırarak proje aşamasına geçmesi ya da robot konusunda bir sonraki aşamaya geçip ekibini güçlendirmeye yönelmek isteyen firmalar için faydalı olacak bir eğitim programıdır. Temel program eğitimi üzerine 2. Aşama olarak verilmesi gerekir. Modüller, veri işleme, çeşitli ileri düzey komutlar, çoklu görev belirleme ve uygulamaya özel komutların tanıtılıp uygulanmasına yöneliktir.

Bakım eğitimleri, bakım ekiplerinin periyodik olarak robotlara destek vermesi ve robot ömrüne direk etki gösteren eğitimlerimizdendir. Elektrik bakım ve mekanik bakım olmak üzere ikiye ayrılır. Elektrik bakım eğiminde koruyucu bakıma yönelik, sorun giderme, kalibrasyon, I/O bağlantılarının yapılması, yeniden başlatma prosedürleri, RobotwareTM ve RobotstudioTM online yazılımlarının tanımlanması üzerine bir eğitimdir. 

Mekanik bakım eğitiminde özel ekipmanlarla müdahale edilebilecek çeşitli mekanik bakıma yönelik eğitimdir. Robot tipine göre farklılıklar göstermektedir. Kalibrasyon ve koruyucu bakım eğitim içeriğinde bulunur.

Robotstudio, sanal istasyonların oluşturulması ölçü ve içeriğin gerçek ile birleştiği, Simulasyon programı hat ya da istasyon kurulumlarında tasarım aşamasında kolaylık, zaman kazanımı ve üç boyutlu sistemin tüm çalışmasını birebir görülebileceği bir programdır. Programın kullanımına yönelik tüm detaylar eğitimde sunulur. Yeni istasyon yaratılması, hazır objelerin yaratılması, yerleşim yapılması, robot hareketlerin belirlenmesi, çevrimdışı programlama, konveyör takibi, multimove istasyon yaratma ve çalışan istasyon videosu yaratılması en temek konularıdır.

 Eğitimlerin süreleri nedir? Ve eğitim nerede olmaktadır? Geçerlilik durumu nedir?

Operatör eğitimi dışındaki tüm eğitimler hafta içi 5 gün olmak üzeredir. Operatör eğitimi 3 günlüktür. Eğitimler ABB Dudullu Robot Bölümü sahasında yapılır. Eğitim için ayrılmış olan toplantı salonumuz ve pratik uygulamaları yapabileceğimiz bir eğitim alanımız bulunuyor. Eğitimlerimizin hepsinin sonunda katılımcılara sertifikalarını veriyoruz. Sertifikalar ABB robotuyla ilgili alınmış olan alanda yetkinlik kazandığınızı gösteren ve tüm dünyada geçerliliği olan bir belge olarak kullanılır.

Robot eğitimleriniz kaç kişi olmaktadır?

Pratik uygulama süresini fazla tutabilmek ve teorik derste dikkat dağılmasını en alt seviyede tutabilmek için en az 4 kişilik en fazla ise 6 kişilik sınıflarda kurslar oluşturulmaktadır.

Robot eğitimleri müşteri sahasında da yapılabilir mi?

Firma sahasında da bu eğitimler verilebilir. Eğitimler müşterinin kendi robotları ya da bizim sevk ederek kullanabileceğimiz robot ile sürdürülebiliyor. Bununla birlikte firma sahasında verilen eğitimlerde eğitim alacak kişileri işten tamamen koparmanın zorluğu yaşanabiliyor. Herhangi bir makina arıza durumunda tüm ekip eğitimden çıkmak zorunda kalabiliyor. Bu nedenle ilk tercihimiz eğitimin verimli geçebilmesi açısından kendi sahamızda verilmesidir. Ayrıca sahamızdaki yapılan tüm uygulamaları bire bir izleyebilme ve tüm ekibimizle tanışabilme imkanına sahip olunması çok daha faydalı olmaktadır.