Lazer kaplama uygulaması, lazer ışını aracılığıyla elde edilen ısı yardımı ile yüzeyde mikron seviyesi kalınlıklarda kaplamaya imkan veren bir uygulamadır. RobenteX uzmanları, robotik lazer kaplama uygulamasını ve bu kapsamda yaptıkları çalışmaları anlatıyor.

RobenteX Endüstriyel Verimlilik Mühendisliği, üretim sistemlerinin otomatikleştirilmesine yönelik mühendislik çözümleri üretmek amacıyla 2014 yılında Kocaeli’nde kurulmuştur.

Otomotiv, beyaz eşya ve gıda sektörü olmak üzere, seri üretimin olduğu pek çok sektörde anahtar teslimi robotik otomasyon projeleri yapmaktadır. Anahtar teslimi otomasyon çözümlerinin yanı sıra mevcut üretim sistemlerinin revizyonu ve modernleştirilmesi konularında da uygulamalar yapmaktadır.

AĞIR SANAYİNİN VAZGEÇİLMEZİ ROBOTLAR

Gelişen dünyada firmalar, üretim ve bakım maliyetlerini azaltmak amacıyla verimlilik çalışmaları yapmakta ve yatırımlarının birçoğunu üretim iyileştirme üzerine kurmaktadır. Bunun sonucu olarak 1990’lı yıllara gelindiğinde robotların endüstrideki ağırlığı artmıştır. Yıllarca durmadan çalışabilmesi, raporlama yetenekleri, insanüstü beceri ve tekrarlanabilirlik özellikleriyle üretimde standartlaşma ve süreklilik sağlanmıştır. Bu gelişmeler ile birlikte robotlar, ağır sanayinin ve savunma sanayinin vazgeçilmezi olmuştur.

Dünyada ağır sanayi, ülkelerin gelişmişlik düzeyiyle ilişkilendirilmektedir. Bunun nedeni fabrikaların ihtiyacı olan büyük makinaların ve aletlerin üretimi ağır sanayi bünyesinde gerçekleştirilmesidir. Enerji, tekstil, maden, kimya, gıda ve gemi sektörü gibi birçok sektörün büyük makina imalat gereksinimi ağır sanayi tarafından karşılanmaktadır. Ancak ağır sanayi üretim aşamaları, diğer sektörlere göre çok daha zorlu ve uzun sürelidir. Doğayı olumsuz etkilememek adına birçok kanun bulunmaktadır. Üretim esnasında oluşan zararlı kimyasallar, yüksek ortam sıcaklıkları ve ağır yükler, çalışanlar ve çevre için zararlı olmaktadır. Dolayısıyla yeniden üretim maliyetleri yüksektir. Bu nedenle üretilen parçalar tadilat ve onarım işlemleri görerek kullanım süresi artırılmaktadır.

“Savunma Sanayi” içinde, “Ağır Sanayi”nin önemi büyüktür. Milli Deniz Kuvvetleri hareketiyle ülkemizde denizcilik sektöründeki atılımlar ile milli savaş gemisi gerçekleştirilmiştir. Lazer kaplamanın, gemi inşa sanayisindeki kabiliyetleri önem kazanmıştır. Bu anlamda yüksek tonajlı alet ve makinaların yüzeylerinde oluşan çatlak, yorulma, korozyon, aşınma ve yüksek sıcaklığa direnç gibi yüzey tahribatlarını onarmak için farklı uygulama yöntemleri mevcuttur. Bu işlemler arasında alev, plazma, ark kaynağı ve lazer kaplama en çok bilinen tekniklerdir.

Bu yöntemlerin temel amacı ana parça yüzeyine uygun karakteristik özelliklere sahip bir tabakanın oluşturulmasıdır. Uygulanan yönteme bağlı olarak iş parçası ile kaplama tabakası arasında bir takım yapışma, çatlama, termal deformasyon problemleri ile karşılaşılmaktadır. Lazer kaplama tekniği bu problemlerin üstesinden gelinmesinde diğer kaplama sistemlerine göre avantajlı bir teknolojiye sahiptir.

Lazer kaplama uygulaması, lazer ışını aracılığıyla elde edilen ısı yardımı ile yüzeyde mikron seviyesi kalınlıklarda kaplamaya imkan veren bir uygulamadır. 

LAZER KAPLAMA TEKNOLOJİSİNİN AVANTAJLARI

•    Ana parçada minimum bozulma ve kalıcı gerilmeler
•    Üst üste bindirme yüksekliğinin kusursuz kontrolü ve kaynaklı yüzey kadar pürüzsüz olması nedeniyle en aza indirilmiş işleme payları
•    Mikron seviyesinde kaplama kalınlıkları 
•    Düşük ekipman bakımı gereksinimi
•    Geleneksel yenileme tekniklerine kıyasla alt tabakaya mükemmel penetrasyon
•    Geliştirilmiş tribolojik ve mekanik özellikler
•    Sarf maliyetinde önemli bir artış olmaksızın daha çeşitlilikte alaşımlı malzemelerin kullanılabilmesi
•    Isı dayanımı düşük malzemelere olan malzemelere uygulanabilmesi
•    Toz halindeki çok çeşitli dolgu metalleri tel eşdeğerlerine göre daha düşük maliyetli
•    Yüksek tekrarlanabilirlik ve hassasiyet
•    Nozül bakım duraklarına gerek kalmadan sürekli çalışma

PARAMETRE KONTROLÜ ÖZEL ARAYÜZ İLE YAPILIYOR

Lazer kaplama tekniğinde, üç farklı kaynaştırma metal çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; toz, macun ve tel şeklinde metal alaşımlarıdır. Alaşım içerikleri demir bazlı, nikel bazlı ve kobalt bazlı olmak üzere üç çeşittir ve tadilat yapılacak parçanın alaşım yapısına göre bu üç farklı kaynaştırma metalinden sonsuz farklı çeşit alaşım oluşturulabilmesi, yüzey kalitesinin istenen değerlerde tutulması için önemli bir kriterdir. Lazer kaplama uygulaması birçok giriş parametresine sahiptir.

Ana parametreler; yüzey takip hızı, lazer ışını geometrisi, alaşım besleme oranıdır. RobenteX bu parametrelerin kontrol ve takibini, uygulamaya özel olarak geliştirdiği arayüz yazılımı ile kolaylıkla sağlamaktadır. Arayüz programı ile lazer kaplama uygulaması müdahaleye gerek kalmadan girdileri değiştirilmekte ve iyileştirilmektedir. Arayüz yazılımı sayesinde tamir edilen parça sıcaklıktan ısı girdisi, kaplamanın hatasız ve istenilen miktarda kaynaşması sağlanmaktadır. Robentex, lazer kaplama uygulamasında penetrasyonu kontrol edebilmek için çok eksenli (robot ve pozisyoner) sistemler kullanmaktadır. Bu sistemler, robot, slider ve pozisyoner gibi çevre birimlerinden oluşmaktadır. Bu sayede tüm parça yüzeylerine kaplamayı uygun pozisyonda, yüzey takibi ile gerçekleştirmektedir. 

RobenteX, ilk lazer kaplama projesini 2015 yılında uluslararası bir gemi inşa firmasında gerçekleştirmiştir. Toplamda üç projenin gerçekleştirilmesiyle bu alandaki tecrübesini perçinlemiştir. Misyonumuz, “Endüstriyel Verimlilik” seviyesi yüksek, “İleri Mühendislik” çözümleri üretmektir. Bu misyonla, sadece Türkiye sınırları içerisinde değil, tüm dünya coğrafyasına robotik mühendislik çözümleri üretiyoruz.