Kenttur Mühendislik ve Pazarlama A.Ş. 1976 yılında fabrika inşaatları ile işe başlamış, kısa bir süre sonra makina tedarik ederek kurmuş olduğu fabrikaların içlerini doldurmuş ve yıllar içinde de bu alanda uzmanlaşmış bir firmadır. Makina temini ve Elau servo sistemlerin Türkiye temsilciliği halen devam etmektedir. 2012 yılında robotik teknolojileri de bünyesine katarak anahtar teslim projeler gerçekleştirmeye başlamıştır. Bu arada dünyanın ilk kolaboratif robotu Universal Robots markasının distribütörlüğünü de üstlenmiş, ülkemizin önde gelen endüstriyel kuruluşlarının ana tedarikçisi olmuştur. Robotik faaliyetlerini Kenttur Mühendislik ve Pazarlama A.Ş. bünyesinde oluşturduğu Robottechnic markası altında birleştirmiş ve diğer faaliyetlerinden ayırmıştır. Şu anda Robottechnic markası altında Yamaha Robot, Universal Robots, MiR otonom mobil robot, OnRobot gripper ve F/T sensörü, SmartRay 3D lazer tarayıcı ürünlerinin tedarik, eğitim ve servis hizmetlerini vermekteyiz. Aynı zamanda anahtar teslim robotik otomasyon projeleri de gerçekleştiriyoruz.


MEKANİK TASARIM, OTOMASYON VE YAZILIM BİR ARADA
Robottechnic markası altında al-bırak, kalite kontrol, montaj, makine besleme-boşaltma, vidalama başta olmak üzere çok çeşitli robotik uygulamaları anahtar teslim olarak yapmaktayız. Bunların yanında diğer entegratör firmalara robotik uygulamalarında da destek vermekteyiz. Bu destek, robot programlama ve yazılım konularında yoğunlaşmakta. Artık robotik bir projede çok farklı yazılım ihtiyaçları da gündeme gelmeye başladı. Dolayısı ile sadece robotu programlamak veya mekanik donanımları kurmak yetmiyor, tüm bunların istenen iş doğrultusunda farklı yazılımlarla da etkileşimli olması isteniyor. Veri tabanı kurulması, tüm sistemin tek merkezden kontrol edilmesi gibi daha ayrıntılı ve derinlikli bir arka plan gerekiyor. Robottechnic olarak konusunda uzman bir yazılım ekibimiz var. Mekanik tasarım, otomasyon ve yazılım işlemlerini kendi bünyemizde yapıyor olmamız bize büyük bir üstünlük sağlıyor. Endüstri 4.0 akımı ile birlikte tüm bileşenlerin birbirleri ile konuştuğu, sistemler arası veri paylaşımının yapıldığı kurgular artıyor ve artık robotik otomasyon tek başına bir şey ifade etmekten çıkıyor. Robottechnic olarak bu değişime uygun bir yapılanma içinde olmamız sayesinde, daha karmaşık kurguları etkin bir şekilde hayata geçirebiliyoruz.

YAMAHA ROBOTU İLE İLAÇ SEKTÖRÜNE HİTAP EDİYOR
Otomotiv ana ve yan sanayileri, beyaz eşya ile elektronik hizmet verdiğimiz ana sektörler olarak öne çıkıyor. Ancak bunların yanında özellikle Yamaha Robot'un ISO Class 3 sınıfı temiz oda grubunu da içeren çok geniş ürün yelpazesi ile gıda, ilaç ve makine sanayi başta olmak üzere birçok farklı sektöre de ağırlıklı olarak entegratörler üzerinden hizmet veriyoruz. Dünyanın en büyük robot üreticisi olan Yamaha, üretiminin çok büyük kısmını kendi bünyesinde gerçekleştirmesi sayesinde çok sağlam ve gelişmiş robotlarını hesaplı bir şekilde pazara sunabiliyor. Böylece entegratörler ve makine üreticileri, daha uygun bütçelerle ve daha kısa sürelerde proje tamamlayabiliyor, verimlerini artırabiliyorlar. Onlara sağladığımız programlama eğitimleri ve kurulum esnasındaki desteklerimiz ile de sahada yalnız kalmıyorlar.

PROJEYİ KOLAY BİR UYGULAMADAN SEÇMEK GEREKİYOR
İlk defa robot yatırımı yapacak olan firmalara öncelikli önerimiz, yapacakları projeyi kolay bir uygulamadan seçmeleri. Bunun en büyük yararı, robot ile tanışmış olacaklar ve robotu iş yaparken gözlemleyerek neyi yapıp neyi yapamayacaklarını ya da daha zor yapabileceklerini görecekler. Böylece sonraki projeleri için daha etkin ve verimli kararlar alabilirler. Hangi tip robot hangi işe uygundur, yapılacak olan işe yönelik robot seçimini yapmak, otomasyonu daha basit ve verimli kurabilmek gibi birçok sorunun yanıtları da bu gözlemlerle oluşan birikim sonucu daha kolay verilmiş olur. İkinci olarak robotik bir projede kurulum maliyeti kadar işletme maliyetinin de çok önemli olduğunu bilmeliler çünkü bir robotun ömrü, uzman bir ekip tarafından kurulup programlandığında en az 10-12 yıldır. Kurulum sonrası 10-12 yıl çalışacak olan bir sistemin işletme maliyetini mutlaka hesaplamalılar. Bakım konusunda ise Yamaha ve Universal Robots için böyle bir işlem söz konusu değil. Her ikisi de bakımsız robotlardır ve periyodik değişmesi gereken parçaları yoktur.

İŞBİRLİKÇİ ROBOTLAR İLK TERCİH
Ülkemizde işbirlikçi robotlara ilgi oldukça yüksek. Mevcut ve insanların çalıştığı hat içinde yapılacak olan robotik bir otomasyon işleminde zaten işbirlikçi robotlar ilk tercih olmakta. Bu tip otomasyonlarda el ele bir çalışma söz konusu olduğundan, robotun çalıştığı kısmı insanlardan ayırmak çok zor veya olanaksız. Eğer projelerde belli ağırlığa kadar ürünler taşınacak ve robot açısından insan hızı yeterli ise çok verimli ve etkin sonuçlar alınmış oluyor.